Lietuvos gyventojams – aferistų pinklės

Lengvų pinigų siekiantys sukčiai rezga tokio lygio suktybes, kad jų schemos stebina net ir visko mačiusius policijos pareigūnus. Aferistai veržiasi net į tokias žinomas ir patikimas pasaulines paslaugų sistemas, kaip "Booking" ir "PayPal".


 

Lengvų pinigų siekiantys sukčiai rezga tokio lygio suktybes, kad jų schemos stebina net ir visko mačiusius policijos pareigūnus. Aferistai veržiasi net į tokias žinomas ir patikimas pasaulines paslaugų sistemas, kaip "Booking" ir "PayPal".

Pirkėjas – be pavardės?

Sukčių taikiniu vos netapo įmonės automobilį pardavinėjęs verslininkas. Klastą pardavėjas ėmė įtarti tik tuomet, kai automobilio pirkėjas užsispyrė už mašiną mokėti per "PayPal" sistemą.

Automobilį internetu pardavinėjantis verslininkas susidūrė su galimu sukčiavimo atveju. Vyras vos nepasimovė ant "dosnaus" pirkėjo kabliuko.

Įmonė nusprendė parduoti "VW Caddy" automobilį. Už 2006 m. pagamintą mašiną buvo prašoma 4 350 eurų. Pats pardavėjas pripažino, kad pradinė kaina internete buvo pasiūlyta su tikimybe, kad ji kris.

"Palikau rezervą nusiderėjimui. Tačiau vos tik įdėjau skelbimą į interneto tinklalapį "Autoplius", iš karto sulaukiau SMS žinutės. Anglų kalba pirkėjas paprašė parašyti jam elektroniniu paštu. Tai nustebino. Juk pirkėjas turėtų susisiekti su pardavėju, o ne atvirkščiai. Tačiau parašiau laišką, prasidėjo įvairūs išvedžiojimai. Galų gale pirkėjas parašė, kad jis yra Ukrainoje gyvenantis žmogus, tačiau pavardės nenurodė, tik vardą galima buvo nuspėti iš elektroninio pašto adreso", – savo istoriją pasakojo Ovidijus.

Mokėjimą gali atšaukti

Įtarimų pardavėjui kilo ir dėl to, kad pirkėjas net nesiderėjo dėl kainos. Vyras parašė, kad automobilis jam tinka ir jis jį perka sumokėdamas pinigus per "PayPal" sistemą.

Paprastai tariant, "PayPal" yra interneto erdvėje veikianti paslauga, leidžianti pervesti pinigus elektroniniu būdu.

"Pirkėjas neparašė savo pavardės, nenurodė jokios įmonės, kuriai atstovauja. Su kuo reikėtų sudaryti pirkimo–pardavimo sutartį?" – pastebėjo Ovidijus.

Automobilio pirkėjas lietuviams nurodė automobilį traukiniu išsiųsti į Ukrainą, o jis esą sumokės suderėtą sumą per "PayPal" sistemą.

"Tačiau buvau skaitęs, kad šioje elektroninėje mokėjimo sistemoje galima atšaukti pinigų pervedimą. Išeitų, kad automobilį išsiunti pirkėjui, o kol jis yra pakeliui į nurodytą tašką, pirkėjas ima ir atšaukia pinigų pervedimą. Tuomet lieki kvailio vietoje – neturi nei pinigų, nei automobilio", – nuogąstavo vyras.

Automobilio pardavėjui suabejojus tokiu sandoriu, pirkėjas netikėtai nutilo ir nebeatakavo savo pasiūlymais.

"Aktyviai susirašinėjama buvo iki gruodžio pabaigos. Vėliau laiškai nutrūko. Tačiau įdomumo dėlei parašysiu šiam žmogui, kad sausį žadu važiuoti į Ukrainą ir galiu atvažiuoti šia mašina. Įdomu, ar išliks toks pat aršus noras ją pirkti?" – juokėsi vyras.

Automobilio apžiūra – laukuose

Panašių istorijų pasakoja ir kiti automobilių pardavėjai.

Populiaraus Lietuvoje automobilių pardavimo interneto portalo "Autoplius.lt" atstovai tikino, kad dėl intensyvėjančios sukčių veiklos portalą valdančiai įmonei teko įsteigti net darbuotojo etatą, kuris užsiima nusikaltimų prevencija.

"Autoplius.lt" plėtros vadovas Matas Buzelis tikino, kad Ovidijus – ne vienintelis, kuris vos nepateko į sukčių pinkles.

"Mes diegiame visokiausias sistemas, kad tokių apgavysčių būtų išvengta. Tačiau visiškai nuo to apsisaugoti neįmanoma, galima tik apsunkinti sukčiams kelius. Jie vis randa kokių nors spragų ir tuo naudojasi", – kalbėjo M.Buzelis.

M.Buzelis patarė ignoruoti tokių esą užsieniečių siūlymus pirkti automobilius.

"Kai sakoma, jūs pirma išsiųskite automobilį, o po to mes sumokėsime, verta susimąstyti. Iš tiesų, mokant per "PayPal" sistemą yra numatyta galimybė pirkėjui atšaukti savo pavedimą", – kalbėjo M.Buzelis.

Neseniai vienas palangiškis, ieškojęs automobilio internete, išgirdo keistoką BMW pardavėjo siūlymą atvykti automobilio apžiūrėti į laukus.

"Pasiūlė sumokėti avansą, esą jie rezervuos automobilį. Mašina man labai patiko, būčiau ją tikrai pirkęs. Tačiau pasidomėjau nurodytu adresu, kur turėjo vykti automobilio apžiūra. Ten tokio gatvės numerio net nėra, žemėlapyje matyti laukai. Kažkas čia ne taip", – savo istoriją pasakojo Laurynas.

M.Buzelis tikino, kad Laurynas laiku spėjo susivokti, kad gali būti apgautas.

"Gerai, kad jis neatliko pinigų pervedimo, o pirma pasidomėjo adresu. Mes kone kas dieną bendradarbiaujame su policija ir tokius galimus apgavysčių atvejus aiškinamės", – tikino M.Buzelis.

Šiame interneto tinklalapyje už parduodamų automobilių skelbimus galima atsiskaityti trimis būdais – virtualiais pinigais, kuriuos galima nusipirkti "Autoplius.lt" tinklalapyje, banko pavedimu ir SMS žinutėmis.

"Sukčiai dažniausiai naudojasi SMS žinutėmis. Nusiperkamos mobiliojo ryšio papildymo kortelės ir dažniausiai po apgavysčių jos yra išmetamos. Įdedami klaidinantys skelbimai ir ieškoma aukų", – pastebėjo M.Buzelis.

Saugo vartotojų teises

Finansinio tarpininkavimo paslaugas teikiančios įmonės "Viena sąskaita" direktorius Vytenis Ziberkas pripažino, kad pasaulyje populiarioje atsiskaitymo sistemoje "PayPal" iš tiesų yra numatyta galimybė atšaukti savo mokėjimą.

"Yra tam tikras laikas, per kurį pavedimas gali būti sustabdytas ar atšauktas. Tai numatyta dėl pirkėjo teisių užtikrinimo. Nebūtų teisinga kaltinti "PayPal" sistemos numatytą galimybę pirkėjui susigrąžinti pinigus, nes tai yra geri ketinimai. Tačiau aš manyčiau, kad automobilio, o ypač brangios prekės, pardavimas į užsienio šalį turėtų vykti naudojant kitus atsiskaitymo būdus. Vertėtų rinktis banko pavedimą. Tik tuomet, kai pirkėjas nesutiks, galima įtarti klastą", – pastebėjo V.Ziberkas.

Specialistas teigė, kad Ukraina nėra euro zonos narė, todėl pinigų pervedimas gali kainuoti brangiau nei Europoje. Neva todėl siūlomasi mokėti per "PayPal" sistemą.

"Beje, pinigų išgryninimas "PayPal" sistemoje taip pat kainuoja. Tokiuose sandoriuose visuomet reikia pasirūpinti įrodymais. Su kuo buvo pasirašyta pirkimo–pardavimo sutartis ir kam buvo perduota prekė? Jei už automobilį mokėjo Petras, o mašina perduota Jonui, tikėtina, kad gali iškilti konfliktas. Petras gali pateikti pretenzijas, nes esą negavo automobilio", – pastebėjo V.Ziberkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
jEIGU ŽMOGUS PASITIKI, DAR NEREIŠKIA, KAD JIS DURNIUS. DURINIAI TIE KURIE GALVOJA ESANTYS PROTINGESNI UŽ KITUS. vISKAM SAVO LAIKAS. mANO TEL.8 662 33770.

Mindaugas

Mindaugas portretas
Taigi ne durniai vyrai, pradejo galvoti ir nurauke apgaule. BRAVO!!!

Puiki patarle

Puiki patarle portretas
Durniu ir baznycioje musa.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių