Už svetimą turtą – išmokos

Žinoma klaipėdietė, Klaipėdos pramonininkų asociacijos administracijos direktorė Jolanta Braukylienė buvo šokiruota, kai sužinojo, kad už jos paveldėtas žemes išmokas, veikiausiai – net ne vienerius metus, gavo svetimi žmonės, sugebėję deklaruoti ne savo valdas.

Dokumentų iš svetimų neprašė

Afera dvelkianti istorija išaiškėjo tik tuomet, kai Senosios Įpilties apylinkėse esančius keturis sklypus, kurių bendras plotas sudaro beveik du hektarus, J.Braukylienė kartu su teta nusprendė deklaruoti pačios.

Į Kretingos rajono savivaldybės Darbėnų seniūniją moterys pasibeldė beveik prieš pat pasibaigiant žemės deklaravimo terminui.

"Žemės ūkio specialistės mes buvome išprašytos, liepta sugrįžti tik tuomet, kai atsinešime nuosavybės dokumentus. Pasiėmėme dokumentus ir sugrįžome. Tačiau atvažiavusios kitą dieną išgirdome, kad mūsų žemė jau yra deklaruota. Kaip taip galėjo atsitikti, kad iš teisėtų savininkų nuosavybės dokumentų paprašė, o iš svetimų, kurie net neturi jokios žemės nuomos sutarties, niekas jokių nuosavybę įrodančių dokumentų neprašė? Deklaravo ir viskas", – stebėjosi J.Braukylienė.

Moteris vietos specialistės tiesiai šviesiai paklausė, kaip ji galėjo leisti deklaruoti žemę svetimiems žmonėms?

"Tačiau paaiškinimo negavau. Atsakyta, kad specialistė neturi laiko, buvau pasiųsta situacijos aiškintis į Vilnių", – dėl valdininkų abejingumo šiurpo klaipėdietė.

Gavo pinigų, bet paaiškinti negali

Norėdama išsiaiškinti, kokie asmenys gavo išmokas už ne savo žemę, J.Braukylienė paprašė žemės ūkio specialistės duoti jai šių asmenų kontaktus.

Tačiau išgirdo atsakymą, kad tai būsią neteisėta – esą remiamasi asmens duomenų apsauga.

"Pavyko išsiaiškinti, kad išmokas gavo trys asmenys. Vienas jų yra ūkininkas. Jis žemes deklaravęs Gargžduose. Kiti du – kaimyninių sklypų savininkai. Kai radau šiuos žmones, kreipiausi, kad jie panaikintų deklaracijas. Patikinau, kad priešingu atveju mes kreipsimės į teismą. Tačiau įdomu tai, jog nė vienas negalėjo paaiškinti, kodėl jie taip padarė. Jie tiesiog nenorėjo aiškintis", – stebėjosi J.Braukylienė.

Pati ne vienerius metus dirbusi valstybės tarnyboje, klaipėdietė pabandė pasiaiškinti, kokia teisine baze vadovaujasi Nacionalinė mokėjimo agentūra, jei išmokos mokamos asmenims, net nepateikusiems žemės nuosavybės dokumentų.

"Nacionalinės mokėjimo agentūros Klaipėdos skyriuje išgirdau tą patį atsakymą – siūlymą kreiptis į Vilnių. Nė vienas valdininkas nesureagavo į mano skundą, nė vienas nepasakė, kad tai yra neteisėta ir kad jie imsis tyrimo", – nusivylusi kalbėjo žinoma uostamiesčio moteris.

Moka bet kam?

J.Braukylienės manymu, bet koks pinigų gavimas už svetimas valdas vertas baudžiamosios atsakomybės.

"Šiais laikais buto negali išsinuomoti be sutarties. Mano galva, tokiais atvejais turi būti privalu pateikti žemės nuomos sutartis. O jas turėtų tikrinti seniūnijos. Pasirodo, kad niekas net neklausia, yra toks dokumentas ar ne. Išeitų, kad jie moka vagims. Taip ir pasakiau jiems. Negaila, jei kaimynas nusišienauja žolę, bet jie dar ir pelnosi iš mano nuosavybės – gauna pinigų", – kalbėjo J.Braukylienė.

Ribas braižo ranka

Paaiškėjo, kad deklaracijų metu žemės sklypų ribų niekas negali patikrinti. Savivaldybių specialistai net nesidomi, kur kokio savininko žemės baigiasi, o kur prasideda kito žmogaus valdos.

"Deklaruojant mūsų žemes, žemės ūkio specialistė parodė kompiuterio ekrane, kaip realiai tai vyksta. Žemėlapyje sklypų ribos tik sumirksi, tuomet darbuotoja kompiuterio pele pati apibrėžia sklypo ribas ir išsaugo elektroninėje sistemoje. Supratau, kad žemės ūkio specialistai patys "tiesina" sklypų ribas taip, kaip jiems patinka", – stebėjosi J.Braukylienė.

Moteris specialistės paklausė, kas atsakingas už neteisingai pateiktą informaciją?

"Buvo pareikšta, kad deklarantas. Tuomet paklausiau, o kokia atsakomybė tam, kas ranka linijas braižė? Neišgirdau jokio atsakymo. Sukurta tokia sistema, kad išlieka galimybė manipuliacijoms. O kas gali paneigti, kad už tam tikrą atlygį specialistas gali pabrėžti į vieną ar į kitą pusę daugiau?" – retoriškai klausė klaipėdietė.

Užarė svetimą žemę

Kretingos savivaldybės Darbėnų seniūnijos žemės ūkio specialistė Rima Ridikienė tikino, kad pagal šiuo metu galiojančią tvarką nuosavybės dokumentų ar nuomos sutarčių prašoma iš deklarantų tik tuomet, kai žemė deklaruojama pirmą kartą.

Tačiau kokiu būdu buvo deklaruota J.Braukylienės žemės dalis be jokių dokumentų, R.Ridikienė niekaip nesugebėjo atsakyti.

"Kiek pamenu, ten skyrėsi nedideli plotai, gal 8 ar 10 arų. Spėju, kad ši žemė ilgą laiką buvo nedirbama. Kaimynas, ardamas technika, "pasislinko" į laisvą žemės plotą. Niekas nenori piktžolių. Jis aria ir po truputį užaria tuos laukiukus. Na, taip, svetimus", – neslėpė R.Ridikienė.

Seka iš kosmoso

Seniūnijos darbuotoja tiesiai šviesiai išpyškino, kad žemės naudmenys deklaruojami visai ne pagal dokumentus, o pagal iš kosmoso gautus duomenis.

"Mes nuosavybės dokumentų net nematome. Deklaruojame pagal tai, kaip žmogus dirba. Jei žemė suarta, aš elektroniniame žemėlapyje matau kitą laukų spalvą. Matyti, ar pieva ten, ar užsėtas laukas", – palydovinių nuotraukų privalumus vardijo žemės ūkio specialistė.

R.Ridikienė aiškino, kad nedirbamų žemių savininkams numatyta baudų sistema, tačiau pati seniūnija tikrina tik tas valdas, kurios įregistruotos kaip namų valdos.

Moka ne už nuosavybę

Paaiškėjo, kad Nacionalinė mokėjimo agentūra suskumba tikrinti deklarantų dokumentus tik tokiu atveju, kai susikerta dvi deklaracijos tame pačiame plote. Jei nesusikirs ir niekas nepasiskųs, visko gali būti, kad gudruoliui bus išmokėta išmoka už svetimas žemes.

"Mokama už žemės dirbimą, ne už nuosavybę", – akcentavo R.Ridikienė.

Darbėniškės galva, kaime yra įprasta, kad realiais sklypų riboženkliais pasirūpina tik vienas kitas ūkininkas.

"Juos dažniausiai technika išvarto. O mes realiai nežinome, kur kieno žemės. Realias nuosavybių ribas mes anksčiau galėjome matyti mūsų sistemoje, bet tai buvo prieš keletą metų. Dabar vėl žadama, kad gal kitais metais vėl galėsime matyti, kur kieno nuosavybė", – kalbėjo moteris.

Paklausus, ar už ES išmokų gavimą už svetimus žemės plotus nevertėtų kelti baudžiamosios bylos, R.Ridikienė prasitarė, kad gal ir galima įžvelgti neteisėto pasipelnymo apraiškų.

"Kiekvienas žemės savininkų galėtų kreiptis į teisėsaugą. Deklaravus iki 30 hektarų žemės, mokama iki 150 eurų už hektarą. Deklaruojant daugiau, mokama 100 eurų už hektarą", – aiškino R.Ridikienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juozas

Juozas portretas
Patikrinkite visas žemes prie Agluonėnų, ten taip pat gudrūs ūkininkai deklaruoja svetimas žemes

AK

AK portretas
Ar taip sunku suprasti, kad jos nuosavybė, kaip ji yra kadastruose, savaime nei per milimetrą niekur nepasislenka, skirtingai nei iš palydovo matomos dirbamos žemės lopiniai, įvertinami atskirai, už kuriuos ir gaunamos išmokos. Susitvarkykit su ta savo špyga, kurią vis matote. Jinai dirbs žemę, jinai deklaruos, jinai parodys, kad kažkas dubliuojasi, nors jos nuosavybė, ir jinai gaus tą išmoką už dirbamus plotus.

to AK

to AK portretas
pas jus, kaip tam palyginime "žiūriu į knygą ir matau 3-jų pirštų kombinaciją". Turi nuosavybę ir tavo kaimynas bijodamas, kad ribos neužželtų vis po metrą vieną kitą, darydamas meškos paslaugą, aparia tavo plotus, užsėja kviečiais ar rugiais, po to nutaria, kad laikas už tave ir padeklaruoti tavąjį žemės plotelį ir gauti išmokas, nes jo manymu, jis dirba ir tai priklauso jam, nes jis net ūkininko pažymėjimą turi. Bet negi taip sunku suprasti, jog svetimo turto gviešimasi kvepia vagyste be jokių pasiteisinimų?
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

  • Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena
    Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena

    Trečiadienio vakarą, prieš 19 val., Gargžduose nerimo įvarė staiga miesto centre ėmusi kaukti sirena. ...

  • Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?
    Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?

    Gyventojai jau vis aktyviau važinėja dviračiais ar paspirtukais, į kuriuos kėsinasi vagišiai. Jų grobiu dažniausiai tampa neprirakinti, be priežiūros palikti, neretai ir brangiai kainuojantys dviračiai. Pareigūnai pataria ženklinti savo turt...

    1
  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    4
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    2
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    13
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
Daugiau straipsnių