Užklydusios žuvys praskaidrina žvejų kasdienybę

Kasmet Lietuvos žvejams į tinklus pakliūva retų, nematytų žuvų, kurių, pasirodo, galima įsigyti netgi Klaipėdos prekyvietėse.

Kasmet Lietuvos žvejams į tinklus pakliūva retų, nematytų žuvų, kurių, pasirodo, galima įsigyti netgi Klaipėdos prekyvietėse.

Reti laimikiai

Šiais metais jūra pažėrė staigmenų ir atradimų mokslininkams. Į stintinius tinklaičius įkliuvo sprindžio ilgio jūrų dyglė. Šią žuvytę, kaip ir gegužę sugautus 27 centimetrų ilgio melsvosios ledjūrio menkės jauniklius, tyrėjams perdavė žvejys Antanas Valiukas.

Maždaug tuo pat metu priekrantėje sugautas jūrų buivolas, taukžuvės mailius, jūrų laputė, atsitiktinai aptiktas mažasis europinis gleivys ir jūrų ylų.

Jau dešimtmetis į žvejybinius tinklus pakliūva ir ant meškerių užkimba jaunos bei pusiau suaugusios (2–3 metų) jūrinės plekšnės.

Liepą Kopgalio žuvų stebėjimo stotyje į tinklaičius įkliuvo dvi 65 cm ilgio vėjažuvės. Smiltynėje sugautas 30 cm ilgio raudonasis jūrų gaidelis, antras žinomas atvejis pietryčių Baltijoje nuo 2008 m. Prieš penketą metų Smiltynėje Algio Ginaičio sugauta žuvis susilaukė išskirtinio dėmesio. Ji tirta Klaipėdos universiteto ir Vilniaus Gamtos tyrimų centro mokslininkų, žuvies ausikauliai siųsti į Taivanio technologijų institutą cheminei analizei. 

Atradimu tyrėjams tapo aštriašnipio eršketo jauniklis ir suaugusi žuvis sugauta Kuršių mariose ir Baltijos jūros priekrantėje.

Ruoniai smaguriavo

Tarptautinėje mokslinėje spaudoje pietryčių Baltija, o kartu ir Lietuvos pajūris pagarsinti, kaip vieta, kur gausu durklažuvių (prieškario spaudoje vadintų kardžuve). Žinoma net 40 dokumentuotų pranešimų apie jų liekanas ar sugautas žuvis.

Per pastarąjį dešimtmetį aptikta 10 šių žuvų. Šiemet rugsėjo 1-ąją apirusios dviejų metrų ilgio kardžuvės kūnas aptiktas išplautas ties Juodkrantės mažąja gelbėjimo stotimi. Kita panašaus ilgio žuvis rugsėjo 30-ąją rasta ties Pervalka. Žuvies liekanos buvo apgraužtos ruonių – galva su "durklu" kabarojo ant pliko stuburo. Skrandis ir viduriai liko nepaliesti.

Sprendžiant pagal inkstų ir žiaunų būklę, žuvis į Lietuvos vandenis atplaukė dar gyva. Jos žarnyne rasta menkių ir strimelių parazitinių kirmėlių. Už šiuos radinius ir nuotraukas „Jūra“ dėkinga Lietuvos pajūrio paukščių stebėtojai Jūratei Zarankaitei.  

Nusipirko glotniašonį otą

Šventosios žvejas A.Valiukas gegužę iš priekrantės tinklų ištraukė otą aptakiu ir neįprastai slidžiu paviršiumi. Tačiau, kaip būdinga otams, žiotys buvo plačios, akys kairėje kūno pusėje. Jis svėrė 879 gramus. Glotnusis otas yra penkta Lietuvos ir aplinkiniuose vandenyse aptikta plekšniažuvių būrio žuvų rūšis.

Glotnusis otas dažniau sugaunamas Lenkijos vandenyse. Vienas ankstyvesnių pranešimų yra iš 1962 m. prie Bornholmo. 1968 m. ši žuvis įkliuvo į dugninį tinklą atviroje jūroje ties Ventspiliu. Pastaraisiais metais 2–3 metų žuvų sugauta ties Gdansku. 

Lietuvos pajūryje glotniojo oto mokslininkų ieškota anksčiau. Latvių ir Suomių žvejų laimikiai šį spėjimą tik patvirtindavo. Pagrįstai manoma, į žvejų tinklus šios žuvys įkliūdavusios ir anksčiau, tačiau būdavo supainiotos su paprastaisiais otais. Apie tai liudija naujas pranešimas.

Šiemet gegužę glotnųjį otą žuvų turgelyje prie vieno prekybos centro nusipirko istorikas Dainius Elertas. Jis atviravo, kad žuvis buvusi neįprastai tamsi, glotnus jo paviršius, gerai įmitusi, skonis toks pat, kaip paprastojo oto.

Paaiškėjo, kad į Klaipėdą buvo atvežta ir daugiau glotniųjų otų, sugautų Lietuvos priekrantėje.

Ledjūrio menkės

Šiemet kovą Lietuvos priekrantėje sugautos dvi rudosios ledjūrio menkės – patelė ir patinėlis po 118 gramų svorio ir 27 centimetrų ilgio.

Rugsėjį atviros jūros žvejybos plote sugauta 350 gramų, 35 centimetrų ilgio ledjūrio menkė. 3,5 metų patelė dar nė karto nebuvo neršusi. 

Žvejai tik neseniai išmoko skirti rudąsias ledjūrio menkes nuo didžiųjų (blyškiųjų) ledjūrio menkių. Anksčiau jos visos, ypač jaunikliai, vadintos "Islandijos lašišomis".
Yra žinių, kad Lietuvos pajūryje ledjūrio menkės sugautos 1960 ir 1998 metais. 

Permainos Baltijoje

Čia apibendrinta daugiau nei 200 istorinių (1871–1935 bei 1948–1988 metų) ir pastarųjų dviejų dešimtmečių duomenis. Sugretinus retų žuvų sugavimo atvejus, pastebima, kad jų daugiausiai yra pietvakarių Baltijoje iki Gotlando duburio.

Retos žuvų rūšys Baltiją dažniau patenka kartu su Šiaurės jūros prietaka. Didesnio druskingumo pliūpsniai į Baltijos jūrą fiksuoti 2001–2003 metais. Po to padaugėjo plika akimi nematomų (mikroskopinių) dumblių, sėslių ir judrių dugno ir vandens vėžiagyvių, šeriažandžių, didesnio druskingumo vandenų kirmėlių, moliuskų, jūrų žvaigždės. Iš žuvų aptikta žvaigždėtųjų rajų kiaušinių apvalkalų, kelerius metus buvo sugaunami paaugusių ir suaugusių blyškiųjų menkių (merlangų) ir ančiuvių.

Retų jūrinių užklydėlių pietryčių Baltijoje sugaunama vidutiniškai kas 3–4 metus. Dideliais nuotoliais klajoja šiltamėgės durklažuvės, skumbrių, ančiuvių ir blyškiųjų menkių būriai. Žinių apie žuvų klajones gauta ištyrus 2008 m. pavasarį Smiltynėje sugauto raudonojo jūrų gaidelio ausikaulius. Nustatyta, kad trejų metų žuvis atklydo iš pietvakarinės Baltijos.

Panašius nuotolius dugnu įveikia į žvejybos įrenginius įkliūvantys gauruotažnypliai krabai, atplukdomos ausytosios medūzos. Nedidelė dalis retų jūros užklydėlių pakliūva į žvejų tinklus. Dar mažiau perduodama ištirti. Tačiau per 20 tęstinių stebėjimų ir laimikių tyrimų metų geriau pažintas retų jūros žuvų reiškinys tampa mokslinių žinių dalimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zenonas priekuliskis

zenonas priekuliskis portretas
p.Dainiau, sveikinu.

RK

RK portretas
Žinot... perskaičiau su malonumu. Paprastas, bet ne prastas straipsnis, be bandymo sukelti sensaciją. Informacija apie Klaipėdai svarbius, o kartu ir įdomius dalykus. Dėkoju autoriams, rašykite dažniau.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijos lankytojų centrui – ypatinga dovana
    Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijos lankytojų centrui – ypatinga dovana

    Dr. Saulius Bučas Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijos lankytojų centrui įteikė ypatingą dovaną – maždaug 7 tūkst. metų senumo mezolito pabaigos kirvuką iš elnio rago. Mokslininkas rado jį parko teritorijoje, pajūrio ruo...

  • Klaipėdiečius kviečia į talką
    Klaipėdiečius kviečia į talką

    Šiemet Klaipėdą švarinti kviečiama paskutinį balandžio savaitgalį. ...

  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Atšilus orams viešose vietose lesinti paukščius draudžiama
    Atšilus orams viešose vietose lesinti paukščius draudžiama

    Atšilus orams, viešose vietose lesinti paukščius draudžiama, tai buvo galima daryti tik žiemą, dabar paukščiai turi patys ieškotis natūralaus maisto. ...

  • Bandė pasiskinti gyventojų pasodintų narcizų
    Bandė pasiskinti gyventojų pasodintų narcizų

    Joniškės gatvėje buvo pastebėta moteris, kuri, išlipusi iš savo automobilio, bandė nusiskinti praėjusių metų rudenį vietinių gyventojų pasodintus narcizus. Atlikti šį „darbą“ jai esą sutrukdė vyras, tuo met...

    1
  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    4
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    5
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

Daugiau straipsnių