Poilsiautojų rankas nudegina į gintarą panašus baltasis fosforas

Šiais metais vien Šventojoje penki poilsiautojai paplūdimyje nudegė rankas, palietę nenustatytą cheminę medžiagą. Įtariama, kad tai Antrojo pasaulinio karo metu likusio ir vėliau sovietų kariuomenės Baltijos jūroje nuskandinto cheminio ginklo liekanos – baltojo fosforo gabalėliai, rašo naujienų portalas 15min.lt.

Šių metų liepą į Šventosios gelbėtojus per pusantros savaitės kreipėsi penki poilsiautojai, kuriems nutiko tokia istorija: paėmė į rankas „gintarą“, kuris staiga pradėjo kaisti ir labai nudegino rankas. Viena nukentėjusioji – 7 metų mergaitė. Kiti – suaugę vyrai. Sunkiausiai nukentėjęs vyras gelbėtojams rodė iki kaulo nudegusį rodomąjį pirštą.

„Tokių atvejų padaugėja po audrų, – sakė Šventosios vyr. gelbėtojas Kęstutis Kazlauskas. – Jūra daugiausiai dumblių, gintaro, taigi, ir baltojo fosforo, išmeta tarp dviejų molų, ties Šventosios upės žiotimis. Blogiausia, kad kai kurie nukentėjusieji mums apie tai praneša ne iš karto, todėl rasti ranką nudeginusį gabalėlį – tas pats, kas adatos šieno kupetoje ieškoti. O kiti, nudegę galūnes, fosforą tiesiog numeta bet kur. Todėl labai gali būti, kad penki žmonės nudegė į rankas paėmę vos ne tą patį „užsidegantį gintarą“.

Apytikriais istorikų duomenimis, Baltijos dugne guli 3 tonos šios cheminės medžiagos, naudotos karo pramonėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių