Vienijasi Klaipėdos universiteto studentai

Tradicijos – tai tam tikrų dalykų periodiškas pasikartojimas. Jos žmogui suteikia pastovumo jausmą ir yra perduodamos iš kartos į kartą. Klaipėdos universiteto studentų sąjunga (KUSS), kaip organizacija, turi daug savo tradicijų bei tradicinių renginių, kurie kasmet yra visų labai laukiami. Tačiau tradicijos neatsirastų be jų pradžios. Tenka sukurti kažką nauja, kad po to kiti galėtų tai tęsti.

Šiais metais Studentų sąjungoje atsirado nauja tradicija, naujas renginys, kuris, tikimąsi, sulauks tęstinumo.

„KUSS kultūrų dienos“ buvo sugalvotas tam, kad, anot pagrindinės organizatorės KUSS laisvalaikio koordinatorės Viktorijos Striaušaitės, renginys suvienys Fakultetines studentų atstovybes bendram tikslui, suteiks žinių apie kitas kultūras ir, žinoma, paskatins kūrybiškumą. Šiuo laikotarpiu, kaip žinome, Klaipėdos universitete kai kurie fakultetai yra jungiami, taigi šio renginio idėja kilo naujai sujungto Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakulteto (JTGMF) studentų atstovybės pirmininkei Ilonai Šakurovai, taigi vienybė Fakultetinėms studentų atstovybėms (FSA) tikrai nepamaišys. Taip pat Klaipėdos universitete yra daug studijuojančių užsienio studentų ir šis renginys buvo orientuotas ir į juos.

Viktorija Striaušaitė teigė, kad „atsižvelgiant į užsienio studentų skaičių Universitete, renginys būtų naudingas“.

„KUSS kultūrų dienos“ prasidėjo nuo to, kad kiekviena FSA burtų keliu išsitraukė po šalį, kurią turėjo pristatyti atskleidamos jos papročius, muziką, aprangą, maistą, šokį ir visa tai, ką leidžia fantazija. Šalys pasiskirstė taip: Humanitarinių mokslų fakulteto studentų atstovybei (HMF SA) atiteko Lietuva, Socialinių mokslų fakulteto studentų atstovybei (SMF SA) – Meksika, Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakulteto studentų atstovybė (JTGMF SA) išsitraukė Rusiją, Menų akademijos studentų atstovybė (MA SA) gavo Egiptą, Pedagogikos fakulteto studentų (PF SA) atstovybei atiteko Japonija ir Sveikatos mokslų fakulteto studentų atstovybei (SvMF SA) – Indija.

Suvokiant, kad renginys turėtų būti laiko atžvilgiu netrumpas, jis buvo paskirstytas į dvi dienas: lapkričio 13 ir 27.

Pirmąjį vakarą buvo pristatytos Rusija, Egiptas bei Meksika. Į renginį pakvietimus gavo ir užsienio studentai, studijuojantys Klaipėdos universitete, taigi vakaro vedėja kalbėjo ir lietuviškai, ir angliškai. Pasirodymai buvo apgalvoti ir jiems buvo gerai pasiruošta. Rusijos atstovai pasekė rusišką pasaką, Egiptui atstovaujantieji parodė faraonės Kleopatros gyvenimą ir šokius, o Meksikos atstovai gamino buritas, pateikė šokius bei dainas.

Žiūrovai džiaugėsi ne tik puikiu reginiu, bet ir vaišėmis: JTGMF SA visus vaišino tradiciniu rusišku obuolių pyragu, MA SA pateikė egiptietišką skruzdėlyną, o SMF SA dalijosi meksikietiškais nachos. Po visų pasirodymų buvo paskelbtas uždaras balsavimas, per kurį visos FSA turėjo balsuot už labiausiai patikusį pasirodymą. Balsavimo rezultatai nebuvo atskleidžiami.

Antrasis vakaras buvo ne ką prastesnis, per kurį buvo pristatytos Lietuva, Japonija ir Indija. Lietuvos atstovai surengė tikras lietuviškas vestuves, Japoniją pristatantieji parodė arbatos ruošimo ir gėrimo tradicijas, taip pat buvo galima išvysti įžymių japoniškų animacinių filmukų herojų. Indijos atstovai į savo pasirodymą įtraukė ir Indijos studentų, kurie pasirodė kartu su FSA. Renginio svečiai taip pat galėjo pasivaišinti įvairiais patiekalais. HMF SA siūlė lietuvišką baltą mišrainę bei šakotį, be kurių nevyksta vestuvės. PF SA visus vaišino japoniškais sušiais, o SvMF SA paruošė indiškų „Gajar ka halwa“ bei „Moong Dal halwa“. Po pasirodymų FSA taip pat gavo progą balsuoti.

Pagrindinė renginio organizatorė Viktorija Striaušaitė teigė: „Renginys pateisino lūkesčius, visos FSA įrodė, jog gali daug padaryti. Renginio uždavinys buvo pasiektas. Ypač nudžiugino SvMF SA, kuri pristatyti Indiją pasikvietė daug studentų iš užsienio ir jie savo dalyvavimu padarė pristatymą dar įdomesnį ir tai padėjo atskleisti jų šalies kultūrą.“

Balsavimo rezultatai nebuvo atskleisti ir po antro vakaro, nes jie bus pridedami prie Metų FSA titulo, kuris tradiciškai bus skelbiamas per Kalėdinį KUSS padėkos vakarą. Viktorija Striaušaitė taip pat paminėjo: „Iš esmės, didžioji dalis balsų nulems Metų FSA titulo nugalėtojus. Bet po šio renginio įsitikinau, jog visos atstovybės yra vertos šio titulo.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių