Festivalyje „Salve Musica“ – tai, kas spindi auksu

Lygiai po savaitės – gruodžio 27 d. 18 val. Klaipėdos koncertų salės šventinės klasikos festivalis „Salve Musica“ kviečia į priešpaskutinį savo koncertą. Jame pasirodys Lietuvos kamerinis orkestras (LKO), vadovaujamas ir diriguojamas smuikininko Sergejaus Krylovo (Italija).

„Jau atsisveikint laikas...“ – teigia koncerto pavadinimas. Bet prieš atsisveikinant dar paklausykime amžinai gyvos klasikinės muzikos.

Nuostabioji W.A.Mozarto Serenada „Mažoji nakties muzika“ ir Koncertas smuikui ir orkestrui Nr. 4, virtuoziškai interpretuojami S.Krylovo ir LKO, bei paveikus J.Haydno „Atsisveikinimo simfonijos“ atlikimas jaudins klausytojus šiame auksinės klasikos koncerte.

Jau penktus metus S.Krylovas dirba Lietuvos kamerinio orkestro meno vadovu. Kasmet su kolektyvu jis parengia po kelias programas, kurios visada skamba sausakimšoje Lietuvos nacionalinės filharmonijos salėje. Vilniaus publika be galo mėgsta ir vertina šį atlikėją.

„Jo technika, muzikalumas, bachiškas-balzakiškas racionalumas genialiai dera kartu, sukurdami išskirtinai begalinės įtampos ir vidinės jėgos kupiną muzikos tėkmę. Ji veda klausytoją virtuoziškais smuiko pasažais išbaigtos formos didingos kūrinio esmės link,“ – yra sakęs Lietuvos kamerinio orkestro direktorius Egidijus Mikšys.

Du tradicinius naujametinius koncertus LKO rengia Šv. Jonų bažnyčioje. Paradoksalu, bet bilietai į juos būna išparduodami jau rugsėjo mėnesį. Šiuose koncertuose dažnai skamba tiek W.A.Mozarto „Mažoji nakties muzika“, tiek J.Haydno „Atsisveikinimo simfonija“. Jei Mozarto kūrinys spinduliuoja jaunystę ir pradžią, tai Haydnas garsais apmąsto brandą ir pabaigą.

„Atsisveikinimo simfonija“ ir buvo sukurta kaip užuomina kunigaikščiui Esterhaziui, jog jau laikas visiems atsisveikinti. Ši mintis slypi simfonijos Finale (IV d.), kai po veržlaus Presto pereinama į Adagio.

Teatralizuotas simfonijos atlikimas klausytojams palieka neišdildomą įspūdį. Jis skatina  susimąstyti apie tai, kas įvyko, prisiminti brangiausius dalykus ir... palikti praeitį. Taurus muzikos grožis tampa atgaiva sielai ir nuramina liūdnas mintis, kai ateina atsisveikint laikas...

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių