Miestiečiai baiminasi sukčių atakų

Pašto dėžutėse radę pranešimus apie būsimą Statistikos departamento apklausą žmonės sutriko – negi nepažįstamieji vėl belsis į jų būstus? Klaipėdiečiai nuogąstauja, kad į jų namus ims plūsti situacija pasinaudoti bandantys sukčiai.

Leidžia atsakyti ir internetu

Kai kurie gyventojai gavo laiškus, kuriuose pranešama, kad Lietuvos statistikos departamentas ketina atlikti tyrimą apie informacinių technologijų naudojimą namų ūkiuose.

Tyrimo tikslas – surinkti duomenis ir parengti statistinę informaciją apie žmonių apsirūpinimą kompiuteriais bei internetu.

Ketinama aiškintis, kaip dažnai gyventojai naudojasi kompiuteriais ir ar perka internetu.

Į apklausos klausimus galima atsakyti internetu, tačiau Statistikos departamento darbuotojai ketina lankytis ir pasirinktuose butuose.

Žadama apklausti gyventojus nuo 16 iki 74 metų.

Gauti duomenys bus naudojami ir šalies, ir ES mastu rengiant planus, skirtus informacinei erdvei bei informacinei visuomenei vystyti.

Privalės rodyti pažymėjimą

Departamento atstovė pranešė, kad tyrimų reikia planuojant viešojo sektoriaus elektronines paslaugas gyventojams, vertinant jų paplitimą, naudojimosi kliūtis.

Ketinama apklausti 10 tūkst. asmenų, kurie pasirinkti atsitiktiniu būdu. Apklausą vykdys 80 Statistikos departamento darbuotojų – apklausėjų.

Ruošdamiesi apklausoms, departamento darbuotojai siunčia pasirinktiems asmenims laiškus, kuriuose paaiškinama, apie ką žmonės bus klausiami ir kaip įsitikinti, kad tai tikrai apklausos vykdytojai.

Jie privalo parodyti Lietuvos statistikos departamento išduotą tarnybinį pažymėjimą.

Kilus abejonėms, galima paskambinti į departamentą ir pasitikslinti, ar prisistatęs asmuo yra departamento darbuotojas.

Įsileisti nebūtina

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos tarnybos viršininkas Andrius Leliuga puikiai supranta, kad pagyvenę, o ypač vieniši žmonės baiminasi įsileisti į namus nepažįstamus asmenis.

Ir tai, anot jo, yra visiškai pagrįstas atsargumas.

Daugybė sukčių, apsimetančių socialiniais, bankų ar policijos darbuotojais, braunasi pas pensininkus.

Po tokių asmenų apsilankymo senoliai pasigenda santaupų ir vertingų daiktų.

„Manau, gyventojų gaunamuose laiškuose yra nurodyti kontaktai, tad, kilus abejonėms, galima pasiskambinti tais telefonais, pasitikslinti, ar tikrai ši įstaiga žada atlikti apklausą. Galima prašyti klausinėjančiuosius ateiti tada, kai namuose bus daugiau šeimos narių, – patarė pareigūnas. – Jeigu žmogus, nesvarbu, kokio jis yra amžiaus, mato, kad prie durų stovi nepažįstamas asmuo, jis turi teisę jo neįsileisti. Dalyvauti apklausoje nėra privaloma, tai turi būti atliekama laisva valia, niekas negali priversti įsileisti į savo namus ir atsakinėti į klausimus. Galima pro duris paaiškinti, kad nepasitikima nepažįstamais, ar paprašyti suderinti pokalbio laiką iš anksto. Galiausiai vienišas pagyvenęs žmogus, kuris nesinaudoja kompiuteriu, gali apie tai pranešti ir neatidaręs durų.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipėdietė

Klaipėdietė portretas
Nieko neįleidžiu į namus ,ir jokios apklausos manęs nedomina, tegul nesuka žmonėms galvos. jei taip nori, tegul viešose vietose tokias apklausas atlieka - tam pakankamai yra vietų. Daugybė sukčių ir aferistų su bet kokiu padirbtu pažymėjimu gali apsilankyti, taip kad nėra čia ko su apklausom kvaršinti mums galvos. Svarbesnių problemų daugybė.

to Klaipedetė

to Klaipedetė portretas
Tundra tu , ten ne tavo pasto slaptazodzio praso , o kad tu uzsiregistruotum i ta puslapi su savo slaptazodziu sukurtu tik tam puslapiui ...

Nebūkit naivūs!

Nebūkit naivūs! portretas
Jokiems nepažįstamiems neatidarau durų - ne tie laikai. Dabar, kai pažymėjimą kokį nori gali pasigaminti pats namie, nematau jokio reikalo pasitikėti jokiais klausinėtojais.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių