Vėl prabilo apie lietaus mokestį

Klaipėdos politikas Valdemaras Anužis įsitikinęs, jog pirmadienio tvano uostamiesčio gatvėse nebūtų buvę arba bent jau jis būtų buvęs menkesnis, jei už lietaus nuotekų tvarkymą mieste mokesčius mokėtų ne tik verslininkai, kaip yra dabar, bet ir visi klaipėdiečiai, taip pat įstaigos ir organizacijos, neišskiriant ir savivaldybės.

Moka tik verslas

"Stichija yra neišvengiamas dalykas, ji visada buvo ir bus. Ateityje pasitaikys dar ne viena ekstremali situacija. O kaip sumažinti dėl to galimus nuostolius, priklauso nuo mūsų pasirengimo", – dėstė V.Anužis.

Anot tarybos nario, lietaus nuotekų tvarkymas yra reglamentuojamas aplinkos ministro patvirtintomis nuostatomis. O tas reglamentas esą yra ydingas ir gal net prieštarauja Konstitucijai.

"Už lietaus nuotekas šiandien moka tik verslas. Ir tai yra diskriminacija. Visi kiti savininkai, tarp jų ir savivaldybė, ir privačių kvartalų bei daugiabučių namų savininkai, už lietaus nuotekas nemoka, tačiau jie visi jas sukuria. Nes lietaus nuotekos atsiranda dėl žmogaus veiklos – mes sutrikdome natūralią vandens apykaitą gamtoje", – teigė V.Anužis.

"Nemokamo nieko nėra"

Politiko manymu, kadangi nėra pakankamų finansinių išteklių, lietaus nuotekų vanduo tvarkomas labai prastai.

"Lietaus nuotekų tvarkymas šiandien apsiriboja tik jų surinkimu ir nuleidimu į atvirus vandens telkinius. Tai reiškia, kad mes darome didelę žalą gamtai. Manyčiau, kad vandenys turėtų būti valomi civilizuotai, tai yra neišvengiamas dalykas. Visi turi mokėti už lietaus nuotekas", – įsitikinęs V.Anužis.

Politiko požiūriu, lietaus nuotekų tvarkymą, taip pat ir gyventojų dalį, galėtų finansuoti savivaldybė iš biudžeto, jei turi tokių galimybių.

Nemokamo nieko nėra.

"Nemokamo nieko nėra. Kas nors už tai visada sumoka: arba tai būna pinigai iš biudžeto, arba fizinio ar juridinio asmens mokesčiai. Anksčiau lietaus nuotekos visai nebuvo tvarkomos. Kai lietaus kanalizaciją perėmė bendrovė "Klaipėdos vanduo", jie pamatė, kad kolektoriai užsikimšę. Pamenate, kai Baltijos prospekte nuo daugiabučių ėmė kristi plytos? O jos krito, nes pakilo gruntinių vandenų lygis dėl netvarkomų lietaus nuotekų", – įsitikinęs V.Anužis.

Nepopuliarus siūlymas

Kai buvo išvalyti vandens kolektoriai, nukrito gruntinių vandenų lygis, ėmė džiūti šiluminės trasos ir gyventojų namų rūsiai.

Todėl lietaus nuotekų tvarkymas yra labai svarbus dalykas ir šio pirmadienio įvykiai esą įrodė, kas nutinka, kai jos netvarkomos tinkamai.

"Suprantu, kad būsiu nepopuliarus, kalbėdamas apie naują mokestį. Tačiau jei politikas galvoja tik apie savo išlikimą kėdėje, jis pavojingas visuomenei, nes atideda problemų sprendimus ateičiai. Visa tai vis tiek turės būti sprendžiama", – mano V.Anužis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gene

Gene portretas
Jei politikai moketu organizuoti darbus, tai būtų visiems džiaugsmas. Padidinti rinkliavą didelio išradingumo ir raštingumo nereikia.

Gene

Gene portretas
Mokesčių didinimas dar niekada nera išsprendes problemų, tai rodo ilgametė patirtis. Numesti problema ant zmoniu piniginiu yra ieskojimas papildyti biudžetą, ir pasigirti koks jis šaunus organizatorius. Bet tai neprivers niekeno valyti užsikimšusius, pasenusius, susmirdusius vamzdynus.

gyventojas mokame uz kiemu valyma o kas jos valo vtenos siuk

gyventojas mokame uz kiemu valyma o kas jos valo vtenos siuk portretas
gyventojas
VISI KOMENTARAI 85

Galerijos

Daugiau straipsnių