Klaipėdoje – elgetų desantas

Klaipėdą užplūdo elgetautojų minia. Panašių antplūdžių mūsų miestas išgyvena kasmet ir ne kartą. Regis, klaipėdiečiai yra itin tolerantiški ir dosnūs, nes dėl kitataučių duoneliautojų pareigūnams nė vienas nesiskundė, nors internetas mirgėjo nuo raginimų saugotis vagysčių.

Elgetavo prie parduotuvių

Šią savaitę uostamiesčio veidas pasikeitė – gatvėse galima pamatyti tamsaus gymio moterų, kurių elgesys kelia ir abejonių, ir nuostabą.

Viena jų, atkišusi ranką, kelias dienas iš eilės kalbino praeivius prie buvusio kino teatro "Žemaitija". Jaunos romų moters veidas demonstravo kančią, negalios įvaizdį atvykėlė stiprino ramentais.

Skirtingai nuo klaipėdiečiams gerai pažįstamų nuo alkoholio priklausomų moterų, kurios kartais elgetauja tyliai sėdėdamos arčiau durų į parduotuvę, svetimšalė duoneliautoja puldinėjo po šaligatvį, kalbindama kiekvieną praeivį.

Nors pinigėlį jai į delną įsprausdavo ne kiekvienas, tačiau geraširdžių netrūko. Gavusi išmaldą moteris pasitraukdavo į šešėlį ir imdavosi skaičiuoti naudą.

Kita tamsiaplaukė moteris su maža mergaite blaškėsi po automobilių aikšteles prie didžiųjų miesto prekybos centrų. Jos stengėsi pakalbinti kiekvieną vairuotoją, tikslas tas pats – išmalda.

Išmaniaisiais įrenginiais besinaudojantys klaipėdiečiai internetinėje erdvėje dalijosi šia žinia, įspėdami vieni kitus atsargiai vairuoti aikštelėse ir saugoti savo daiktus.

Daugeliui buvo aišku, jog ši moteris geba ne tik prašyti pinigų. Ne vienas įtarė, kad ji gali pasinaudoti akimirka, kai dėl karščio budrumo netekęs vairuotojas paliks neuždarytą mašinos langą.

Brovėsi į namus

Ilgaplaukės tamsiaveidės moterys bandė patekti ir į klaipėdiečių namus. Jos drąsiai varstė privačių namų vartelius, klebeno daugiabučių namų butų duris.

Vieną tokią įsibrovėlę priemiestyje gyvenantys žmonės pagavo begraibančią nuosavo namo prieškambaryje pakabintų rūbų kišenes.

Nors sodybą saugo ne vienas šuo, moteris sugebėjo prasmukti į namą. Šeimininkai ją pagavo beveik atsitiktinai.

Būta atvejų, kai, įsiprašiusios į pagyvenusių klaipėdiečių namus, panašiai atrodančios moterys siūlydavo beveik veltui atlikti masažą. O po procedūros garbaus amžiaus šeimininkai pasigesdavo santaupų arba auksinių papuošalų.

Šiomis dienomis prie prekybos centro "Banginis" žmonės pastebėjo tamsaus gymio užsieniečių vyrų, kurie įkyriai siūlė pirkti peilių rinkinius.

Ragino nenutylėti

Pamatę ir vėl įkyriai siūlančius įsigyti kažkokius daiktus atvykėlius, keli klaipėdiečiai šią savaitę skambino į Bendrąjį pagalbos centrą, taip ši informacija pasiekdavo pareigūnus. Tačiau kaskart, kai policininkai atvykdavo į pranešėjų nurodytą vietą, jų ten neberasdavo.

Šįkart apie elgetaujančias iš kitos valstybės atvykusias čigones nei policijai, nei savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojams klaipėdiečiai nepranešė.

Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vadovė Kristina Vintilaitė paaiškino, kad, vadovaujantis Klaipėdos miesto tvarkos ir švaros taisyklėmis, senamiestyje draudžiama elgetauti, o kitose miesto dalyse neleidžiama duoti išmaldos pinigais.

Vakar Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai pasižvalgė po senamiestį, pasisukinėjo Herkaus Manto gatvėje, Taikos prospekte, užsuko į Kruizinių laivų terminalą, prie kurio krantinės vakar buvo prisišvartavęs kruizinis laivas, bet tamsaus gymio elgetų nerado.

Gali būti, kad jie patraukė į kitus Lietuvos miestus ar pasuko į Latviją.

"Būtų gerai, kad klaipėdiečiai nedelsdami praneštų apie panašius atvejus, jei ne telefonu, tai elektroniniu laišku. Elektroninio pašto adresas yra skelbiamas mūsų tinklalapyje", – ragino savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vadovas Saulius Valiulis.

Bruko į rankas rožes

Tokie romų desantai klaipėdiečiams – jokia naujiena. Jų būta ne vieno, o atvykėliai bandė vietos gyventojus mulkinti įvairiausiais būdais.

Prieš kelerius metus jaunos, nebylėmis apsimetančios merginos vaidino renkančios pinigus neegzistuojančiai neįgalių vaikų organizacijai.

Ne kartą miestiečiai matė juodaplaukes moteris, brukančias iš parduotuvių išeinantiems žmonėms rožes. Malonią nuostabą jų veiduose netrukus pakeisdavo sumišimo išraiška, nes svetimšalės pareikalaudavo už gėlę sumokėti.

Dalis žmonių gėlės žiedą atiduodavo, kiti suskubdavo atkišti pinigų, kad tik kuo greičiau atsikratytų nepažįstamosios.

Klaipėdoje būta ikiteisminių tyrimų dėl sukčiavimo. Skundus rašė žmonės, patikėję, kad kur kas pigiau nei parduotuvėje iš pirmą kartą matomų užsieniečių įsigis brangių elektrinių pjūklų, puodų ar peilių rinkinių, kitokių buities prietaisų.

Nukentėjusieji tik gerokai vėliau susigaudydavo, kad nusipirko ne gerą vardą turinčių gamintojų gaminį, o kinų padirbinį, kurio vertė – visiškai menka.

Žmonių skundai dažniausiai baigdavosi niekuo, nes nepavykdavo įrodyti, kad parduodami minėtus daiktus svetimšaliai apgavo juos įsigijusius žmones.

Žinia apie patiklius klaipėdiečius viliojančius atvykėlius greitai pasklisdavo, tačiau pasiekdavo ne visus.

Žmonės skambindavo į policiją ir pranešdavo vis kitoje vietoje matę atvykėlius, įkyriai siūlančius įsigyti įvairių daiktų. Policijos patrulių pradžioje jie nelabai bijojo, nes jokio nusikaltimo neįvykdė.

Galiausiai pareigūnai rado išeitį – pradėjo reikalauti dokumento, leidžiančio prekiauti. Akivaizdu, kad nieko panašaus svetimšaliai neturėdavo, tai tapdavo teisėtu pagrindu pareikalauti išvažiuoti iš tos vietos.

Paliko kalną šiukšlių

Pernai rudenį būrys tokių atvykėlių paliko bjaurių pėdsakų pajūryje. Tąkart moterys prašydavo išmaldos prie uostamiesčio bažnyčių, o vyrai jų laukdavo automobiliuose.

Naktis ši kompanija leisdavo automobilių aikštelėje Giruliuose. Jie čia buvo pasikloję čiužinius, kepsninėse kepdavo maistą, o viską, kas likdavo, mesdavo čia pat.

Klaipėdiečiai kraupo nuo atvykėlių elgesio. Pranešę, kad dviem "Alfa Romeo" ir "Renault Clio" automobiliais važinėję svetimšaliai aikštelėje įveisė tikrą sąvartyną, žmonės išgirdo atsakymą, esą pareigūnai labai užsiėmę.

Policininkai informacijos patikrinti tąkart atvyko kitos dienos ryte ir rado aikštelėje ne tris, o du lenkiškais valstybiniais numeriais pažymėtus automobilius, kuriuose miegojo penki Rumunijos piliečiai. Keturi vyrai ir senyvo amžiaus moteris bendravo su policininkais, parodė dokumentus.

Rumunijos čigonai, būdami ES piliečiai, keliauja netrukdomi, jiems vizų nereikia. Tos pačios tautybės asmenys iš Moldavijos paprastai būna pasirūpinę kelionės dokumentais, tad formaliai jie įstatymo nepažeidžia.

Pareigūnai pareikalavo surinkti šiukšles ir išmesti jas į ten pat aikštelėje stovintį šiukšlių konteinerį. Paliepimą vykdyti ėmėsi pagyvenusi moteris. Vos tik policininkai išvažiavo, moteris metė viską ir kartu su saviškais dingo.

Kopose kūrė laužus

Vienas klaipėdietis pernai internete prisiminė tokį pat "Alfa Romeo" matęs degalinės teritorijoje Vilniuje. Jame miegojo būrys tamsiaveidžių žmonių. Aplink mašiną taip pat mėtėsi šiukšlės. Policininkai tada taip pat privertė vyrus viską surinkti ir sumesti į konteinerį.

Būrelį tokių žmonių gamtosaugininkai pernai vasarą, padedami policininkų, išprašė iš Girulių kopų. Jie čia buvo įsirengę stovyklavietę ir susikūrę laužą sausame pajūrio miške.

Tąkart poilsiautojai išsigando, kad klajokliai sukels gaisrą ir pranešė apie grėsmę bendruoju pagalbos telefonu.

Į įvykio vietą atskubėjo ne tik policininkai, bet ir ugniagesiai. Tačiau svetimšaliai nė neketino gesinti ugnies, rodė į kalną kepti paruoštos mėsos.


Šiame straipsnyje: elgetosElgetavimasRomaiišmalda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pensininkui

Pensininkui portretas
Tik jau neagituok “prie ruso buvo geriau” nes tavo laikai jau nesugris, gyvenimas eina i prieki. Buvo blogai- sienos uzdarytos, maisto pasirinkimas prastas ir ribotas, rubu aplamai jei tik “paduodavo” tai baisios eiles. Negirk bado jei tevas badu mire kaip sakoma.

...

... portretas
TIK elgetoms liber'alizmas tinka.

Vesaite

Vesaite portretas
Daugiau tolerancijos! Musu namai ,jusu namai
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių