Neįgalumo nustatymo tarnyboje – kratos

Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos Klaipėdos padaliniuose Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai atliko kratas. Šaltinių teigimu, laikinai sulaikyti net keli šios tarnybos darbuotojai.

Trečiadienį buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius – kyšininkavimą, prekybą poveikiu ir papirkimą.

STT atstovai nekomentuoja situacijos, aiškindami, kad detalių paviešinimas pakenks tyrimui.

Tačiau žinoma tiek, kad kyšio davimo faktas nustatytas šioje tarnyboje dar antradienį.

Kratų metu pareigūnai esą aptiko grynųjų pinigų. Kokia tai suma, nekomentuojama. Žinoma tik tiek, kad grynieji rasti bent vieno darbuotojo vyriškoje rankinėje.

Kiek platus teisėsaugininkų tyrimas, kol kas sunku įvardyti, patvirtinama tik tiek, kad įtariamiesiems pateikti preliminarūs įtarimai.

Vakar žurnalistams mėginant susisiekti su Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos Klaipėdos dokumentų registravimo ir trijų teritorinių skyrių vedėjais, jų darbo telefonai tylėjo.

Teisėsaugininkai nepatvirtina, ar įtarimų sulaukė skyrių vadovai, ar pavaduotojai, minima tik tiek, kad sulaikyti keli asmenys.

Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos vadovas Manfredas Žymantas dienraščiui prisipažino, kad žinios apie kratas Klaipėdoje jį pasiekė jam atostogaujant.

"Žinau tik tiek, kad vyko sulaikymai. Viskas paaiškėjo, kai tie žmonės neatvyko ryte į darbą. Tačiau plačiau komentuoti negaliu, nes neturiu visos informacijos", – aiškino tarnybos vadovas.

Tai, kad STT tyrimo akiratyje atsidūrė padalinių vadovai leidžia spėti tas faktas, kad Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos vadovybei teko skubiai spręsti, ką deleguoti į Klaipėdą, nes tarnyba liko be darbuotojų, kuriems suteikta teisė pasirašinėti dokumentus.

"Jei reikės, komandiruosime žmones iš Vilniaus, tačiau tarnybos darbas bus užtikrintas. Jūs patys suprantate, atostogų metas, ne visus galima iš jų atšaukti. O dokumentus gali pasirašinėti ne visi, tik skyrių vadovai", – tikino M.Žymantas.

Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos vadovas M. Žymantas, ketvirtadienio rytą susipažinęs su STT pateiktais tarnybai dokumentais, patikslino, kad iš viso į specialiųjų tarnybų akiratį pateko keturi darbuotojai – tarp jų skyrių vadovai ir pavaduotojai.

„Iš mūsų paprašyta pateikti tam tikras bylas ir vaizdo medžiagą. Mes padarėme ko prašyta. Vaizdo medžiaga tai yra vaizdo kamerų filmuota medžiaga. Mes įstaigoje turime vidines kameras, jos yra registratūroje, laukiamajame. Aš pats esu mėginęs inicijuoti vaizdo kamerų atsiradimą ir darbuotojų kabinetuose. Tačiau Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija pateikė paaiškinimą, jog tai žeidžia darbuotojų ir klientų interesus. Esą tai perteklinė priemonė ir mums to neleido“, – tikino M.Žymantas.

Įstaigos vadovas vylėsi, kad pavaldinius kameros kabinetuose būtų drausminusios.

STT darbuotojai prašė Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos pateikti kelias bylas tų asmenų, kurie teikė prašymus darbingumo lygio nustatymui. Tarp jų, pasak M.Žymanto, papuolė viena išsėtine skleroze sergančio žmogaus byla.

„Pirminis vaizdas man kol kas aiškumo neįnešė. Sprendimai šioje byloje priiminėjami nuo 2011 metų ir trečiojo lygio specialistai išvadas teikė. Man keista, nes ir diagnozė ten rimta. Tęsimai tie sprendimai šeštus metus. Ne ant tuščio popieriaus padaryti jie. Kol kas sau paaiškinimo aš neturiu. Man svarbu išsiaiškinti ar nebuvo sistemos. Vienkartiniai atvejai gali ir nutikti, svarbu, kad piktnaudžiavimo sistemos nebūtų“, – kalbėjo M.Žymantas.

M.Žymantas laukia STT sprendimo ar bus nušalinti šie keturi darbuotojai nuo tarnybos ar ne.

„Man labai keista bus, jei jie grįš į darbą ir toliau dirbs“, – pečiais gūžčiojo M.Žymantas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Aš apsilankiusi prie kelias dienas sužinojau labai daug naujos informacijos: žmogaus higiena prasideda ir baigiasi "traškanų" iš akių išsivalymu savarankiškai ir kad šioje tarnyboje (cituoju specialistą)"žmogiškumo faktorius čia yra antroje vietoje". Ačiū už neįkainuojamą patirtį. Vieną žvaigždutę uždėjau dėlto, kad kitaip neleido paskelbti. Patirties pasisėmiau I teritoriniame skyriuje.

nesvarbu

nesvarbu portretas
Man taipat teko tokia pabuvoti tame centre.Pries 6 metus sirdininkei ir 2 grupes serganciai veziui,isoperuota krutine mamai,nesenai amzinatilsi,pirmus metus dave 1m,tuo metu jai buvo 83metai,kitais metais vistik daveneterminuotai.Kysio nedaviau,nes nemaciau del ko,jei priklauso,as turejau isei is darbo,esu viena dukra.Ir lapkricio men as atvykstu del globos tevukui,jam 4 stadija,kepenu vezys,2 operacijos,visiskas ligonis.As buvau sole ,kad po 6 metu,matau tuos pacius vaikstancius ERELIUS.Kadangi,nieko neduodi,nieko ir negauni,pasisaipe gintautas skurdenis,ko snelio neatsivezei,56 eur,gulintis,i darba vel eit negaliu.Siuo metu laukiu skambucio betkuria minute is ligonines.Visi pasakoja ,kiek moka tiems KL centrui,tik neisivaizdavau,kad tie patys tiek ilgai gali despotauti

Mama

Mama portretas
Aš neturiu jokių priekaištų šiai įstaigai. Mano vaikui neįgalumą skyrė sąžiningai, niekas nereikalavo jokių kyšių.
VISI KOMENTARAI 38

Galerijos

Daugiau straipsnių