Agurkinių byla: keturi kaltinamieji toliau lieka suimti

  • Teksto dydis:

Klaipėdos apygardos teismas ketvirtadienį pratęsė suėmimą keturiems kaltinamiesiems agurkinių byloje.

Sauliui Velečkai, Norbertui Tučkui, Audriui Petkauskui ir Tadui Petrošiui griežčiausia kardomoji priemonė bus taikoma dar 3 mėnesius, pranešė teismas.

Teismas, spręsdamas klausimą dėl kardomųjų priemonių skyrimo, atsižvelgė, kad šiems asmenims pareikšti kaltinimai yra susiję su visuomenei itin pavojingu neteisėtu disponavimu labai didelio kiekio narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis, jų kontrabanda iš vienos valstybės į kitą. Nurodoma, kad nusikalstami veiksmai truko ilgą laiką ir buvo atlikti pačia sudėtingiausia bei pavojingiausia bendrininkavimo forma – nusikalstamo susivienijimo, ginkluoto šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis.

Šie vyrai kaltinami subūrę, vadovavę minėtai grupuotei bei aktyviai joje dalyvavę darant nusikalstamas veikas.

Pasak teismo, nuolatinis nusikaltimų darymas, visuomenei priešingos kaltinamųjų nuostatos leidžia daryti pagrįstą išvadą, kad būdami laisvėje ir siekdami išvengti gresiančios baudžiamosios atsakomybės, jie gali daryti naujus nusikaltimus bei slėptis nuo teismo (kai kurie iš jų turi ryšių užsienyje).

Be to, teismas konstatavo, kad pagal pareikštus kaltinimus visi vyrai yra pavojingi visuomenei ir linkę pažeidinėti joje nusistovėjusias elgesio taisykles. Pagal formuojamą teismų praktiką viešojo intereso apsauga nusveria asmens laisvės gerbimo taisyklę. Teismo vertinimu, šiame baudžiamajame procese viešąjį interesą sudaro ne tik siekis izoliuoti nuo visuomenės linkusius nusikalsti asmenis, bet ir netrukdomai teisme ištirti labai pavojingus nusikaltimus.

Ši nutartis nėra galutinė ir gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui.

Artimiausią savaitę numatyta paskelbti dar vieną procesinį sprendimą dėl kardomosios priemonės skyrimo kitam kaltinamajam.

Teisiamieji posėdžiai šioje byloje vyks lapkričio–gruodžio mėnesiais.

„Šioje byloje yra dedamos visos pastangos, kad jos nagrinėjimas vyktų sklandžiai ir kuo sparčiau, tačiau procesas užsitęsė dėl objektyvių priežasčių – paskirtų ekspertizių, kaltinamųjų ligų“, – rašoma teismo pranešime.

Šioje byloje, kurią sudaro 140 tomų, kaltinimai pareikšti 13 asmenų, tiriama ginkluoto susivienijimo ilgametė veikla ir daug nusikalstamų veikų, tarp kurių – neteisėtas disponavimas labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų, kontrabanda, galbūt padarytų ne tik Lietuvoje, bet ir keliose Europos Sąjungos valstybėse, taip pat Ukrainoje, Baltarusijoje ir Rusijoje, epizodų.

Rugpjūčio pradžioje Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė suimti anksčiau minėtus keturis kaltinamuosius. Teismas paskelbė, kad paleisti iš suėmimo kaltinamuosius liepos 22 dieną nusprendęs Klaipėdos apygardos teismas pats pripažino, jog tęsti suėmimą pagrindai nėra išnykę. Žemesnės instancijos teismas rėmėsi tik dalimi Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) praktikos, tačiau neanalizavo kitų atvejų.

Pasak Apeliacinio teismo, šios bylos atveju ilgas sulaikymas pateisinamas viešuoju interesu.

Kaip skelbė teisėsauga, byloje surinkta įrodymų, jog agurkiniai organizavo kokaino, taip pat narkotikų gamybai naudojamų prekursorių gabenimą ir platinimą, užsiėmė kontrabanda. Ikiteisminio tyrimo duomenimis, gaujos nariai 2011-aisiais taip pat užsakė verslininko Vidmanto Sadausko nužudymą Kaune.

Atlikdami kratas, pareigūnai rado daugybę ginklų, šaudmenų, sprogstamųjų medžiagų.

Pareigūnams, išaiškinusiems agurkinių gaują, skirtas metų seklių titulas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

šiaip

šiaip portretas
Blogai dirba advokatė.

komedija

komedija portretas
"Teismas paskelbė, kad paleisti iš suėmimo kaltinamuosius liepos 22 dieną nusprendęs Klaipėdos apygardos teismas pats pripažino, jog tęsti suėmimą pagrindai nėra išnykę..." Teismas?:)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių