Vaikų darželyje – perlenkta lazda?

Vaikų lopšelis-darželis "Giliukas" Giruliuose – ideali įstaiga. Tuo aplinkinius bando įtikinti jos vadovė Marytė Savickienė. Tačiau auklėtinių tėvai teigia, kad "nepatogūs" jų vaikai tampa darželio personalo patyčių objektu. Šiuos negražius faktus įstaigos direktorė kategoriškai neigia.

Auklytė supakavo "dovanėlę"

Klaipėdietė Rasa (vardas pakeistas – A.D.), parsivedusi trejų metų sūnų iš vaikų darželio, tarp jo nešvarių drabužėlių maišelyje aptiko ir supakuotas išmatas.

Taip įstaigos personalas norėjo parodyti, esą savo aplinkoje netoleruos vaiko, kuris retsykiais "prikrauna" į kelnes.

"Buvau šokiruota ir pažeminta. Mano vaikui – tik treji, pasitaiko, kad jis galbūt nespėja nubėgti iki tualeto, bet jo darželio spintelėje visada yra švarių drabužėlių. Kodėl reikėjo taip daryti? Ką reiškia toks auklytės elgesys? Jis dar pernai buvo lopšelinukas, ten nuolat tokių bėdų nutikdavo visiems vaikams, ir darbuotojos dėl to problemos nedarydavo", – stebėjosi įskaudinta mama.

Buvau šokiruota ir pažeminta.

Tėvams ruošė "apkaltą"?

Rasa su vyru gyvena šiaurinėje miesto dalyje ir augina du vaikus – ketverių dukrą ir trejų metukų sūnų.

Abu vaikai lanko tą patį darželį "Giliukas". Vyresniąją mergytę į šį darželį mama užrašė, kai jai buvo vos pusė metų. Vėliau gimė sūnus, kuris taip pat pradėjo jį lankyti.

"Esame normali, dirbanti, valstybei sąžiningai mokesčius mokanti ir savo vaikus mylinti šeima. Dėl dukros auklėtojos niekada jokių pretenzijų ar pastabų neturėjo. Niekas nesiskundė ir dėl sūnaus, kol buvo lopšelinukas. Nebuvo jokių nusiskundimų ir kai pradėjome lankyti vyresniųjų grupę. Pretenzijų atsirado, pradėjus dirbti pakaitinei auklėtojai, kai viena iš dviejų nuolatinių susilaužė ranką", – pasakojo Rasa.

Moteris teigė, kad kaip tik tada auklytės jai ir supakavo tą "dovanėlę", o naujoji auklėtoja esą arogantiškai pareiškė, kad "nevalyvumo" grupėje netoleruos, ir pridūrė, kad į tualetą nespėjantis vaikas reiškia ne ką kita, o tai, jog šeimoje yra didelių problemų.

Taip buvo pradėta "formuoti" pažyma darželio Vaiko gerovės komisijai "dėl vaiko nepriežiūros ir psichologinio smurto šeimoje".

Motyvas šitam aktui – trejų metų vaikas vis dar prisidaro į kelnes. Pačiai mamai, kuri ten turėjo būti svarstoma, apie tai nė nepranešta.

Ji apie šią apkaltą sužinojo aplinkiniais keliais. Moteris suprato, kad jos laukia "spektaklis absurdo teatre".

Palikusi vaikus namuose su tėčiu, Rasa išsiruošė išsiaiškinti, kuo nusidėjo jos šeima.

Prielaida: šeimoje – smurtas

Rasa atvyko pas darželio direktorę ir tiesiai paklausė, kokie čia raštai yra rašomi ir ką visa tai reiškia.

"Direktorė man patvirtino, kad bus svarstomas klausimas dėl galimo smurto mano šeimoje prieš sūnų, nes esą nenormalu, kad vaikas tuštinasi į kelnes. Todėl darbuotojos nenori su juo dirbti, joms yra šlykštu. Man direktorė pareiškė, kad vaikui –  psichologiniai sutrikimai, kad tokių vaikų jos darželyje nebuvo ir nebus", – teigė Rasa.

Moteris direktorei pažadėjo atnešti pažymą, kad berniukas yra sveikas ir vystosi normaliai. Ji jau dėl to konsultavosi su medikais.

Darželio vadovė esą pareiškė, kad jai pediatro pažyma netinka, jai reikia rimtesnių specialistų išvadų.

"Aš paklausiau direktorės, ar ji suvokia, kad dabar ji šmeižia mano šeimą ir bando padaryti mano vaiką patologiniu ligoniu? Tada direktorė dar pridūrė, kad reikia apžiūrėti mano vaiką, ar ant jo kūno nėra mėlynių, nes mes namie galbūt prieš jį net smurtaujame. Ji dar pasakė, kad darželio darbuotojai neprivalo vaikams plauti užpakalių, tarsi pas juos mažiukų grupių visai nebūtų", – pasibaisėjo Rasa.

Kreipėsi į Švietimo skyrių

Moteris ryžosi ieškoti pagalbos savivaldybės Švietimo skyriuje.

"Specialistei nusakiau situaciją, klausiau, ką man daryti? Ar vedžioti vaiką pas gydytojus ir ieškoti ligos, ar rinktis kitą ugdymo įstaigą?" – pasakojo Rasa.

Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Ramunė Zavtrikovienė, išgirdusi Rasos istoriją, tučtuojau kartu su ja nuvyko į darželį.

"Situacija labai jautri, gal mama per jautriai sureagavo, galbūt ir direktorė, ir ta auklėtoja šiuo atveju nebuvo itin taktiškos. Mane dar nustebino, kad šiame darželyje darbuotojos rašinėja kažkokius raštus dėl iškilusių problemų, o ne kviečia tėvus ir kalbasi tiesiogiai su jais. Ta problema yra, mes to neneigiame. Taip būti neturėtų", – teigė R.Zavtrikovienė.

Viską žino, nes buvo Dubajuje

Skundą darželio vadovybei dėl tariamo smurto Rasos šeimoje inicijavusi auklėtoja įstaigoje dirba vos kelias savaites.

"Ji mano vaiką matė tik kelis kartus, dirba vietoj vienos pagrindinės auklėtojos, kuri dabar serga. Ir ta naujoji padarė tokias išvadas. Aiškino, kad situacija dėl mano vaiko nenormali, nes ji esą 40 metų dirbo pedagoginį darbą, neseniai stažavosi Dubajuje ir viską žino. Be to, tėvai skundžiasi, kad darželyje smirda, dėl to darbuotojai negali dirbti. Ji net vaizdžiai parodė, kaip mano vaikas tuštinasi", – baisėjosi Rasa.

Moteris pasakojo, jog ir prie Švietimo skyriaus specialistės buvo kalbama, kaip darželis nori padėti jos šeimai, esą kaip gerai, kad įstaigoje pradėjo dirbti specialistė, kuri įžvelgė tokią vaiko "patologiją".



NAUJAUSI KOMENTARAI

ahuel

ahuel portretas
padarytu mano sunui tai butu paskutinis kartas kai be baimes kazka dare :D

panda

panda portretas
SIMTAS KOMENTARU

oho

oho portretas
Labai teisingai pasielgė,kad neatidavė vaiko neblaiviam tėveliui.Matyt kvapelis išdavė.
VISI KOMENTARAI 101

Galerijos

Daugiau straipsnių