Žaliuojanti Danė vis dar stebina

Danės upę aptraukė plūdenos. Šis nekasdienis reginys žmonėms vis dar sukelia klausimų.

"Negi vanduo Danėje toks užterštas? Koks siaubas", – stebėjosi klaipėdiečiai.

Pasidengusią žaliu augalijos sluoksniu Danę galima išvysti kone kiekvieną rugpjūtį. Gamtininkai teigia, kad su vandens tarša tai neturi nieko bendra.

Pajūrio regioninio parko ekologas Erlandas Paplauskis dienraščiui sakė, kad mažoji plūdena – Lietuvoje labai dažnas, senvagėse, kūdrose, užutėkiuose aptinkamas žiedinis augalas.

Plūdenos sugeba nukonkuruoti dumblius, o tai esą visai teigiamas dalykas. Taip jos stabdo vandens žydėjimą.

Šis kasmetis reiškinys truks tol, kol bus tinkama temperatūra ir pakaks šviesos. Vėliau prasidėję potvyniai viską išneš.

Pernai Klaipėdos miesto tarybos narys Simonas Gentvilas kalbėjo, kad tokią upę matysime nebeilgai. Esą iki 2020-ųjų dauguma Klaipėdos rajono naujųjų namų ir senųjų sodybų bus prijungti prie centralizuotų nuotekų tinklų. Tai atsieis apie 11 mln. eurų.

Esą beliks sureguliuoti Klaipėdos ir Kretingos rajonų žemės ūkio tręšimą Danės–Akmenos baseine, ir toks žalias vaizdelis bus regimas tik istorinėse nuotraukose.

Pagrindiniais Danės upės teršėjais laikomi nuotekų nesusitvarkę gyventojai, žemės ūkyje naudojamos trąšos, įvairios įmonės. Taip pat nuo gatvių nubėgantis lietaus vanduo, kuris turėtų būti valomas.

Vis dėlto specialistai abejojo, kad, užkirtus kelią Danės teršimui trąšomis, vanduo nustos žaliuoti. Plūdenų galėtų sumažėti tuo atveju, jei upėje vyktų intensyvi laivyba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zemaitis

Zemaitis portretas
DANGE.

Ha...

Ha... portretas
Visa tai yra tik puse tiesos. Plaukioju Danėj jau 3m. Ir vanduo ten dar ilgiau uzterstas. Ant vandens matos negyvos zuvys ir smarve nuo gamyklu ne kokia. Pats vanduo yra pilkas nes niekas nepriziuri ir nevalo Danes ...

vietinis

vietinis portretas
Gerbti miesto autentiką ir istoriją, o ne skleisti nutukusio proto levos birkutes kliedesius.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių