Žinia apie pastabą – po pusmečio

Kovo pabaigoje gautą laišką iš Palangos kelių policijos kurorto gyventojas palygino jį su vasarą gautu pasveikinimu Kalėdų proga. Vyras sužinojo, kad prieš pusmetį užfiksuota, jog jo automobilis važiavo greičiau nei leistina.

Palangiškio įvykdytą pažeidimą greičio matavimo prietaisai užfiksavo pernai spalio 1 dieną.

Pranešimą, kad už tai jis yra oficialiai įspėjamas, vyras gavo po pusmečio, pareigūnai raštą jam išsiuntė šių metų kovo 26 dieną.

Maža to, pareigūnų suformuluoti teiginiai sveika logika sunkiai suvokiami, norint juos suprasti reikia pasitelkti šifruotoją.

"Kelių eismo taisyklių pažeidimas yra užfiksuotas ne asmens, įtariamo administracinio nusižengimo padarymu, akivaizdoje, todėl, vadovaujantis LR ANK 12 str., informuojame, kad žodinė pastaba taikyta Jums", – parašė, ko gero, visiems panašiai nusižengusiems asmenims siunčiamą formuluotę.

Kalbininkai šį sakinį išverstų į paprastą lietuvių kalbą taip: "Jūsų įvykdytas Kelių eismo taisyklių pažeidimas užfiksuotas jums nematant, todėl informuojame, kad jums pareikšta žodinė pastaba."

Pranešimą surašiusi pareigūnė patikino, kad sunkiai suprantamą sakinį ne pati sugalvojo, o privalėjo paimti iš įstatymo, kur įrašyta būtent tokia formuluotė.

Panašiai tyrėja paaiškino ir apie laiško išsiuntimo terminą.

Pasirodo, tokiam pranešimui surašyti įstatymas duoda dvejus metus, tad panašus pranešimas gali pasiekti bet kurį vairuojantįjį ir po poros metų.

Pareigūnė pripažino, kad po tiek laiko sunku beprisiminti, kuris šeimos narys būtent tą dieną ir valandą naudojosi šeimos automobiliu.

Tačiau milžiniškas darbo krūvis neleidžia policininkams greičiau išrašyti pranešimų.

Viena pareigūnė per metus, be kitų darbų, turi surašyti apie tūkstantį pranešimų.

Kilus abejonėms, ar dokumentą gavęs transporto savininkas pats vairavo, Palangos policijos viršininkas Kęstutis Bončkus patarė kreiptis į policiją ir paprašyti greičio matuoklio aparatu užfiksuotos nuotraukos, galbūt ji padės prisiminti, kas važiavo pernelyg greitai.

Žodinis įspėjimas, pasak pareigūnų, nėra procesinis sprendimas ir galioja vienus metus nuo pranešimo surašymo dienos.

Jeigu įspėtas asmuo mano, kad vairavo ir pažeidimą įvykdė ne jis, policija suteikia galimybę nurodyti tikrąjį pažeidėją, kuriam bus peradresuota nuobauda.

Tačiau tokiu atveju prašoma pateikti nemažai to asmens duomenų, kuriuos gali žinoti tik jis pats.

Pareigūnai ragina nesibaiminti, kad asmens duomenimis gali kas nors pasinaudoti, o jei esama tokio nerimo, atvykti į policiją ir tiesiai pranešimą surašiusiam pareigūnai perduoti šiuos duomenis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

svarbus

svarbus portretas
esmė tokia, kad gavus tokį laišką įrodyti savo nekaltumą arba pateisinamą įrodymą yra neįmanoma

Kęstutis D.

Kęstutis D. portretas
Tukstanti pranesimu per metus ? Daug ? Tegu paskaiciuoja kiek darbo dienu i metus ir padalina, manau nepersidirba

galia

galia portretas
nepraėjo pusė metų, tada jau jų nuosprendis būtų negaliojęs
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių