Vyriausybė siūlo plungiškiams nevykti į festivalį Rusijoje, meras nusivylęs

  • Teksto dydis:

Užsienio reikalų ir švietimo ministerijos siūlo Plungės savivaldybei atsisakyti planų rugsėjį siųsti jaunuolius į menų festivalį „Novyj mir“ Rusijoje. Meras sako, kad taip ribojama jaunuolių laisva valia ir saviraiškos galimybės.

Užsienio reikalų ministerija teigia, kad dar pernai savivaldybei rekomenduota laikinai sustabdyti bendradarbiavimą su Rusijos Krasnogorsko municipaliniu rajonu, po to, kai liepą Krasnogorske viešėjusios Plungės rajono savivaldybės moksleivių delegacijos atžvilgiu „buvo surengta provokacija, surengiant iš anksto neplanuotą jų susitikimą su baikerių klubo „Naktiniai vilkai“, atvirai remiančio agresyvią Kremliaus politiką, nariais“.

Anot ministerijos, informaciją apie galimas provokacijas ir su jomis susijusias grėsmes URM ir Valstybės saugumo departamento atstovai pernai spalį išsamiai pristatė visų savivaldybių merams Lietuvos savivaldybių asociacijos Tarybos posėdyje.

„Todėl yra sunkiai suprantama, kodėl po pernykščio incidento ir po to sekusios oficialios URM rekomendacijos Plungės rajono savivaldybės vadovai ir administracija vėl kartoja tas pačias klaidas“, – pabrėžia URM.

ŠMM taip pat informavo, jog jau kreipėsi į Plungės rajono savivaldybę, prašydami paaiškinti situaciją.

„Vaikai negali būti siejami su kontroversiškomis organizacijomis, juo labiau dalyvauti jų renginiuose arba tapti kitų valstybių propagandos įrankiais“, – teigia ŠMM.

Ministerija primena, kad pernai buvo išplatinta ir speciali atmintinė savivaldybėms, siunčiančioms vaikus į tarptautinius renginius.

Meras: draudimai grąžins į Sovietų Sąjungą

Plungės meras, Liberalų sąjūdžio atstovas Audrius Klišonis sako, kad Plungės partnerių Krasnogorsko rajono savivaldybės rengiamame festivalyje plungiškiai dalyvauja bent šešerius metus, į jį vyksta ne moksleiviai, o šokantis, muzikuojantis jaunimas iki maždaug 30 metų.

Anot jo, į festivalį be plungiškių nuolat vyksta latviai, bulgarai, baltarusiai, vokiečiai. 

„Mes labai džiaugiamės, kad mūsų krepšininkai nuvažiuoja į Maskvą ir laimi prieš CSKA, kaip padarė „Žalgiris“. O kai nuvažiuoja plungiškiai, parveža, turbūt, kokius ketverius metus iš eilės pagrindinį prizą iš to tarptautinio konkurso, sakome, kad kažkas negerai. Čia yra galbūt pigaus politikavimo arba dviveidiškumo momentai“, – BNS sakė rajono meras.

„Jei mes dabar tiems žmonėms, kurie yra jauni, protingi, pilietiški ir patriotiški žmonės, draudžiame atstovauti mūsų valstybei su savo simbolika, atributika, trispalve, su savo kalba, ar mes negrįžtame į tą buvusią Sovietų Sąjungą?, – svarstė jis. – Ar mes esame visiškai getas, ar galvojama, kad visi Lietuvoje yra išdavikai, parsidavėliai, ar reikia žiūrėti į vieną burną, kuri pasakys, ką daryti? Manau, kad Lietuva yra pilietiškų žmonių šalis, kur jie turi teisę turėti savo nuomonę“.

A. Klišonis pabrėžia, kad rusų jaunimui bendravimas su lietuviais suteikia galimybę gauti objektyvią tiesioginę informaciją apie kaimynus, o ne iš „vienintelio šaltinio – Kremliaus ruporo“.

„Kai nuvažiuoja mūsų atstovai, stoja prieš tą žiūrovų komandą, žiūrovai mato, kad atvažiuoja iš Lietuvos ne fašistai, ne zombiai su automatais, bet normalūs vyrai, moterys, vaikinai, merginos, kurie normaliai, tvarkingai, gerai atlieka savo kūrinius, sušoka ar sudainuoja, manau, kad tai yra viešas poveikis ir kitai pusei“, – aiškino politikas.

Meras abejoja, ar po viešo sujudimo atsiras kolektyvų, kurie išdrįs vykti į rugsėjo 27-30 dienomis organizuojamą festivalį. Šiuo metu, jo duomenimis, išvyka susidomėjo vienas kolektyvas.

Jis pabrėžia, kad savivaldybė neteikia finansinės paramos – dalyviai patys perkasi bilietus, organizuojasi keliones savo lėšomis, savivaldybė tarpininkauja tik gaunant vizas, suteikiant įvairią informaciją.

A. Klišonis pernai sulaukė kritikos dėl moksleivių išvykos į vasaros stovyklą Krasnogorske, kur vaikai susitiko ir su Kremlių remiančiu baikerių klubu „Naktiniai vilkai“. Tuomet meras pripažino, kad siųsti vaikus buvo klaida bei žadėjo įvertinti kartu vykusių savivaldybės atstovų veiksmus, kai šie neužtikrino, „kad vaikų atostogos nebūtų politizuojamos“.

Nors meras pripažįsta, jog savivaldybė suklydo, kartu teisinasi, kad trumpo „Naktinių vilkų“ pasveikinimo jaunimui negalima vadinti susitikimu. Jo nuomone, pernykštės stovyklos taip pat negalima lyginti su savivaldybės organizuojamu „Novyj mir“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

baranchik

baranchik portretas
zatknisj suka

VLADIMIR.

VLADIMIR. portretas
VAŽIUOTI BUTINA-VAIKAI PAMATYS SAVO AKYMIS KAS MELUOJA, O KAS SIULO DRAUGAUTI TOLIAU TIK SU JAV?JIE SUŽINOS KAS YRA TIKRI RUSAI PER ŽMONES....

gėda

gėda portretas
gėda turėtų būti tokiai vyriausybei
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių