Kredito unijos kasininkė lobo iš klientų

Neteisėtai pasisavinti daugiau nei 223 tūkst. eurų iš beveik pusšimčio nukentėjusiųjų. Tokia byla ką tik pasiekė uostamiesčio teismą.

Klaipėdos apygardos prokurorė Vida Skalauskienė kaltinimus pareiškė 45-erių Kretingos rajono gyventojai.

Pareigūnai nustatė, kad kasininke vienoje kredito unijoje dirbusi R.N. nusikaltimą vykdė daugiau nei ketverius metus.

Moteris, kaip įtariama, klientams nė nežinant, nutraukdavo jų terminuotų indėlių sutartis arba tiesiog išsigrynindavo pinigus iš jų sąskaitų, o kvituose pasirašydavo ir už save, kaip kredito unijos darbuotoją, ir už klientus, suklastodama jų parašus.

Suklastotus dokumentus kasininkė pateikdavo kredito unijai, kad jie būtų įtraukti į finansinę apskaitą, taip siekiant parodyti, jog visos finansinės operacijos išmokant pinigus buvo atliktos teisėtai.

Įtariama, kad pabendravusi su žmonėmis R.N. nuspręsdavo, iš kurių gali pasiimti pinigų, o iš kurių ne.

Unijos klientai pas kasininkę ateidavo ne tik padėti indėlius, bet ir sumokėti mokesčius ar padaryti pavedimus, tad daugumą jų moteris pažinojo.

Klientų ji pasiteiraudavo, ar šie nežada anksčiau pasiimti pinigų ar pratęsti termino ilgesniam laikui.

Taip kasininkė sužinodavo, kuriems žmonėms greitu metu pinigų nereikės.

Kad nusikaltimai neišaiškėtų, prieš išeidama atostogauti R.N. paskambindavo klientams ir klausdavo, ar šiems tikrai nereikės pinigų, kol ji poilsiaus.

Nuo 2008-ųjų kovo iki 2012 m. birželio moteris įvykdė daugiau nei 350 bankinių operacijų ir pasisavino 223 419 eurų.

Įtariamoji kaltę pripažino tik iš dalies. Jos teigimu, pinigų prireikė gyvenamojo namo remontui, naujiems baldams, kelionėms.

"Kredito unijos administracijos vadovas gavo informacijos, kad viena klientė, panorusi atsiimti indėlį, jo neatgavo, nes sistemoje buvo užregistruota, jog indėlis jau atsiimtas. Tada nuspręsta kasininkę stebėti, kol ši įkliuvo", – teigė prokurorė V.Skalauskienė.

Ikiteisminis tyrimas buvo sudėtingas ir plačios apimties, jį sudaro 21 tomas.

Kredito unijos vadovybė nukentėjusiesiems pinigus grąžino, o buvusiai savo darbuotojai pareiškė daugiau nei 180 tūkst. eurų civilinį ieškinį.

Tyrimo metu išaiškinta ir daugiau pinigų pasisavinimo atvejų, tad iš kaltininkės nukentėjusieji sieks prisiteisti dar 43 tūkst. eurų.

Už dokumentų klastojimą R.N. gresia bauda, areštas, arba laisvės atėmimo bausmė iki 3 metų, o už didelės vertės svetimo turto pasisavinimą – nelaisvė iki 10 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

r.

r. portretas
3 metai salyginai. Tegyvuoja humaniskiausias teismas EU. !!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių