Vėl bandys išjudinti apsileidėlius

Klaipėdos valdžia bandys vėl išjudinti miesto vaizdą darkančių griuvenų savininkus imtis darbų. Maksimalus žemės mokestis grės ir tiems, kurių sklypuose stovi ilgą laiką nenaudojami pastatai.

Miesto tarybai bus teikiama tvirtinti Nenaudojamos kitos paskirties žemės nustatymo tvarka.

Anksčiau ji buvo patvirtinta tik savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu.

"Pamanėme, kad šią tvarką turėtų patvirtinti miesto taryba", – sakė Klaipėdos savivaldybės Žemėtvarkos skyriaus vedėja Raimonda Gružienė.

Jos teigimu, miesto tarybai teikiamoje tvarkoje kardinalių pokyčių nėra.

Nurodoma, kaip sudaromi apleistų, nenaudojamų žemės sklypų sąrašai. Pastarieji tarybos tvirtinami kasmet. Išvardyti kriterijai, kuriais vadovaujamasi, sudarant tokius sąrašus.

Į jį patekusių sklypų savininkams tenka mokėti maksimalų žemės mokestį – 4 proc. mokestinės vertės.

R.Gružienė atkreipė dėmesį, kad tvarkoje numatytas ir naujas kriterijus, kada žemės sklypas gali būti įtrauktas į minėtą sąrašą.

Tai bus tuo atveju, kai jame yra apleistų ir neprižiūrimų statinių, kuriems atnaujinti per trejus metus nuo įsigijimo nebuvo išduoti statybos leidimai arba pastarieji buvo išduoti, bet darbai nepradėti.

"Žinoma, turi būti ir kitų elementų: netvarkinga teritorija, kaupiamos atliekos, šiukšlės, mėtosi griūvančio pastato konstrukcijos", – teigė vedėja.

Anot R.Gružienės, yra pavyzdžių, kai nenaudojamas pastatas užima vos ne visą sklypą, pavyzdžiui, buvęs Baltijos kino teatras. Šiukšlėms vietos net ir nelieka.

R.Gružienė neslėpė, kad niekas negali priversti savininkų tvarkyti savo turtą.

"Jei žmonėms patogiau mokėti didelius mokesčius, tai mokės, o ne tvarkysis. Pavyzdžiui, jei žemė nuomojama, tai išauga 10 kartų. Skirtumas tikrai nemažas. Kaip ir anksčiau, taip ir dabar, skatinsime mokestinėmis priemonėmis tvarkytis arba galvoti, ką daryti su turtu. Jei pats savininkas nesitvarko, gali gi parduoti", – įžvelgė vedėja.

Miesto taryba rugsėjį patvirtino neprižiūrimų sklypų sąrašą. Penki buvo privatūs, devyni nuomojami. Kitąmet jiems bus taikomas maksimalus žemės mokestis.

Kasmet tvirtinamas ir apleistų pastatų sąrašas. Šiemet tokių būta 20. Jų savininkams teks mokėti maksimalų nekilnojamojo turto mokestį. Šis siekia 3 proc. mokestinės pastato vertės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laukiame

Laukiame portretas
Ne tik Klaipėdiečiai ,bet ir jų svečiai jau 30 metų laukiame ir klausiame , kada bus sutvarkytas , buvęs Baltijos kin.ir atverta Kalvių g.?

Taikos 55

Taikos 55 portretas
Baltijos kino teatras.Vyksta gincai.Savivaldybe nori,kad seimininkas nugriautu puse namo,kuri uzblokavo gatvele,uz kinoteatro.Pastatas sumazetu ant puses.Laukia,kol pasikeis valdzia ir leis atstatyti nama pilnai.Panasi politika daug kur.Prie politechnikos mokyklos,stovi tuscias bankas,ten nori statyti dangoraizi irgi laukia,kol valdzia pasikeis....

klaipėdiškė

klaipėdiškė portretas
o Daržų gatvėje krentančios plytos niekam nerūpi ?
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių