Vaikų kuprinėse – ne tik knygos

Specialistai skambina pavojaus varpais – vis daugiau vaikų kamuoja stuburo problemos. Mokinukų kuprines tikrinę Visuomenės sveikatos biuro darbuotojai fiksavo per sunkius, per 5 kg sveriančius krepšius.

Pirmadienį uostamiesčio mokyklose prasidėjo 1–6 klasių mokinių kuprinių svėrimo akcija.

Specialistų teigimu, pilnos kuprinės svoris negali viršyti 15 proc. moksleivio kūno masės. Kitaip tariant, mokinio kuprinė vidutiniškai turėtų sverti apie 2–3 kg. Vis dėlto daugumos tikrintų vaikų krepšiai buvo bent kilogramu sunkesni.

Kai kurie jų kasdien ant pečių tampo per 5 kg svorio, o pravėrus tokį krepšį paaiškėja, kad ne visi jame esantys daiktai reikalingi pamokoms.

"Visko nešasi: ir tai dienai nereikalingų grožinės literatūros knygų storais viršeliais, ir kelių dienų sumuštinių kolekcijų sukaupia. Būna, kad mažesni įsideda žaislų", – šypsojosi mokyklų sveikatos priežiūros specialistė Diana Užgalienė.

Pašnekovė pastebėjo, kad vaikų užimtumas yra labai didelis, todėl dalis jų į mokyklą atsineša ir po du sunkius krepšius. Vieną, skirtą pamokoms, kitą – užklasinei veiklai.

D.Užgalienės žodžiais, stuburo problemų turi kas trečias mažametis.

"Vaikų sveikatos rodikliai yra baisūs. Vienoje klasėje visiškai sveiko mokinio diagnoze gali džiaugtis tik vienas, du vaikai, o kai kuriose iš viso nė vienas. Trečdalio jų laikysena yra netaisyklinga", – teigė specialistė.

Mokinių tėvams ji patarė kasdien peržiūrėti kuprinės turinį ir sudėti tik tai dienai reikalingus daiktus. Kuprinės diržus sureguliuoti taip, kad nešamo krepšio apačia nebūtų žemiau juosmens. Sunkiausius daiktus rekomenduojama dėti į tą kuprinės dalį, kuri yra arčiausiai nugaros.

Nurodoma, kad tuščia kuprinė turėtų sverti ne daugiau kaip 700 g. Ant jos taip pat turi būti prisegtas atšvaitas.

Iki mėnesio pabaigos planuojama pasverti daugiau kaip 6 tūkst. mokinių ir jų krepšių visose uostamiesčio mokyklose, kur ugdomi 1–6 klasių vaikai.

Kuprinių svėrimo akcijos metu informacija apie teisingai sukrautą kuprinę ir reikiamą jos svorį bus teikiama tiek patiems vaikams, tiek jų tėvams, mokyklų atstovams, o surinkti duomenys apibendrinti ir perduoti klasių auklėtojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mama

Mama portretas
Deja vaiko kuprineje yra tik reikalingi mokyklos reikmenys vadoveliai pratybos daile ir t.t o kuprine lb sunki pati vos pakeliu. Ir kas toliau parasete o kur problemos sprendimas?

Ir

Ir  portretas
Pernai ,ir užpernai ir šiemet skamba tie pavojaus varpai,ir kitais metais skambės,o kas nuo to keičiasi?

Rasa

Rasa portretas
kai tėvų toks požiūris - tai ir vaikų požiūris į mokyklą aiškus. normaliai mokantis, o ne prie televizoriaus dinderį mušant tų namų darbų tikrai nėra daug. papildoma veikla yra būtina, nes jei jos nebūtų - vaikai laiką leistų prie kompiuterių. bet kai kurie tėveliai kompiuteris geriau ir už pratybų sąsiuvinius ir už būrelius... gaila man jūsų vaikų...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių