Virtualūs lankytojai bibliotekoje - visą parą!

  • Teksto dydis:

Biblioteka be sienų, 24 val. per parą 7 dienas per savaitę atvira savo skaitytojams. Šiuolaikinis išmanus vartotojas turi galimybę rinktis gyvenimą virtualioje erdvėje ir realybėje, paslaugas darbo metu ar po darbo, skaityti knygą popierinę ar elektroninę. Neretai jauni žmonės virtualioje erdvėje apsigyvena, sumaišo ją su realia. Tuo tarpu senjorai nedrąsiai, padedami bibliotekos specialistų, artimųjų, mažais žingsneliais tipena technologijų link. 

Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos virtualias duris www.biblioteka.lt  per metus praveria apie 280 tūkst. virtualių lankytojų. Tai skirtingų kartų žmonės, nepriklausomai nuo pajamų, rasės, išsilavinimo bei gyvenamos vietovės, pakankamai įvaldę naująsias technologijas, gebantys čia ir dabar susirasti leidinį el. bibliotekos kataloge,  vis dažniau vartantys skaitmenines knygas, virtualią spaudą, turintys prisijungimus prie bibliotekos prenumeruojamų duomenų bazių, gyvenantys socialiniuose tinkluose, greičiausiai sužinantys visas  bibliotekų naujienas ir kilus klausimams pagalbos ieškantys interaktyvioje  bibliotekoje. Tai patogu, greita, informatyvu, šiuolaikiška ir prieinama kiekvienam.

Elektroninės paslaugos padeda taupyti brangų laiką

Patirtis rodo, kad vis daugiau gyventojų naudojasi Bibliotekos elektroninio katalogo http://katalogas.biblioteka.lt paslaugomis internete, taip taupydami savo brangų laiką. Jame galima ieškoti leidinių, juos užsakyti/rezervuoti, peržiūrėti iš bibliotekos pasiskolintų leidinių sąrašą, pratęsti grąžinimo terminą, o taip pat pasinaudoti naujai gautų dokumentų paieška. Šiandien knygos brangios. Bet nebūtina jas pirkti. Visos naujausios knygos atkeliauja į biblioteką ir nemokamai skolinamos  skaitytojams. Tam, kad knyga patektų į Jūsų rankas, pirmiausia, el.kataloge patvirtinkite užsakymą. Jeigu kažkas tai padarė greičiau – rezervuokite knygą ir laukite eilėje.

Skaitytojas keliauja laike

Bibliotekose prasidėję skaitmeninimo darbai, viešajai visuomenei atvėrė iki šiol saugomas unikalias vertingas kolekcijas nuo 1547 m. Kiekvienam malonu išvysti pirmąją lietuvišką knygą, pirmąją lietuvišką gramatiką, pavartyti archyvinius dokumentus, leidžiančius pažinti giminės kilmės ištakas, paskaityti spaudos draudimo laikotarpio knygas, periodiką. Sukurtoje Lietuvos kultūros paveldo elektroninėje erdvėje www.epaveldas.lt – tikras informacijos lobynas. Be to, galima klausytis senųjų garso įrašų, išsaugotų ir atgamintų iš vinilo ar šelako plokštelių, pasakų, skaityti lietuvių literatūros klasikos kūrinius patogiu formatu. Elektroninio paveldo sistema talpina apie 2,5 mln. puslapių itin didelę vertę turinčių kūrinių nuo seniausių laikų.

Ką tik minėjome Baltijos kelio 25-ąsias metines. Klaipėdiečiai ir visa Lietuva sukūrė nepaprastą Baltijos kelio 1989 m. dalyvių autentiškų įvykių istoriją elektroninėje erdvėje  http://www.europeana1989.eu. Tai tikri žmonių išgyvenimai: nuotraukos, vaizdo ir garso įrašai, užrašai ar kasdieniai to laikmečio daiktai. Virtuali kelionė tikrai įspūdinga.

E-senjoras po bibliotekos stogu

Kad vyresnieji lankytojai internete jaustųsi drąsiau, greičiau rastų jiems aktualią informaciją, kuriama virtuali senjorų bendruomenė Klaipėdoje ir jiems pritaikyta erdvė  www.biblioteka.lt/senjorams . Visa informacija vienoje vietoje – kas vyksta Klaipėdos senjorų gyvenime, kokie klubai, draugijos veikia, kur galima turiningai praleisti laisvalaikį ar susipažinti su savo bendraminčiais?!  Bandome suburti visus vienoje vietoje – tiek ieškančius, tiek norinčius save parodyti. „Jei tavęs nėra internete, tuomet tavęs nėra visai“ – jau folkloru tapusi frazė verčia susimastyti.

Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos vykdomą projektą „Išmok plaukti: informacinis raštingumas suaugusiems“, iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių