Dėl kertamo miško – į teismą

Gyventojų mūšis už pajūrio miško išsaugojimą persikėlė į teismą. Asociacija "Mūsų Kunigiškės" kreipėsi į Klaipėdos apygardos administracinį teismą dėl Palangos savivaldybės patvirtinto šios teritorijos specialiojo plano, kuris leistų iškirsti kelis šimtus pajūrio pušų.

Neliks beveik 2 ha miško

Tai jau antras teisinis ginčas vietos žmonių su savo pačių išrinkta valdžia.

Palangos savivaldybės užmojį iškirsti dalį pajūrio pušyno dėl numatytos Užkanavės gatvės rekonstrukcijos jau yra sustabdęs Klaipėdos apygardos administracinis teismas.

Pernai rudenį jis panaikino savivaldybės išduotą statybos leidimą šiam objektui. Jo teisėtumą skundė Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, nes statybos miško žemėje yra draudžiamos.

Po šio niukso kurorto valdžia pasirinko kitą kelią – šių metų pavasarį savivaldybė patvirtino šios teritorijos architektūrinės-urbanistinės sistemos ir kraštovaizdžio tvarkymo specialųjį planą.

"O su šio plano atsiradimu galima išbraukti iš valstybinio miško teritorijos dalį miško. Iš brėžinių spėjame, kad tai yra 1,9 ha valstybinio miško plotas. Vietoj jo ketinama praplėsti gatvę ir įrengti automobilių stovėjimo aikšteles. Gyventojai yra už naujos asfalto dangos nutiesimą, tačiau jie nesutinka, kad miško sąskaita būtų įrengiamos vietos automobiliams", – tikino asociacijos "Mūsų Kunigiškės" interesus teisme ginantis advokatas Marius Rindinas.

Beveik šimtas gyventojų buvo kreipęsi į savivaldybę dėl planuojamų pokyčių jų gyvenvietėje, tačiau atsakymo į savo raštus iš kurorto valdžios nesulaukė.

Vietos žmonės net siūlė konkrečius laisvus šios teritorijos plotus, kur galėtų atsirasti automobilių stovėjimo aikštelės, tačiau jų pasiūlymai kurorto savivaldybei nebuvo įdomūs.

Išlygos statytojams?

Palangos savivaldybė skelbia, kad projekte buvo numatyta įrengti 488 vietas automobiliams, iš jų 21 bus skirta neįgaliųjų transportui.

Aiškinama, kad šimtų medžių esą nežadama kirsti, o keturių kilometrų ruože numatyta buvo pašalinti 171 pušį.

Žmonės įtaria: patvirtinus specialųjį planą atsiveria keliai kur kas didesnėms grėsmėms nei miško iškirtimas.

"Kai kuriuose sklypuose ar sklypų grupėse savivaldybė pakoregavo arba pakeitė jų paskirtį. Šioje teritorijoje buvo numatyta gyvenamųjų, vieno ar dviejų butų namų statyba. Specialiuoju planu buvo leista statyti ir kitos paskirties pastatus. Vadinasi, čia nuo šiol galės legaliai atsirasti daugiabučiai. Sutapimas ar ne, tačiau šioje teritorijoje jau yra pastatyti du daugiabučiai, kurių legalizavimo klausimas sprendžiamas teismuose", – teigė M.Rindinas.

Teisės ginčytis gyventojai neturi?

Klaipėdos apygardos administracinio teismo teisėjų kolegija vakar vykusiame teismo posėdyje dėl specialiojo plano panaikinimo nusprendė į bylos nagrinėjimą kviesti visą plejadą valstybinių institucijų.

Bus prašoma poziciją dėl šio ginčo pateikti Nacionalinės žemės tarnybos, Valstybinių miškų tarnybos, Aplinkos ministerijos, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos ir net Kultūros paveldo departamento.

Tiesa, Statybos inspekcija teismui pateikė atsiliepimą ir prašo ieškovų skundą atmesti.

Palangos savivaldybė taip pat mano, kad paprasti piliečiai neturi teisės ginčyti teisės aktų teisėtumą.

"Teisės aktus gali ginčyti Seimo nariai, prokurorai, Vyriausybės atstovai apskrityje. Yra ribotas asmenų ratas, kas gali tai daryti. Gyventojams reikėjo laiku kreiptis, laiku teikti pasiūlymus. O kaip kitaip reikia kelius tiesti?" – teisme Palangos savivaldybės poziciją išsakė savivaldybės Juridinio ir personalo skyriaus vedėjo pavaduotojas Vytautas Korsakas.

Tačiau asociacijos nariai įsitikinę, kad specialiojo plano rengėjai patys pažeidinėjo procedūras – planas patvirtintas tuo metu, kai savivaldybės išduotos planavimo sąlygos šiam teritorijų planavimo dokumentui jau buvo negaliojančios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Palangos savivaldybei-pasimokinkit pas matijošaitį,puse miesto iškirto ir dzin,niekas nieko.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių