Klaipėdoje demaskuoti sukčiai iš Lietuvos ir Nigerijos

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) atskleidė sukčiavimo atvejį Klaipėdoje registruotoje bendrovėje.

Nustatyta, kad bendrovės akcininkas Nigerijos pilietis ir jos direktorius lietuvis bandė išsigryninti dalį apgaule iš vienos Olandijos bendrovės gautų pinigų, pranešė Generalinė prokuratūra.

Sulaikytiems įtariamiesiems pateikti įtarimai dėl nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo.

FNTT gavo informacijos, kad nenustatytas asmuo, galbūt melagingai prisistatęs JAV bendrovės vadovu, pareikalavo, kad minėtos įmonės atstovybės Olandijoje pinigų valdytojas pervestų Klaipėdoje registruotai bendrovei 38 tūkst. JAV dolerių. Suklaidinti Olandijos atstovybės darbuotojai nurodytą sumą pervedė į uostamiesčio bendrovės sąskaitą.

Įtariamųjų gyvenamosiose vietose rasti ir paimti ikiteisminiam tyrimui reikšmingi dokumentai, kompiuteriai ir dalis nusikalstamu būdu gautų pinigų. Taip pat tyrimo metu paaiškėjo, kad Klaipėdoje registruotoje bendrovėje dirba vienintelis darbuotojas – direktorius, o bendrovės pagrindinis akcininkas Nigerijos pilietis oficialiai niekur nedirba ir nuo praėjusių metų rugpjūčio mėnesio nebeturi laikino leidimo gyventi Lietuvoje.

Penktadienį ketinama kreiptis į teismą dėl suėmimo skyrimo įtariamiesiems.

Pasak prokuratūros, tokie nusikaltimai vadinami „socialinės inžinerijos“ sukčiavimu (ang. social engineering). Jie pasireiškia psichologiniu asmens manipuliavimu ir įtaigos naudojimu, siekiant įtikinti auką tam tikrų veiksmų atlikimu.

Pasitikėdamas ir neabejodamas sukčiautojais, asmuo atskleidžia konfidencialią informaciją ar atlieka sukčiautojų prašomus veiksmus, pavyzdžiui, perveda pinigines lėšas.


Šiame straipsnyje: sukčiaiNigerijaapgavystė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių