Išteisintasis tenori vieno – ramybės

Po dvejų metų nuo Gintauto Kringelio mirties Klaipėdos apygardos teismas paskelbė išteisinantis dėl šio vyro žūties kaltintą žmogų. Motyvas – pritrūko kaltės įrodymų.

Paliudijo mačiusi egzekuciją

44 metų Vidmantas Vinogradovas po posėdžio, kuriame paskelbtas išteisinamasis sprendimas, braukė nuo kaktos prakaitą ir žemaitiškai kalbėjo, kad gali džiaugtis, bet visišką pergalę švęsti dar anksti – nukentėjusioji būtinai apskųs šį sprendimą.

2014 m. balandžio 21 d. V.Vinogradovo namuose ant sofos rastas negyvas G.Kringelis. Buvo akivaizdu, kad vyras patyrė smurtą – kūnas, o ypač galva buvo sumušta.

Teismo medicinos ekspertai padarė išvadą, kad Apuolės kaime Skuodo rajone gyvenęs vyras mirė nuo galvos traumos komplikacijos.

Netrukus kaime pasklido kalbos, kad viena vietos moteris matė, kaip V.Vinogradovas mušė G.Kringelį kaip kriaušę. Todėl įtarimai nužudymu buvo mesti šiam asmeniui.

Siužetas, pasak kaltinimo, buvo visiškai paprastas – G.Kringelis viešėjo pas V.Vinogradovą, vyrai turėjo degtinės, nemažai išgėrė, bet šaldytuve dar buvo likęs butelis.

Rytą pabudęs V.Vinogradovas nerado namie draugo, pasigedo ir degtinės. Draugą jis aptiko savo sodybos pakraštyje, ten vėliau buvo rasta ir jo kraujo. Policininkų versija buvo, kad šeimininkas toje vietoje išliejo pyktį dėl pavogtos degtinės.

Liudytoja – sena, girtaujanti, nereginti

V.Vinogradovas tvirtino, kad pamatė negaluojantį bičiulį ir drauge su kaimynais parvežė namo, ten šis po pusės paros ir buvo rastas negyvas.

Vyras tikino draugo nemušęs, esą jis jau anksčiau buvo susižeidęs galvą, guodęsis galvos skausmais ir dar ne kartą griuvęs. Be to, kaltinamas vyras aiškino netyčia išmetęs iš rankų nešamą draugą.

Pareigūnai ėmėsi tyrimo, pateikė įtarimus V.Vinogradovui dėl nužudymo, bet netrukus tyrimą nutraukė, nes paskalas paskleidusi kaimynė atsiėmė savo žodžius.

Liudytojos patikimumu suabejojo ir kaltinamąjį ginantis advokatas Edvardas Staponkus. 70-metė moteris linkusi girtauti, be to, mato tik viena akimi.

Teismo medicinos ekspertai tvirtino – tokie sužalojimai negalėjo atsirasti griūnant, tačiau, be abejotinų paskalų, kitų V.Vinogradovo kaltės įrodymų nerasta.

Iki byla pasiekė teismą, jos tyrimą kuravęs Klaipėdos apygardos prokuroras Arūnas Saunorius du kartus jį nutraukė, nes kaltinti žmogų neužteko įrodymų.

Baiminasi įtakingos giminystės

Teisme nukentėjusiąja pripažinta žuvusiojo sesuo ir mama pareikalavo nušalinti prokurorą.

Teismas patenkino šį prašymą, taip byloje atsirado A.Saunoriaus kolega Aurelijus Stanislovaitis. Jis prašė teismą skirti V.Vinogradovui 11 metų laisvės atėmimo bausmę.

Paskelbus išteisinamąjį sprendimą nei prokuroras, nei V.Vinogradovas neabejojo, kad šis sprendimas bus apskųstas.

Mat mirusiojo sesuo yra vieno Generalinės prokuratūros prokuroro gyvenimo draugė. Skuodiškio įsitikinimu, būtent dėl šios giminystės jis buvo tampomas dvejus metus, ieškant būdų jį apkaltinti ir įkišti už grotų.

E.Staponkus prasitarė, kad laimėjęs bylą visose instancijose jo ginamasis svarstys, ar prisiteisti moralinės žalos atlyginimą už patirtas kančias.

Pats V.Vinogradovas kratėsi tokios minties, sakydamas, kad per porą metų prarado ramų miegą ir dabar tenori vienintelio dalyko – kad jį paliktų ramybėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių