Vietoj gėlynų - benamių guolis

Skverelyje, kur turėtų žydėti gėlės, pietauja benamiai. Toks vaizdas – pirmasis, kurį pastebi į senamiestį atėję žmonės. Valkatos taip suįžūlėjo, kad nesigėdija demonstruoti dar šiurpesnių vaizdų. Klaipėdiečiams teko stebėti, kaip asocialūs asmenys šlapinosi prie lauko kavinės.

Dingo visos gėlės

Benamiai ant buvusių gėlynų, kurie yra tik įėjus į senamiestį nuo Senojo turgaus pusės, apsigyveno jau prieš kurį laiką. Jie čia ne tik sėdi ar prašo išmaldos, bet ir valgo, miega. Guoliui pasideda čiužinį ar skudurų.

"Rytais valytojai asocialius asmenis išvaro iš tos vietos, bet jie vėl sugrįžta. Bandoma kalbėti ir gražiuoju, ir piktuoju. Niekas nesikeičia. Prisineša visokių daiktų, čiužinių. Nebežinome, ką daryti", – guodėsi Klaipėdos savivaldybės Miesto priežiūros poskyrio vyriausioji specialistė Jolanta Rimkienė.

Pasak jos, Tiltų gatvės pradžioje esančius gėlynus ne kartą bandyta apsodinti, tačiau veltui – greitai gėlės dingdavo. Bandyta sodinti ir spygliuotus krūmus, tačiau nebeliko ir jų.

"Galvojame visai naikinti tuos gėlynus. Pirmiausia, jie yra po balkonais, tad augalams trūksta saulės ir lietaus. Antra problema – benamiai. Galbūt reikėtų tas vietas gražiai akmenukais apdėlioti, bet pamanėme, kad vis tiek juos išnešios. Jei benamių čia nebūtų, gal ką ir pavyktų sugalvoti. Vis dar ieškome išeičių", – pripažino J.Rimkienė.

Fotografuoja užsieniečiai

Skundų dėl Tiltų gatvės pradžioje apsistojusių benamių sulaukia ir Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius. Žmonės piktinasi, kad valkatos šiukšlina, miega viešoje vietoje, nuo jų sklinda smarvė.

Klaipėdiečiai pabrėžė, jog tokie vaizdai diskredituoja uostamiestį turistų akyse. Pasakojama, kad užsieniečiai net fotografuoja benamius, o šie jiems mojuoja.

"Turime duomenų, kad vienos kavinės darbuotojai maitina benamius. Žinoma, tai gražus poelgis, bet to miesto centre nereikėtų daryti", – įsitikinusi Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė.

Ji paaiškino, kad nėra teisės aktų, kuriais vadovaujantis būtų galima paprašyti benamių pasišalinti iš miesto centro.

"Dabar rengiami Miesto tvarkymo ir švaros taisyklių pakeitimai. Prašėme, kad juos derintų ir su mūsų skyriumi. Norime įtraukti tokius punktus, kad galėtume sudrausminti benamius, jog jie paisytų bendro elgesio taisyklių", – tvirtino K.Vintilaitė.

Pietavo tiesiog gatvėje

Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai bandė pasikalbėti su Tiltų gatvės pradžioje įsikūrusiais benamiais. Jų "irštvoje" riogsojo stiklainis, šalia buvo paklotas guolis iš skudurų, sklido šlapimo dvokas. Po kelių akimirkų pasirodė ir "šeimininkai" – du benamiai, kurių vienas sėdi neįgaliojo vežimėlyje.

Iš valkatos kišenės kyšojo pigiausio vyno butelis. Benamiai susėdo ir pradėjo valgyti. Viešosios tvarkos skyriaus specialistams paprašius pasišalinti iš šios vietos, vienas pažadėjo tai padaryti.

"Parūkysiu ir išeisime. Daugiau nebegrįšime", – tvirtino vyras. Jis taip pat žadėjo ne tik susirinkti savo šiukšles, bet ir pasakyti, kad čia nesibūriuotų jų draugai.

"Įsakyti jiems negaliu, dar gausiu į snukį. Galiu tik pasakyti", – elgesio taisykles dėstė benamis.

"Reikės vėliau patikrinti, ar benamiai čia nesibūriuoja. Praeiviai piktinasi benamiais, skundžiasi, kad smirdi, o mes negalime pareikalauti, kad jie pasišalintų", – kontroliuoti situaciją žadėjo Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vyriausiasis specialistas Vigandas Jablonskis.

Šlapinosi prie kavinės

Tai, jog mieste benamių problema neišsprendžiama ir yra nekontroliuojama, įrodo ir situacija, į kurią pakliuvo klaipėdietė Jolanta. Moteris su vaikais vakarieniavo vienoje kavinėje, esančioje Debreceno gatvėje.

"Metas nebuvo vėlyvas, pavalgyti užsukome apie 19.30 val. Netrukus tapome itin nemalonaus incidento liudininkais. Vienas benamis, stoviniavęs netoli kavinės, atsisegė kelnes ir lyg niekur nieko paleido čiurkšlę – šlapinosi viešai ir nesislėpdamas. Po kelių minučių jo pavyzdžiu pasekė ir kitas panašios išvaizdos žmogus", – baisėjosi Jolanta.

Anot jos, alėja, kurioje įsikūrusi kavinė, yra žmonių itin lankoma vieta.

"Į asocialius asmenis, kurie daro, ką nori, tenka žiūrėti ne tik suaugusiesiems, bet ir vaikams. Miesto valdžia tikrai turėtų imtis kokių nors priemonių", – pabrėžė moteris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių