Vietoje kotletų mokyklose – traškučiai

Uostamiesčio tėvai sunerimę – vietoj šiltų pietų mokykloje jų atžalos jau sotinasi mažai maistinės vertės turinčiais užkandžiais. Kai kurie klaipėdiečiai įsitikinę: kad vaikams nekiltų pagundų, iš švietimo įstaigų turėtų dingti aparatai su saldumynais ir vaisvandeniais.

Ketvirtoko svoris – 77 kg

Klaipėdietė Ilona guodėsi nežinanti, kaip elgtis – savo vaiko kuprinėje moteris vis randa popierėlių nuo šokolado, sausainių.

Devynmetis kasdien saldumynus perka pačioje mokykloje.

"Kovojame su antsvoriu – per pastaruosius dvejus metus sūnus labai sustambėjo. Pradėjęs eiti į ketvirtą klasę, sveria kaip suaugęs vyras. Apie 77 kg. Vasarą sulysta, o žiemą vėl susigrąžina nereikalingus kilogramus. Bijome, kad ilgainiui iš jo ims tyčiotis kiti vaikai. Galiausiai ir sveikatai toks maitinimasis nėra gerai", – kalbėjo mama.

Pašnekovės teigimu, didžiausia blogybė ta, kad mokyklose leidžiama prekiauti kaloringais ir organizmui jokios naudos neduodančiais produktais.

"Pristatyta maisto aparatų, pro kuriuos vaikai sunkiai praeina ko nors nenusipirkę. Juk sunku paaiškinti devynmečiui, kodėl  negalima valgyti šokolado. Jis nori, ir viskas. Kai susigriebs ir taps sąmoningas, jau gali būti per vėlu", – nerimavo mama.

Perka ir kebabų

Maitinimą mokyklose kontroliuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Su pastarąja derinamas visas švietimo įstaigose pardavinėjamas asortimentas.

Ar statyti aparatą, sprendžia įstaigos direktorius su tėvų komitetu.

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja Jūratė Mačiulienė tikino, kad parduodami užkandžiai turi atitikti tam tikrus reikalavimus.

Aparatuose negali būti produktų iš draudžiamųjų parduoti mokiniams sąrašo.

Pavyzdžiui, traškučių, riebaluose virtų, skrudintų ar spragintų gaminių, saldainių, šokolado, konditerijos gaminių su glajumi, gazuotų, energinių gėrimų, kavos, kisielių, sultinių, padažų koncentratų, maisto, pagaminto iš genetiškai modifikuotų organizmų.

Draudžiama pardavinėti ir tuos maisto produktus, kurių sudėtyje yra tam tikrų priedų.

"Mūsų duomenimis, tik trijose bendrojo lavinimo mokyklose vyksta maisto prekyba iš automatų. Parduodamus produktus inspektoriai tikrina, atlikdami planinius mokyklų valgyklų patikrinimus. Jų metu buvo nustatyti tik mažareikšmiai produktų ženklinimo pažeidimai", – teigė J.Mačiulienė.

Maisto aparatai – toli gražu ne vienintelė pagunda mokiniams.

"Kai kurios mokyklos turi bufetus, kur taip pat prekiaujama užkandžiais. Galiausiai išėję už gimnazijos ribų mokiniai gali valgyti, ką nori. Vyresni vaikai taip ir daro – gavę pinigų geriau nusiperka kokį kebabą ar traškučių. Manau, jeigu šviestume vaikus apie sveiką maistą nuo mažumės, jie taip nesielgtų", – svarstė pašnekovė.

Blogis – užkandžiai, ne aparatai

Mokyklose nėra draudžiama įrengti užkandžių ir gėrimų automatų.

Tačiau juose negalima prekiauti gaminiais, įtrauktais į Netiekiamų į mokyklas maisto produktų sąrašą.

Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro Vaikų ir jaunimo sveikatos stiprinimo skyriaus vedėja Rasa Baliutavičiūtė neslėpė, kad aparatuose išties pasigendama "sveikesnio turinio".

"Specialistai nepritaria sveikatai nepalankių užkandžių aparatams mokyklose. Nors produktai juose turėtų būti tik nedraudžiami mokinių mityboje, jie vis tiek negali pakeisti mokiniui šilto maisto. Problema ta, kad kartais mokinys vietoj šilto maisto renkasi užkandį iš šių automatų. Ne pats automatas mokykloje yra problema, o tai, kuo jame prekiaujama. Jeigu ten rastume sveikų užkandžių, tokių kaip riešutai, viso grūdo batonėliai, vaisiai, džiovinti vaisiai, daržovės, tuomet šie aparatai nebūtų blogis", – aiškino specialistė.

Užkandžių automatuose dažniausiai prekiaujama įvairiais sausainiais, vaisvandeniais, javainių batonėliais.

"Jeigu šiais užkandžiais bus mėgaujamasi retsykiais, didelės įtakos jaunuolio sveikatai gal ir neturės. Bet jeigu mokinys šiltus pietus nuolat iškeis į tokius užkandžius, jis negaus visų reikalingų ir būtinų maistinių medžiagų, o racionali vaikų mityba – geros sveikatos pagrindas. Su ja susijusi vaikų fizinė ir protinė raida, imunitetas", – komentavo pašnekovė.

Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro pateiktais duomenimis, tarp uostamiesčio mokyklų yra tik viena įstaiga, kurioje vis dar stovi užkandžių ir gėrimų automatas.

"Pernai aparatas stovėjo dar vienoje mokykloje, bet nuo šio rugsėjo įstaiga aparato atsisakė", – užsiminė R.Baliutavičiūtė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Siaip turetu tokius aparatus visai uzdrasuti Versmes progimnazijoje sotvi ale sveiku uzkandziu aparatas, pasidomekit ir patikrinkit, bufete taip pat prekiaujama visokiais angliavandeniais.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių