Viešnagė – lyg į praeitį

Velykų išvakarėse į seno namo Klaipėdos rajone duris pasibeldęs vyras šeimininkams prisistatė esąs šio būsto statytojo proanūkis. Abejojęs, ar nebus išvarytas, Erikas Purwinas buvo pirmasis savo giminės atstovas, daugiau nei po 60 metų vėl apsilankęs protėvių name.

Namą pažino iš nuotraukos

45-erių berlynietis E.Purwinas pirmą kartą atvažiavo ieškoti savo protėvių namų ir kapų prieš metus.

Vyras prisipažino nežinojęs, kur tiksliai yra jo prosenelio statytas būstas.

Sena nuotrauka, kurioje užfiksuotas gausus jo giminaičių būrys, išsirikiavęs priešais namą, mažai tesuteikė žinių, kur ieškoti šio pastato.

Keliaudamas Priekulės aplinkkeliu vyras iš tolo pamatė šviesų statinį, kuris priminė matytąjį nuotraukoje.

"Buvo penktadienis prieš Velykas. Kai beldžiausi į duris, tik 50 procentų tikėjau, kad man pasiseks, ir dabartiniai gyventojai įsileis į vidų. Viskas atsitiko kuo puikiausiai – šeimininkai pakvietė ne tik kavos, bet ir pietų, paaiškėjo, kad namas labai gerai prižiūrimas, jo šeimininkai – nuostabūs žmonės Dalia ir Romualdas. Tada pabendravome, jie neprieštaravo, kad atvažiuočiau dar kartą kelioms dienoms", – pasakojo E.Purwinas.

Šiemet kovo viduryje vyras praleido protėvių namuose savaitę.

"Jūs neįsivaizduojate, koks tai nepaprastas jausmas žinoti, kad miegu tame pačiame kambaryje, kuriame pabusdavo mano prosenelis, žiūrėti pro tą patį langą, kaip ir jis, matyti tuos pačius laukus. Juk 66-erius metus į šiuos namus nebuvo įžengęs nė vienas mūsų giminės žmogus. Apie visa tai buvau tik girdėjęs pasakojimus. Tai lyg sapnas, prisiminimas apie ne mano patirtus jausmus. Prabundu ir mėgaujuosi tyla ir ypatingu jausmu, kurį žodžiais sunku apibūdinti", – teigė svečias.

Apie Griežiuose esantį šeimos namą E.Purwinas girdėjo dar vaikystėje, matė nuotraukas.

Vyras pasakojo, kad religinga šeima namo gale buvo įsirengusi kambarį maldoms, kur susirinkdavo ne tik gausi šeimininkų šeima, ateidavo ir kaimynai.

Svečias rodė, kas kur senais laikais yra buvę namuose ir aplinkui juos. Visa tai jis žino iš vyresnių artimųjų pasakojimų.

Dar vienas šio atvykėlio tikslas – aplankyti protėvių ir giminaičių kapus.

E.Purwinas žinojo, kad kažkur kaimo apylinkėse tebegyvena pagyvenusi jo prosenelio giminaitė.

Būdama labai garbaus amžiaus ji tebetvarko Purvinų kapus, sodina gėles, o per šventes uždega gedulo žvakes.

Nušovė 10-metį berniuką

Griežiai prieš Antrąjį pasaulinį karą buvo kur kas didesnis kaimas nei dabar.

Vien palei akmenimis grįstą gatvę, vedusią iš Priekulės į Kontvainius, stovėjo 12 ar net daugiau sodybų.

Prieškariu kiekvienas šeimininkas privalėjo rūpintis šio kelio ruožu, besidriekiančiu šalia jo žemės.

Šis akmenimis grįstas kelias jau seniai nebenaudojamas, bet vis dar matomas.

Rodydama jį svečiui dabartinė Purvinų statyto namo šeimininkė Dalia ne kartą aiškino, iš kokio lietuviško žodžio kilusi jo pavardė. Mat ankstyvą pavasarį brukis yra sunkiai išvažiuojamas, apsemtas vandeniu ir purvu.

"Mano senelis buvo Mikelis Purwinas, o jo tėvas – Kristofas gimė 1861-aisiais, mirė 1940 m. Tai jis pastatė šį namą ir gyveno čia su gausia šeima. Prosenelis turėjo daug sūnų ir ne vieną dukrą. Dabar mūsų giminė išsibarsčiusi po visą pasaulį – gyvena JAV, Kanadoje, Australijoje", – apie saviškius pasakojo E.Purwinas.

Šeima į Vokietiją pasitraukė 1950 m. Pačioje karo pabaigoje bėgančius iš gimtų vietų juos užklupo sovietų kariuomenė, todėl Purvinams teko grįžti namo.

Čia jie išgyveno tragišką įvykį – vieną dieną užsukę sovietų kareiviai nušovė 10 metų šeimininkų sūnų.

Kodėl kareivis taip pasielgė, galima tik spėlioti. Galbūt vaikas kalbėjo vokiškai ir kulką į jį paleido neapykantos apakintas eilinis. Tikrosios šios tragedijos priežasties niekas nežino.

Greitai po to šeima išvyko į Vokietiją.

Sužinojo apie tetos tėvą

E.Purwinas bendrauja su JAV gyvenančia jau garbaus amžiaus sulaukusia teta Elze.

Pokalbio su "Klaipėdos" žurnalistais metu vyras susisiekė su giminaite skaipu. Su sūnėnu greitakalbe bėrusi žodžius moteris prabilo lietuviškai.

Žurnalistams ji atvėrė paslaptį, kurios nežinojo nė jos sūnėnas – moters tėvas buvo prancūzas, karo metais vokiečių paimtas į nelaisvę ir sukūręs šeimą su Griežiuose gyvenusia mergina.

Ponia Elzė žino tik savo tėvo vardą, pavardė išsitrynė iš atminties.

Pačioje karo pabaigoje jis, kaip ir visi kiti belaisviai, buvo kažkur išgabentas ir dingo.

Nurimus karo audroms, žmona kreipėsi į Raudonojo Kryžiaus organizaciją, prašė rasti sutuoktinį, bet nesulaukė nė menkiausios žinios.

Praeities žinovas karybos istorijos entuziastas klaipėdietis Egidijus Kazlauskis yra išsiaiškinęs, kad sovietai visus vokiečių belaisvius prancūzus išgabeno į Tambovo karo belaisvių stovyklą.

Jiems teko išgyventi ligas ir badą. Tie, kuriems buvo lemta išgyventi, į gimtuosius kraštus parsirado daugiau nei po metų.

Šio savo giminės epizodo E.Purwinas nežinojo.

Kolūkiečiai užpjudė šunimis

E.Purwino mamos šeima buvo kilusi iš buvusios Austrovengrijos, po karo ta vieta perėjo Čekoslovakijai. Iš šeimos namų nieko neliko, mama dėl to labai liūdėjo.

Visiškai kitokios emocijos šeimoje kyla prabilus apie Griežiuose tebestovintį prosenelio statytą namą.

Sovietmečiu jame gyveno kelios šeimos, todėl vidinės erdvės buvo perplanuotos.

E.Purwino giminaičiai iš Amerikos kartą buvo atvažiavę pažiūrėti protėvių būsto, bet tada jame gyvenę kolūkiečiai atvykėlius užpjudė šunimis.

Traukdamiesi iš Lietuvos šeimininkai paliko viską, ką šeima buvo užgyvenusi. Po daugelio metų čia apsilankęs jų sūnus, dabar gyvenantis JAV Arizonos valstijoje, prisiminė, kad kažkokius brangesnius daiktus jie buvo užkasę.

Akivaizdu, kad šių turtų ieškota ne vieną dešimtmetį, nes R.Denevičius rado sodą iškasinėtą taip, lyg į jį buvo susirinkę visi apylinkių kurmiai.

Vėliau gyventojai išsikėlė ir ilgą laiką namas nyko tuščias.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pilsota

pilsota portretas
Tikrai taip, gerb. Aža. Nebeatsuksi laiko atgal ir nebeprikelsi vokiečių išskerstų vietinių prūsų, kuršių, skalvių, žemaičių...Belieka džiaugtis, kad nors jų Tėvynė ir vėl priklauso tiesioginiams jų ainiams - baltams. O ir baltiškos pavardės, kad ir Purvinai - išgyveno.

Aža

Aža portretas
Autorei- pagarba. Purwinų giminės šaknų ieškančiam palikuoniui-taip pat. Išvarytųjų žemėje gyvenam,graudu.Laiko rato,traiškiusio likimus, nebeatsukt.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pasikeitė neatpažįstamai
    Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pasikeitė neatpažįstamai

    Šiandien išaušo klaipėdiečių ilgai laukta diena – duris lankytojams po rekonstrukcijos atvers Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras. Penkerius metus be savo namų dirbę teatralai kvies ne tik mėgautis pastatymais, bet ir įve...

    23
  • Klaipėdoje baigti Baltijos prospekto sankryžos rekonstrukcijos darbai
    Klaipėdoje baigti Baltijos prospekto sankryžos rekonstrukcijos darbai

    Klaipėdoje pabaigti Baltijos prospekto, Šilutės plento ir Vilniaus plento žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai, pranešė miesto savivaldybė. ...

    4
  • Žada vėjus ir darganą
    Žada vėjus ir darganą

    Sinoptikai nieko gero artimiausioms dienoms nežada – bus šalta, vėjuota, o kai kuriomis dienomis galime sulaukti ir šlapdribos. Malonesnių orų galima tikėtis tik ateinančios savaitės pabaigoje. ...

    3
  • „Orlen Lietuva“ atlygino 146 tūkst. eurų į jūrą išsiliejusios naftos sukeltą žalą
    „Orlen Lietuva“ atlygino 146 tūkst. eurų į jūrą išsiliejusios naftos sukeltą žalą

    Naftos importo ir perdirbimo bendrovė „Orlen Lietuva“ teigia atlyginusi aplinkosaugininkų nustatytą 146,4 tūkst. eurų žalą, kai vasario pradžioje Baltijos jūroje ties Būtingės naftos terminalu išsiliejo beveik 2 tonų naftos. ...

    6
  • Dėl asfalto sodų bendrijoje – intrigos
    Dėl asfalto sodų bendrijoje – intrigos

    Už kelių kilometrų nuo uostamiesčio esanti sodų bendrija „Tolupis“ turėjo įveikti sudėtingą iššūkį dėl asfalto tiesimo. Sodininkus ne tik teko įkalbinėti prisidėti prie projekto. Atsirado ir sunkiai suvokiamų reakcij...

    5
  • Dėl Vingio perėjos – diskusijos
    Dėl Vingio perėjos – diskusijos

    Dėl Vingio pasažo požeminės perėjos vis dar nepriimti sprendimai. Tokią padėtį veikiausiai lėmė darbų atlikimo kaina, kuri gerokai didesnė, nei tikėtasi. Tad klausimą, palikti požeminę perėją ar įrengti antžeminę, ketinama pakartotinai kel...

    4
  • Lietuvos jūrų muziejaus turo Aukštaitijoje startas – Utena
    Lietuvos jūrų muziejaus turo Aukštaitijoje startas – Utena

    Lietuvos jūrų muziejus 45-ąjį sezoną pradeda įspūdingu projektu „Su jūra mes didesni“, kuris iki rudens jūrinės Lietuvos idėjas skleis labiausiai nuo Baltijos nutolusiame regione – Aukštaitijoje. ...

  • Lauko džiovyklos prie daugiabučių namų – aktualios?
    Lauko džiovyklos prie daugiabučių namų – aktualios?

    Lauko džiovyklos prie daugiabučių namų uostamiesčio gyventojams – vis dar aktualios. Tačiau daugelyje kiemų jos pamažu naikinamos, kadangi prioritetas teikiamas mašinų vietų, vaikų žaidimų aikštelių, suoliukų, žaliųjų plot...

    24
  • Klaipėdiečius siutina kriokiantys automobiliai
    Klaipėdiečius siutina kriokiantys automobiliai

    Uostamiesčio gyventojams įgriso naktimis triukšmingais automobiliais važinėjantys ir ramybės neduodantys jaunuoliai. Pareigūnai tikina, kad triukšmą keliančios modifikuotos automobilių išmetimo sistemos ne visais atvejais neatitin...

    26
  • Klaipėdos kapinėse įjungtas vandens tiekimas
    Klaipėdos kapinėse įjungtas vandens tiekimas

    Artimųjų amžinojo poilsio vietas lankantys klaipėdiečiai jau gali naudotis vandens čiaupais. Prižiūrėtojai įjungė vandens tiekimą Lėbartų ir Joniškės kapinėse. ...

    5
Daugiau straipsnių