Verbų sekmadienį skubėjo į Mišias

Verbų sekmadienį nuo ankstaus ryto klaipėdiečiai skubėjo į Mišias miesto bažnyčiose. Rankose dauguma nešėsi kadagio šakeles ar surištas verbas.

Pirko ir prie bažnyčių

Nuo seno tikima, kad į namus parsinešta pašventinta verba apsaugo nuo blogio.

Pašventintais kadagiais, žilvičiais iki šiol nemažai žmonių ginasi nuo galimų nelaimių, jais pasmilkomi kambariai.

Anksčiau tikėta, kad verbos palietimas didina žemės ir gyvulių vaisingumą, padeda žmogui išlaikyti sveikatą, gausina derlių, neleidžia į namus trenkti perkūnui, saugo pasėlius nuo ledų ir graužikų.

Vienas ryškiausių papročių – plakimas verba, sakant: „Ne aš plaku, verba plaka“. Tai simbolizuoja ir primena, kad žmogus nėra visagalis šioje žemėje.

Iš anksto kadagio šakelėmis ar verbomis nepasirūpinę klaipėdiečiai jas galėjo įsigyti ir prie bažnyčių. Tokie turgūs šventoriuose ar maldos namų prieigose yra tapę tradicija.

Prie Marijos Taikos Karalienės bažnyčios už kadagio šakelę buvo prašoma nuo 0,1 iki 0,5 euro. Surištos verbos kainavo nuo 1 iki 3 eurų. Kaina priklausė nuo dydžio. Dauguma tikinčiųjų įsigijo nedideles verbas.

Maldos namai buvo pilni

Verbų sekmadienį uostamiesčio maldos namai buvo pilni. Aplink bažnyčias buvo sudėtinga rasti vietą automobiliams. Transporto priemonių buvo pripildytos ne tik aikštelės, bet šalia esančios gatvės, daugiabučių namų kiemai.

Verbų sekmadienis – tai paskutinis sekmadienis prieš didžiausią pavasario šventę Velykas. Šią šventę švenčia visas krikščioniškasis pasaulis. Daugelyje Europos šalių Verbų sekmadienis vadinamas Palmių sekmadieniu. Tai širdžių atvėrimo Kristui šventė.

Verbų sekmadienį prisimenamas Kristaus įžengimas į Jeruzalę. Čia Jėzus sutiktas kaip pranašas, Dievo sūnus, didis žmogus. Įžengiant į miestą, žmonės jam po kojomis klojo palmių ir alyvų šakeles. O po savaitės viskas apsivertė ir ta pati minia šaukė, kad jis būtų nukryžiuotas.

Prasidėjo Didžioji savaitė

Verbų sekmadieniu prasideda Didžioji savaitė, kuri mini Kristaus kančią, mirtį ir prisikėlimą. Svarbiausios jos dienos – Didysis ketvirtadienis, Didysis penktadienis, Didysis šeštadienis ir sekmadienis – Velykos.

Didysis ketvirtadienis – tai Eucharistijos arba šv. Mišių įkūrimo diena. Šią dieną Kristus su savo mokiniais švenčia paskutinę vakarienę, įsteigia švenčiausiuosius Sakramentus.

Didįjį penktadienį minima Jėzaus mirtis ant kryžiaus. Tą dieną jis buvo nuimtas nuo kryžiaus ir palaidotas.

Didysis šeštadienis – Kristaus prisikėlimo iš mirusiųjų diena. Nusileidus saulei, pradedamas švęsti Velyknaktis. Didžiojo šeštadienio nakties vigilija – tai nakties pamaldos iš šeštadienio į sekmadienį.

Kristaus prisikėlimo šventė – Velykos. Jos bus švenčiamos kitą sekmadienį ir pirmadienį – balandžio 16 ir 17 dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tikinčioji

Tikinčioji portretas
REIKIA ŠVĘSTI VERBŲ SEKMADIENĮ VISIEMS, KURIE PAKRIKŠTYTI, LAIKO SAVE KATALIKAIS. ŠIEMET SUTAMPA STAČIATIKIŲ IR KATALIKŲ VELYKOS. DĖKINGUMO ŽODŽIUS NORISI TARTI ŽURNALISTEI, FOTOKORESPONDENTUI, KURIE DIRBO PER VERBAS, PATEIKĖ ŠĮ STRAIPNĮ. GRAŽIAI PARAŠĖT : ''Tai širdžių atvėrimo Kristui šventė... Jėzus sutiktas kaip pranašas Jeruzalėje, o jau po penkių dienų ta pati minia ji pasmerkė mirčiai ..'' Leiskime, kad tikėjimas Kristuje prisikeltų mūsų tyrose širdyse, išpažinus ir gailintis dėl savo nuodėmių.. TIKIU, KAD PER VELYKNAKTĮ BUS DAR LABIAU SAUSAKIMŠOS KLAIPĖDOS ŠVENTOVĖS.. !
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių