Aferistai jau taikosi į vaikus: antrokas liko be dovanos

Riedžiui ilgiau nei pusę metų taupęs vaikas liko ir be gimtadienio dovanos, ir be pinigų. Tėvai negali patikėti – interneto aferistų manipuliacijos peržengė visas ribas.

Neįstengė nupirkti naujo

Nukentėjusios nuo internetinių sukčių klaipėdiečių poros sūnus – antrokas.

Dar praėjusią vasarą jis užsiminė norįs elektrinio riedžio, tačiau tuo metu šis pirkinys tėvams pasirodė per brangus. Mat jo kaina gali siekti ir 500 eurų.

Paprastesnis atsieina apie 200–300 eurų.

Tėvai berniukui pasiūlė sulaukti gimtadienio ir už gautus pinigus nusipirkti išsvajotą elektrinę transporto priemonę.

Vaikas paklausė suaugusiųjų patarimo.

Tačiau atėjus ilgai lauktai dienai paaiškėjo, kad pinigų riedžiui vis tiek negana.

"Už 120 eurų būtų išėjęs nebent naudotas riedis. Pradėjome naršyti internete ir ieškoti mums įkandamo varianto. Akį patraukė geras pasiūlymas – beveik naujas riedis už 70 eurų. Nuotraukos, kaip ir pati pardavėja, pasirodė tikroviškos, nieko blogo neįtarėme", – pasakojo berniuko mama Angelė.

"Kaip paaiškinti vaikui?"

Socialiniame tinkle "Facebook" moteris netikėtai rado lakonišką žinutę, esą parduodama elektrinė transporto priemonė, atlaikanti iki 120 kg.

"Gavau dovanų, pati nevažinėsiu, tad perleidžiu kitam", – rašė Gabija S. prisistačiusi mergina.

Dėl skelbime nurodytos mažos kainos nudžiugę klaipėdiečiai net nebandė derėtis. Nieko nelaukę internetu pervedė 70 eurų.

Tėvų nuo neapdairaus sprendimo nesulaikė ir tai, kad Gabija S. paprašė siųsti pinigus ne į savo, o neva vyrui priklausančią banko sąskaitą.

Taisyklę "šykštus moka du kartus" patvirtinę žmonės sunerimo, kai negavo žadėtu laiku užsakytos prekės, o po kelių savaičių iš viso prarado viltį sulaukti siuntinio.

"Kreiptis į policiją per maža suma, vis tiek neatgausime prarastų pinigų, nors mums ši apgaulė itin skaudžiai kirto per kišenę. Vėliau iš specialiai internetiniams sukčiams sukurto puslapio sužinojome, kad apmovė ne mus vienus. Tas pats riedis tos pačios Gabijos buvo parduotas ir daugiau žmonių. Pasirodo, darbuojasi dvidešimtmetis "pacanas" D.B. (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) iš Biržų. Kaip paaiškinti vaikui, kad jo tėvus apmulkino, galima sakyti, kitas vaikas?" – pyko pašnekovė.

Nelaiko nusikaltimu

Nors specialistai įspėja apdairiau rinktis interneto pardavėjus, tačiau apgautųjų nemažėja – žmonės vis dar patikliai atiduoda savo pinigus aferistams.

Prekyba socialiniame tinkle apkarsta ne tik pirkėjams, bet ir finansų kontrolę atliekančioms institucijoms ar pareigūnams.

Pastarieji kone kasdien sulaukia nukentėjusiųjų vizitų. Scenarijus, kai pervedę nemenką sumą internetu pirkėjai daiktų taip ir nesulaukė, jiems gerai žinomas.

Kol kas tokia prekyba – sunkiai suvaldoma.

Žmonės raginami nesielgti lengvabūdiškai.

Policijoje ikiteisminis tyrimas pradedamas tik tuo atveju, kai apsimetėliai išvilioja 113 eurų ir daugiau.

"Pasitaiko visokių atvejų. Vienkartinių fizinių asmenų patikimumas – paties žemiausio lygio, todėl žmogus rizikuoja labai smarkiai. Iki tam tikros žalos, kol nepradedamas ikiteisminis tyrimas, tai faktiškai laikoma smulkia vagyste arba smulkiu sukčiavimu. Nukentėjusiųjų užklausimai registruojami, tačiau bausmė prilygsta nusižengimui. Nusikaltimo lyg ir nėra", – aiškino Klaipėdos apskrities Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos 1-ojo skyriaus viršininkas Jurijus Domnenka.

Viršininkas įspėjo nepervedinėti pinigų įtartiniems asmenims.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai

Tai portretas
sudėtinga ją pasigaut? rankas vietom sukeitei, kad feisbuką tik skaityt galėtų,

....

.... portretas
Stirbyte Gabija yra nuskambejusi garsi aferiste, ji gyvena Siluteje ir tikras vardas Lukrecija Auksoriute. Visas Facebook skamba ir jau paviesinta yra senai, bet deja niekas nesiima veiksmu.

Anonimas

Anonimas portretas
Nuo Gabijos S. esu ir as nukentejusi ir daug kitu zmoniu yra jau surenku kopijas ir paduosime i teisma. butu gerai kartu susiburti
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių