Buvusiame policijos pastate – vandalų ordos

Buvęs kalėjimo ir teismo pastatas, kelis dešimtmečius naudotas kaip Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato būstinė, pastaruoju metu siaubiamas benamių, metalo vagių ir nuotykių ieškotojų.

Baigia išplėšti ir laidus

"Ten nuolat lenda svetimi. Kiekvienas, kas netingi, nes langai jau išdaužyti. O per tvorą, vartus perlipti  – jokio sunkumo, juk signalizacija jau išdraskyta, – neslėpė Patrulių rinktinės Pirmosios kuopos vadas Sigetomas Olšauskas.

Šeštadienio popietę policijos patrulius į pagalbą išvarant atklydėlius iš Jūros gatvėje esančio pastato, pažymėto 1-uoju numeriu, kvietėsi saugos tarnybos darbuotojai.

Jie patys nesusigaudė didelio pastato labirintuose ir nežinojo, kur ieškoti įsibrovėlių.

Dar nepamiršę buvusio Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) pastato koridorių pareigūnai netruko antrajame aukšte rasti bandžiusią pasislėpti 26 metų merginą.

Jos pora metų jaunesnis draugas bandė išvengti susidūrimo su policininkais ir užsirakino viename buvusių kabinetų.

Tačiau policininkams tai – ne kliūtis. Jie sugebėjo iškrapštyti vagį iš užrakinto kabineto.

Paaiškėjo, kad šis vaikinas jau ne kartą buvo įkliuvęs policijai ir net išklausė teismo nuosprendį už plėšimą.

Vienas didesnių incidentų buvusiame policijos pastate užfiksuotas per Jūros šventę. Tada būrelis įsibrovėlių susikūrė laužą buvusioje policijos sporto salėje.

"Dabar iš šio pastato nešama viskas, ką dar galima išlupti. Jau nebežinau, ar ten liko nors vienas radiatorius. Teko girdėti, kad iš sienų, grindų, lubų lupami elektros laidai. Koridoriuose nuo jų nudeginamas plastikas. Didesnių gaisrų būta garažų kieme", – pasakojo Operatyvaus valdymo skyriaus vadovas Virginijus Zubauskas.

Tinkas byrėdavo ant stalų

Pastatas tik šią vasarą Klaipėdos apskrities VPK pareigūnų galutinai perduotas Turto bankui.

"Ką turėjome padaryti, tą padarėme. Išsivežėme visą savo turtą, išvalėme, sutvarkėme ir pasirašėme priėmimo–perdavimo aktą. Mano žiniomis, Turto bankas, yra sudaręs sutartį su kažkuria saugos tarnyba. Jos darbuotojai ir važiuoja į įvykio vietą, kai gauna pranešimą apie įsibrovimą, – dėstė Klaipėdos apskrities policijos viršininko pavaduotojas Ramūnas Šideikis. – Kaip visada, jeigu žmonės nebegyvena, ir pastatas baigia amžių. Pastatas yra avarinės būklės. Juk kelerius paskutiniuosius metus mes jau buvome darbuotojus iškėlę iš ketvirtojo aukšto į trečiąjį, nes nuo lubų krisdavo tinkas. Labai ilgus metus pastatas nematė remonto."

Dabar, kai policininkai kviečiami daryti tvarkos į buvusį VPK pastatą, jie raktus nuo jo durų pasiima Operatyvaus valdymo skyriuje.

Labiausiai pažeidžiama didelio pastato vieta yra vidinis kiemas, per kurį anksčiau konvojaus automobiliai įvažiuodavo į areštinės kiemą. \

Iš šio kiemo patekti į vidų nėra jokios problemos, visi pirmojo aukšto langai – išdaužyti, durys – išlaužytos.

Pareigūnai pasakojo, kad ne kartą langai ir durys buvo užsandarinti, bet vagis sustabdyti galėtų nebent plytomis užmūrytos angos.

Tiktų įdomiam verslui

Pastatas skaičiuoja antrą šimtmetį, oficialiai jis yra saugomas valstybės kaip istorinė vertybė. Su juo susiję daug svarbių miesto įvykių.

Kažkada būta užuominų, kad juo domėjosi kažkuris užsienio universitetas, tačiau milžiniška pastato kaina ir reikalavimas išlaikyti pastato vertingąsias savybes atšaldė mokslo įstaigos entuziazmą.

Kol atsiras nauji statinio savininkai, jis bus siaubiamas. Nenuostabu, jei vieną dieną jis sudegs.

Liepojos pavyzdžiu, kur buvusiuose fortuose rengiamos ekskursijos ir įspūdingos atrakcijos, Klaipėdoje dar niekas nenori sekti.

"Išlikę blaivyklos rūsiai, areštinė. Galima būtų sugalvoti ką nors įdomaus. Suprantama, reikia investicijų. Vieną galą pradėtų judinti, atsirastų pinigų, pajudintų ir kitą. Esu girdėjęs, kad Čekijoje kažkoks viešbutis ar alaus baras yra, kur alų paduoda tiesiog pro grotas. Žmonėms būtų atrakcija. Reikia tik fantazijos. Bet kol kas yra, kaip yra. Žmones stabdo kaina", – apie įmanomas pastato perspektyvas svarstė V.Zubauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ceslovas

Ceslovas portretas
Bet svarbiausia visada atsiras lochas, kuris parasys komentara apie bananu valstybe, nes matai pats jau nesusijes niekaip su ta salim ir yra geresnis uz kitus, viska ismano. Laukiame ismintingu pasiulymu kaip panaudoti pastata ir is kur paimti pinigus.

vitalijus

vitalijus portretas
bananu salis,nieko nuostabaus

to o.

to o. portretas
Zinoma kad galejo,tie mentai dirbe tiek su raudonomis tiek su zaliomis uniformomis ira priprate klastoti bilas.savus piliecius tik persekioti sugeba brolzudziu tauta lithujenija
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių