Viešnagė pas indėnus – ypatingas nuotykis

Praleisti bent dieną tarp indėnų jų kaime – argi tai nėra viena sunkiausiai įgyvendinamų bet kurio mūsų svajonių? „Toli, brangu, sunku fiziškai“, – atrėžtų net ne skeptikas. O vis dėlto tai įmanoma.

Indėnų tiek pat, kiek lietuvių

Apsilankymas Šiaurės Amerikos indėnų kaime, kurį sukūrė Timinskų šeima Šlikiuose, Kretingalės seniūnijoje, ir mažam, ir jau senstančiam gali tapti ne tik puikiu nuotykiu, bet ir gyvenimo pamoka.

Kiekvieną ši viešnagė čia išmoko skirtingų dalykų.

Šiaurės Amerikos indėnų kaimas pasitinka keliauninkus toteminiais stulpais, tipais (tradicinėmis indėnų palapinėmis), būgnų garsais. Šeimininkas Vinetu – Mindaugas Timinskas – negaili svečiams laiko.

Panašu, kad tarp senųjų indėnų ir lietuvių – labai daug bendra. Ir vienų, ir kitų pasaulyje yra likę apie tris milijonus.

Ypatingas ryšys su gamta – dar vienas toli viena nuo kitos gyvenančias tautas vienijantis bruožas. M.Timinskas žino ir daugiu lietuvius ir Šiaurės Amerikos indėnus siejančių bendrysčių, tačiau geriau už jį apie tai niekas nepapasakos.

Indėnų kaimas yra įsikūręs vaizdingame Akmenos–Danės upės slėnyje.

Už upės stūkso tūkstantmetę kuršių istoriją menantis Ėgliškių piliakalnis. Indėnų istoriją puoselėjantis M.Timinskas savo svečius noriai iki jo palydi.

Čia pat galima sėsti į baidares ir leistis upe iki pat Klaipėdos.

Užburia apeigomis ir kalbomis

Senieji lakotai buvo išmintingi. Jie žinojo, kad atitolusio nuo gamtos žmogaus širdis pasidaro kieta, suprato, kad liovusis didžiai gerbti visa, kas gyva, visa, kas auga, netrukus sunyksta ir pagarba žmogui.

Todėl gamtos vaidmuo auklėjant jaunuolį, ugdant jo jautrumą, buvo labai svarbus.

Pakviesti į apeigoms skirtą tipį svečiai indėniškai pasisveikina su šeimininkais, pasisako pasirinktą vardą ir sėda ratu.

Jie stebi ugnies ritualą, uodžia neįprastus kvapus ir klausosi Vinetu pasakojimo apie indėnų gyvenimo dėsnius, jų išmintį, perduotą iš kartos į kartą.

Pasipuošęs plunksnų vainiku, verstos odos drabužiais Vinetu jaukina ugnį ir ramiai kalba apie amžinus dalykus – ištikimybę, meilę savo šeimai, žemei, kraštui, tradicijoms, praeičiai.

M.Timinskas siunčia ratu taikos pypkę, pasklinda malonus ir net paslaptingas kvapas.

Paliesdamas lazda kiekvieno svečio kojas bei rankas genties vadas laimina svečius linkėdamas stiprybės.

Indėnų pasaulio supratimas, garbės kodeksas, vaikų auklėjimo subtilybės – bene įdomiausios pokalbio temos.

Kaip indėnai nuimdavo priešams skalpus, kas juos to išmokė, kokie ritualai buvo būdingi senosioms gentims – dažniausiai užduodami klausimai.

M.Timinskas ne kartą buvojo Šiaurės Amerikoje, bendravo su tikraisiais šio žemyno gyventojais, tad jo įspūdžiai bei pastebėjimai tiesiog užburia klausytojus.

Gyvuliai – bendruomenės dalis

Kaimo nematę arba jau pamiršę žmonės Vinetu kaime turi puikią progą pajodinėti arkliais.

Visa banda lietuviškų juodasnukių avių leidžiasi glostomos. Vaikai neretai užsiropščia joms ant nugarų.

Didelis ir pradžioje grėsmingai atrodęs kalakutas laisvai vaikštinėja paskui šeimininką.

Atrodo, jis nežino, kad yra paukštis, ir elgiasi lyg šuo – seka svečius bei noriai leidžiasi glostomas.

Vaikams tikras džiaugsmas šerti flegmatišką ožką. Raguotoji guli netoli tvenkinio, pilno linksmų kvaksių, ir net neatsimerkdama žiaumoja mažųjų jai atkištus žolės kuokštus.

Į svečius pas Vinetu nebūtina vežtis vaišių. Čia indėnų vado žmona gamina tikrus indėniškus patiekalus.

Moteris pati maišo kelių rūšių miltus, kepa iš jų papločius, gamina senovinius indėnų valgius iš Timinskų užsiaugintų daržovių.

"Trys seserys" – taip vadinasi vienas tradicinių indėnų patiekalų. Tai savotiškas šiupinys iš trijų daržovių: moliūgų, pupelių ir baklažanų, užkepamas ant paplotėlio iš kukurūzų miltų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zydinti pieva

zydinti pieva portretas
teko pabuvot su seimom pries tris metus.plaukem baidarem,vakarojom prie lauzo,nakvojom vigvamuose.malonus seimininkai,grazi gamta.pirma apsilankykit,paskui suda malkit.

hmm

hmm portretas
Tai keliskart pasikalbėjo su indėnais ir sumąstė pasipinigauti iš jų kultūros... Ale perduos jų dvasią vien todėl, kad veidą išsipaišė ir kostiumą persirengė. Tikėjausi, kad straipsnyje daugiau bus kalbama apie pačio Mindaugo patirtį bendraujant su indėnų palikuonimis ir kodėl jis jaučiasi galįs tai perduoti mums. Tačiau straipsnyje radau tik verslo reklamą.

...

... portretas
kalnų gatvėje irgi gyvena indėnai
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių