V. Čestiakovas: man tai – kaip „Oskaras“

Kelto "Victoria Seaways" vyresnysis kapitono padėjėjas klaipėdietis Vadimas Čestiakovas – trečiasis kandidatas, galintis tapti Metų jūrininku. Tai bene jauniausias šios garbios profesijos atstovas, pakliuvęs tarp jūros vilkų, pretenduojančių į išskirtinį titulą.

Dinastija: tėvas ir sūnus

V.Čestiakovui – 31-eri. Kokį gyvenimo kelią pasirinkti, jam esą daug galvoti nereikėjo. Vadimas kilęs iš jūrininkų šeimos. Jo tėtis Stanislavas Čestiakovas, kuris dabar jau yra pensijoje, ilgus metus laivuose dirbo vyriausiuoju mechaniku.

"Žinoma, galima sakyti, augau beveik be tėvo, nes jis nuolat būdavo išplaukęs. Tačiau, kai grįždavo iš jūros, būdavau labai laimingas. O kartą visą mėnesį tėvas mane pasiėmė kartu į reisą. Buvo tokia galimybė pasiimti šeimos narį kaip keleivį. Aplankėme Baltijos jūros uostus. Įspūdis – nenusakomas. Jau tada žinojau, kad būsiu jūrininkas", – pasakojo V.Čestiakovas.

Tada dar mažas Vadimas nusileido į mašinų skyrių, kur darbavosi tėvas. Kvapas ir karštis jam nelabai patiko, tad nusprendė pasirinkti ne mechaniko, bet laivavedžio specialybę.

V.Čestiakovas Klaipėdoje baigė Lietuvos jūreivystės kolegiją. Jo kursas buvo pirmasis, kuris išsireikalavo, kad studentai dėvėtų jūrininkų uniformas.

Antras žmogus po kapitono

Šiuo metu V.Čestiakovas dirba kelte "Victoria Seaways", jis – antras žmogus po kapitono. Šias pareigas Vadimas užima jau pustrečių metų.

"Savo karjerą pradėjau ne tokiame moderniame laive. Refrižeratoriuje "Seda" dirbau trečiuoju kapitono padėjėju. Į JAV plukdydavome šaldytą krovinį. Laivas buvo 1974 m. statybos. Reikėjo mokytis dirbti iš naujo nei tai, ką įsisavinau kolegijoje. Naujų prietaisų laive nebuvo, visi skaičiavimai dažniausiai buvo atliekami rankiniu būdu. Išmokau naudotis jūriniu sekstantu ir juo matavimus atlikti pagal žvaigždes, kaip koks senovės jūrininkas", – prisiminė V.Čestiakovas.

Pasak V.Čestiakovo, studentus, kurie atlieka praktiką kelte "Victoria Seaways", irgi moko naudotis šiuo senoviniu prietaisu, nepaisant to, kad laive yra moderniausia navigacinė įranga. Esą laivavedžiai turi mokėti dirbti bet kokiomis sąlygomis, net tada, kai elekroninė sistema nustos veikti.

Intriga pasiekė kulminaciją

Daugiausia klaipėdiečių balsų šiais metais pelnęs pretendentas jau rytoj Kruizinių laivų terminale bus paskelbtas Metų jūrininku. Šiais metais į geriausiųjų trejetuką pateko kapitonai Juozas Liepuonius ir Henrikas Žalandauskas bei vyriausiasis kapitono padėjėjas V.Čestiakovas. Vienam jų bus įteikta „3D stikle“ sukurta statulėlė, kurioje – lazeriu išgraviruotas burlaivis.

"Tikrai nesitikėjau, kad kolegos pasiūlys mano kandidatūrą Metų jūrininko titului gauti. Mes šį konkursą stebime labai atidžiai. Negalėjau patikėti, kad pakliūsiu tarp trijų geriausiųjų. Vien šis faktas man – lyg laimėti Oskarą", – džiaugėsi V.Čestiakovas.

Pirmą kartą Metų jūrininkas dienraščio "Klaipėda" organizuotuose rinkimuose išrinktas 2009 m. jubiliejinės 50-osios Jūros šventės proga. Pirmuoju Metų jūrininku tapo tolimojo plaukiojimo kapitonas Sigitas Šileris.

2010 m. šis titulas atiteko tolimojo plaukiojimo kapitonui Jakubui Jakubovskiui, 2011 m. – bocmanui Algirdui Traškevičiui, 2012 m. – jūrinio kelto kapitonui Vytautui Valterui, 2013 m. – tolimojo plaukiojimo kapitonui Aleksandrui Sbitnevui, 2014 m. – kapitonui Arvydui Aleksui Narmontui, pernai – kapitonui Arvydui Glazauskui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LAJM

LAJM portretas
Smagu skaityti apie savo absolventus. Tik gaila, kad kalbėdamas buvo nevisiškai tikslus dėl uniformų įvedimo: "...jie buvo pirmieji, kurie išsireikalavo uniformas". Tik studentų reikalavimų tikrai nepakako. Virtuvė čia visiškai kita: teko ilgai derinti su švietimo ministerija, numatant biudžete nors dalį finansavimo uniformoms. Teko kreiptis pagalbos ir ir Vyriausybę. Su reikalavimais nieko nepasieksi:-). Džiaugiamės, kad finansavimas, nors dalinis, tęsiasi ir dabar. Bet gal tai rašantis taip interpretavo:-)

D

D portretas
Gav gav. Baik jus nesamones rašiti. Tegul bus V. Metu jurininkas. Jaunas žmogus. Kam tos pirdalios reikia. Je jau kaip Naudota mašina.

jurininkas

jurininkas portretas
pas mus kas daugiau itakingu draugu, teveliu turi, tas ir laimi visas zvaigzdes, paklauskit ar yra keltuose dirbanciu be pazinciu? nerasit. vien saugios laivybos vadovas kiek idarbino. Mat itakingas zmogus, pas ji eile jaunuoliu, kad gauti gera darba, tai tiesa kuri klaipedos laivyne tapusi norma. Ir sis jaunuolis ten deka tetuko....
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių