V. Mogenis: „Rybportas“ – geras rajonas

Dienraštis "Klaipėda" jau devintus metus iš eilės skelbia Metų jūrininko rinkimus. Šiemet vienas iš trijų pretendentų į labiausiai nusipelniusio jūrininko titulą – kapitonas Vytautas Mogenis, jūrine dvasia užkrėtęs ir du savo sūnus.

"Jūrininkas visą gyvenimą"

V.Mogenis savo profesijai ir sykiu Klaipėdos miestui atsidavęs jau 40 metų.

Sužinojęs, kad sulaukė daug palaikymo, kapitonas ir džiaugėsi, ir stebėjosi.

"Dabar man šešiasdešimt ir per tą laiką nieko nekeičiau. Praktiškai visą savo gyvenimą dirbau vienoje vietoje. Nesiblaškiau į šalis, tarnavau ir tiek", – kukliai tarstelėjo jis.

Buvęs ilgametis karo laivo kapitonas šiuo metu eina gelbėjimo laivo "Šakiai" navigacinės dalies viršininko pareigas. Jis taip pat yra Jūrų kapitonų asociacijos narys. 1998-aisiais apdovanotas Vyčio Kryžiaus ordinu už nuopelnus ir narsą.

Tapti jūrininku V.Mogenis apsisprendė dar vaikystėje. Apie jokią kitą profesiją nė nesvarstė.

Į Lietuvos uostamiestį atvyko iš Ukmergės – studijavo tuometėje Klaipėdos jūreivystės mokykloje, kuri šiuo metu vadinasi Lietuvos aukštąja jūreivystės mokykla.

Dvidešimties baigęs mokslus pradėjo dirbti laivo šturmanu, vėliau – kapitonu.

Jūrininkui per keturis darbo dešimtmečius teko nemažai pakeliauti ir pamatyti. Tik pastaruoju metu gyvenimas tapo ramesnis, sėslesnis.

Sūnūs – tėčio pėdomis

Pretendentas į Metų jūrininko konkursą užsiminė sulaukęs pasiūlymo savo atsiminimus apie darbą ir išgyvenimus jūroje sudėti į knygą. Kas žino, galbūt ateityje tai įvyks.

"Gyvenu ramų gyvenimą. Kai vaikai užaugo, akmuo nuo širdies nusirito, galiu lengviau atsipūsti. Dabar stengiuosi gyventi savo malonumui, o baigęs tarnybą galėsiu rašyti memuarus", – šyptelėjo pašnekovas.

V.Mogenis džiaugėsi, kad abu jo vaikai – Vytautas ir Artūras – pasirinko jūrininko profesiją.

Nors specialiai jų neskatino, tačiau sūnų potencialą tapti jūrininkais tikino įžvelgęs dar mokyklos metais.

"Abu sūnūs – diplomuoti vyresnieji kapitono padėjėjai, dirba vienoje kompanijoje. Turiu ir anūką, kuris taip pat Vytautas. Dabar mūsų šeimoje – net trys Vytautai", – džiaugsmingai kalbėjo V.Mogenis.

Laisvu nuo jūros laiku kapitonas į paplūdimį neskuba. Yra aktyviai įsitraukęs į Jūrų kapitonų asociacijos veiklą, su kitais klubo nariais leidžia laiką ir rengia susitikimus kas antrą penktadienį.

Vyras tikino didelių sentimentų jaučiantis ne tik savo miestui Klaipėdai, bet ir mikrorajonui, kuriame daug metų gyvena.

"Rybportas" – geras rajonas, man čia patinka. Tikrai nieko blogo negaliu pasakyti", – šypsojosi jūrininkas.

Nugalėtojui – E.Unguraičio statulėlė

Daugiausia balsų pelnęs pretendentas liepos 28 d. 19 val. Jūros šventės atidarymo metu Kruizinių laivų terminale bus tituluotas Metų jūrininku.

Šiais metais nugalėtojui atiteks žymaus Lietuvos stiklo dizainerio Edmundo Unguraičio sukurta originali statulėlė – laivo imitacija iš stiklo bei dienraščio "Klaipėda" prenumerata metams.

Gėlėmis, kurios bus įteiktos trims renginio finalininkams, pasirūpins gamtos studija "Puokštė".

Pirmąkart Metų jūrininkas Klaipėdoje išrinktas 2009 m. jubiliejinės 50-osios Jūros šventės proga. Tada šiam titului nominuoti net 34 su jūra susiję klaipėdiečiai. Pirmuoju Metų jūrininku tapo tolimojo plaukiojimo kapitonas Sigitas Šileris.

2010 m. šis titulas atiteko tolimojo plaukiojimo kapitonui Jakubui Jakubovskiui, 2011 m. – bocmanui Algirdui Traškevičiui, 2012 m. – jūrinio kelto kapitonui Vytautui Valterui, 2013 m. – tolimojo plaukiojimo kapitonui Aleksandrui Sbitnevui, 2014-aisiais – kapitonui Arvydui Aleksui Narmontui, 2015 m. – "Athena Seaways" kelto kapitonui Arvydui Glazauskui, o pernai – kompanijos "DFDS Seaways" kelto kapitonui Henrikui Žalandauskui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mielas dienrašti

Mielas dienrašti  portretas
ar jūs ribojate nuotraukas savo tinklapyje? Ne laikraštis juk, galima kelt daugiau. Taip neįdomu skaityt, kai nuotraukų nėra daugiau.

Jonas

Jonas portretas
Matyti įvykusi klaida ,ar jis apsišaqkėlis -jis neturi JŪRŲ KAPITONO DIPLOMO. kiek žinoma ir dabar dirba laive ŠAKIAI -ŠTURMANU Tiek tai žinių. Nors kiek girdėti teko neblogas žmogus

Dėmesio!

Dėmesio! portretas
Todėl, kad buvo sunaikinti 4 Lietuvos laivynai ir tebenaikinamos jūrinės institucijos, LT Jūrininkų sąjunga, Jūrų veteranų asociacija ir Klaipėdos visuomenininkai boikotuoja Jūros šventės eiseną!!!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių