Skirta bauda už suklastotų dokumentų laikymą ir gabenimą

  • Teksto dydis:

Pirmadienį Klaipėdos miesto apylinkės teismas 46 m. S. Ž. skyrė daugiau kaip septynių tūkstančių eurų baudą už transporto priemonės netikrų dokumentų laikymą ir gabenimą per užsienio valstybes į Klaipėdą.

Byloje nustatyta, kad laikotarpiu nuo nenustatytos dienos iki 2015 m. spalio pabaigos automobilio salono daiktadėžėje, vyras laikė netikrus dokumentus: puspriekabės registracijos liudijimą, techninės apžiūros kortelę ir draudimo polisą, juos gabeno iš nenustatytos vietos per Švedijos Karalystę į Lenkijos Respubliką ir tuomet iš ten iki Klaipėdos. Uostamiestyje automobilį sustabdė Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai ir jį patikrinę rado šiuos netikrus dokumentus.

Dėl netikrų dokumentų laikymo ir gabenimo S. Ž. kaltu neprisipažino ir paaiškino, kad jis niekada nesinaudojo minėtais dokumentais, apie jų buvimą daiktadėžėje, nežinojo. Kam priklauso dokumentai teigė nežinąs. Apie tai, kad pastarieji yra suklastoti, sužinojo tik ikiteisminio tyrimo metu. Nežino, kokiomis aplinkybėmis ant suklastoto draudimo poliso atsirado jo piršto atspaudas.

Teismo daroma išvada, kad transporto priemonės dokumentai savo teisine reikšme turėjo esminę įtaką eksploatuojant juose nurodytą transporto priemonę, taip siekta pateikti tikrovės neatitinkančią transporto priemonę identifikuojančią informaciją, trukdančią nustatyti jos tapatumą. Spręsdamas dėl pažeidėjo tyčinės kaltės, teismas atsižvelgė į tai, kad S. Ž. disponavo trimis tos pačios transporto priemonės tapatumą patvirtinančiais dokumentais, kuriuose nurodyti skirtingi duomenys.

Specialisto išvadoje konstatuota, kad ant vieno iš netikrų dokumentų rastas nuteistojo rankos piršto pėdsakas. Liudytojas parodė, kad S. Ž. prašymu, iš Švedijos varė vilkiką su puspriekabe į Daniją, Vokietiją ir Lenkiją. Lenkijoje vilkiką ir puspriekabę paliko. S. Ž. jam padavė vilkiko raktelį ir dokumentus, kuriuos liudytojas kelionės pabaigoje pastarajam gražino. Liudytojo nurodytoje vietoje, Lietuvos valstybinės sienos apsaugos tarnybos prie LR VRM pakrančių rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus pranešimu, 2015 m. spalį, Lenkijoje policija sulaikė vilkiką, Norvegijoje vogtą sunkvežimį ir priekabas. Lenkijoje sulaikytos priekabos valstybinis registracijos numeris sutapo su nuteistojo vairuotame automobilyje gabentuose netikruose dokumentuose nurodytos priekabos registracijos numeriu.

Šios patikimai nustatytos aplinkybės paneigia vyro versiją, kad jis automobilio daiktadėžėje netikrų dokumentų nematė, jais nedisponavo ir nežinojo, kad dokumentai yra netikri. Teismas priėjo prie išvados, kad nuteistasis jais disponavo laikydamas ir gabendamas iš Stokholmo į Lietuvą, norėjo taip veikti ir nusprendė jį pripažinti kaltu.

Tuo pačiu nuosprendžiu S. Ž. ir 44 m. V. G. išteisinti neįrodžius, kad jie dalyvavo disponuojant psichotropine medžiaga – 4 tabletėmis su MDMA, neturint tikslo jas platinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių