Prie jūros – mirtini radiniai

Šią savaitę išminuotojams toks karštas metas, kad tenka dirbti ir sutemus. Vien trečiadienį J.Vitkaus inžinerijos bataliono 4-ojo skyriaus vyrams teko triskart surinkti ir naikinti sprogmenis Kuršių nerijoje.

Šią savaitę išminuotojams toks karštas metas, kad tenka dirbti ir sutemus. Vien trečiadienį J.Vitkaus inžinerijos bataliono 4-ojo skyriaus vyrams teko triskart surinkti ir naikinti sprogmenis Kuršių nerijoje.

Atsikratė raketų

Tądien apie 15 val. išminuotojai važiavo į pajūrį. Bangos į krantą išrideno signalinį užtaisą, kuris paprastai naudojamas laivuose signalui duoti.

Pasak 4-ojo skyriaus vado vyresniojo seržanto Vido Karsoko, tai – pavojingas sprogmuo, net ilgai buvęs vandenyje gali suveikti ir sužaloti žmones.
Tai šiuolaikinis rusų gamybos užtaisas.

Praėjusią savaitę pajūryje tarp Smiltynės ir Juodkrantės bangos į krantą išmetė apie 30 tokių pavojingų daiktų. Spėjama, kad kažkokio laivo įgula neleistinai jais atsikratė išmesdama tiesiog į jūrą.

Miške – granatos

Iškart po to išminuotojai skubėjo į netoli Nidos esantį mišką. Dviračių take jų laukė grybautojai, jie aptiko 14 šautuvinių granatų. Manoma, kad jas iš žemės iškapstė metalo bei senųjų relikvijų ieškotojai ir paliko miške.
Vėliau jas aptiko grybautojai ir iškvietė išminuotojus.
Tai vokiški Antrojo pasaulinio karo laikų sprogmenys. Dvi granatos – specialistų vadinamos akumuliatyvinėmis. Jos gali pramušti šarvą, kitos 12 – skeveldrinės. Šie radiniai taip pat kėlė grėsmę žmonėms.

Iškart po to išminuotojai važiavo į Telšių rajoną, kur žmonės aptiko devynias prieštankines minas.
Jau temo, kai kariškiai vėl išskubėjo į Neringą. Pajūryje prie Juodkrantės buvo rastas signalinis plūduras, kurio gamintojas tik nuspėjamas, nes žymės buvo nusitrynusios. Įrenginio variklis buvo sudegęs, likusi tik kovinė dalis.

V.Karsokas spėja, kad tai rusiškas apie metro ilgio užtaisas. Buvo jau naktis, kai šį sprogmenį išgabeno į P.Plechavičiaus poligoną. Vakar rytą sprogmuo sunaikintas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Albinas

Albinas  portretas
Dvi granatos – specialistų vadinamos kumuliatyvinėmis, o žurnalistės... akumuliatyvinėmis. Taip ir gimsta visokios pasakos apie...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių