Baigtas tyrimas dėl ginkluotų plėšimų

  • Teksto dydis:

Klaipėdos teisėsaugos pareigūnai baigė ikiteisminį tyrimą dėl asmenų, susibūrusių į organizuotą grupę ir įvykdžiusių tris ginkluotus plėšimus Plungės rajone ir Kretingsodžio gyvenvietėje Kretingos rajone.

Kaip pranešė Klaipėdos apskrities policija, ši organizuota grupė, kurią sudarė 1975–1994 metais gimę asmenys, susibūrė pernai spalį. Kadangi jie buvo anksčiau teisti nuo keturių iki dešimties kartų ,todėl būsimiems nusikaltimams ruošiesi kruopščiai, ir kriminalinės policijos pareigūnams ne iš karto pavyko identifikuoti siautėjančius plėšikus.

Vienas gaujos narys nusikaltimams vykdyti parūpino ginklus. Be to, buvo surasti ir išnuomoti du automobiliai, pasirūpinta purškiamomis ašarinėmis dujomis, veido kaukėmis, rūbais persirengimui.

Iš viso keturiems organizuotos grupės nariams inkriminuota 10 nusikalstamos veikos epizodų. Nustatyta, kad kaukėti plėšikai įsiveržė į gyvenamąjį namą Kretingsodyje bei į dvi Plungės rajone esančias maisto prekių parduotuves.

Plėšimų metu iš maisto prekių parduotuvių Glaudžių ir Stanelių kaimuose Plungės rajone įtariamieji buvo nusitaikę į kasoje esančius grynuosius pinigus, cigaretes ir alkoholinius gėrimus bei parduotuvėse dirbančių darbuotojų asmeninius pinigus bei papuošalus.

Pasak policijos, Kretingsodyje įvykdytas plėšimas pasižymėjo nežabotu žiaurumu. Kaukėti asmenys, įsiveržę į gyvenamąjį namą, užpuolė tris pasipriešinti nepajėgiančias senyvo amžiaus moteris. Prieš jas buvo panaudotos purškiamos ašarinės dujos, psichologinis bei fizinis smurtas, vienai iš nukentėjusiųjų dėl patirtų sužalojimų nustatytas nesunkus sveikatos sutrikdymas. Buvo grasinama aukai net nupjauti pirštus, jei pati nenusiims nuo rankos žiedų.

Moterys neteko tauriųjų metalų papuošalų, kurie buvo įvertinti 1800 eurų.

Vėliau tyrimo metu paaiškėjo, jog tie patys asmenys įsibrovė bei apvogė vienos iš minėtų parduotuvių, kurioje buvo įvykdytas plėšimas, savininkės butą Plungės mieste, gyvenamąjį namą Plungės rajone. Jie taip pat apsimetė priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnais bei pasikėsino įvykdyti turto prievartavimą.

Šiam nusikaltimui įvykdyti buvo pasirūpinę tarnybine ugniagesio gelbėtojo uniforma, kurią vilkint vienam iš bendrų, atvyko pas Plungės rajono gyventoją atlikti tariamo patikrinimo privačioje valdoje dėl neva nelegaliai laikyto dyzelino bei vagiamos elektros energijos.

Tokia apsilankymo priežastis savininko bei jo žmonos neįtikino, nors pastariesiems ir buvo grasinama. Plėšikams teko sprukti nieko nepešusiems, kai sutuoktinių pora nurodė, jog kreipsis į policijos pareigūnus.

Įtariamieji buvo sulaikyti po plėšimo maisto prekių parduotuvėje Stanelių kaime, kur nuostolis siekė per 4000 eurų. Plėšikus sulaikė policijos patrulių Klaipėdos rajone, prie Vėžaičių miestelio.

Sulaikymo metu vienas iš plėšikų, 1975 gimęs vyras, palikęs savo bendrus automobilyje, bandė sprukti, tačiau nesėkmingai. Automobilyje, kuriuo vykta į ir iš nusikaltimo vietos, buvo rasta dalis iš parduotuvės pagrobtų pinigų – maišeliai su monetomis ir popierinės kupiūros, alkoholinių gėrimų buteliai, salone buvo išmėtyti cigarečių pakeliai bei daiktai, kurie galbūt buvo panaudoti apiplėšimo metu.

Dalį pagrobtų pinigų – daugiau nei 2000 eurų, bei parduotuvės pinigų inkasacijos kvitą, asmenys slėpė net apatiniuose.

Dar dalis pagrobtų daiktų, ginklai bei kiti nusikaltimų metu naudoti įrankiai bei priemonės buvo rasti miške įrengtoje slėptuvėje.

Tyrimo metu įtarimai buvo pareikšti 1975 ir 1979 m. gimusiems broliams bei dar dviem, 1994 ir 1986 m., gimusiems asmenims. Visi jie – Plungės rajono savivaldybės gyventojai.

Jauniausias iš įtariamųjų, 1994 m. gimęs niekur nedirbantis asmuo, teistas keturis kartus – už viešosios tvarkos pažeidimą, vagystę bei neteisėtą disponavimą narkotinėmis (psichotropinėmis) medžiagomis be tikslo jas platinti.

1986 m. gimęs asmuo ankščiau teistas 8 kartus už vagystes, plėšimus, viešosios tvarkos pažeidimą bei pasipriešinimą valstybės tarnautojui, nedirbantis.

1979 m. metais gimęs vyras praeityje buvo teistas už nužudymą, vagystes, plėšimą ir sukčiavimą, taip pat niekur nedirbantis, Darbo biržoje neregistruotas, jo „sąskaitoje“ – 7 teistumai. 1975 m. gimęs vyresnysis jo brolis Lietuvoje teistas 10 kartų – už vagystes, nusikalstamu būdu įgyto turto realizavimą, neteisėtai laikyto nešaunamojo ginklo nešiojimąsi, turto prievartavimą, melagingų parodymų davimą.

Be to, 2015 metais jis teistas Vokietijoje bei Lenkijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių