Žolynai liudija rugpjūtį

Anykštėno žolininko Ramūno Daugelavičiaus ūkyje dirbantis Stanislovas Lotyš, į Joninių šventę Klaipėdoje atvežęs įvairiausių vaistinių augalų ir arbatų, teigia, jog žolynų žydėjimas ir branda rodo besibaigiančią vasarą, nors dar – tik birželis.

Rytų Lietuvoje garsiame R.Daugelavičiaus ūkyje auginamos vaistažolės, taip pat čia renkamos ir laukinės žolelės, iš kurių gaminami įvairūs žolių mišiniai. Vienų jų arbatos tiesiog skanios, kitos skirtos gydyti įvairiems negalavimams.

"Iki Joninių yra ypatingas laikas rinkti žiedus. Tai – jokia magija, tiesiog taip sudėliojo gamta. Nes, pradedant pavasariu, Joninės užbaigia žydėjimo laikotarpį. Po šio lūžio taško labiau bręsta tie augalai, kurių vaistingosios savybės jau yra ne žieduose, o lapeliuose, kitose augalų dalyse", – pasakojo S.Lotyš.

Anot žolininkų, ši vasara esą yra anomalinė. Praeitą vasarą, nors ir buvo lietinga, augalų žydėjimo ir brandos ritmas buvo įprastas.

"Pavyzdžiui, ožkarožę arba siauralapį gaurometį įprastai rinkdavome liepos viduryje, o šiemet jų lapeliai jau nurudavę, nebegražūs buvo dar prieš Jonines. Jie taip turėtų atrodyti rugpjūčio viduryje. Vakar važiuodamas mačiau žydinčią kanadinę rykštenę, kurią paprastai rinkdavome tik rugsėjį. Kitaip tariant, šiuo metu augalai liudija brandų rugpjūtį", – teigė Stanislovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių