Už dar nenugriautus statinius Neringoje vėl priteista žalos

Vilniaus apygardos administracinis teismas vėl priteisė žalos iš valstybės už dar nenugriautus statinius Neringoje.

Teismas šią savaitę paskelbė, kad valstybės institucijos Juodkrantėje esantiems poilsio namams „Ąžuolynas“ turi atlyginti beveik 15 tūkst. eurų už du jachtininkų viešbučius, juos teismas yra nurodęs griauti, bet teismo sprendimas dar neįvykdytas.

„Klaipėdos apygardos teismo 2009 m. balandžio 10 d. sprendimas yra įsiteisėjęs ir yra vykdytinas, todėl aplinkybės, dėl kurių nurodyti objektai dar nėra nugriauti, nepaneigia fakto, kad pareiškėja (...) neteko jai nuosavybės teise priklausančio nekilnojamo turto“, – teigia teismas.

Taip pat teismas poilsio namams priteisė beveik 3 tūkst. eurų – žuvų restorano griovimo išlaidas.

Poilsio namai šio teismo sprendimo nekomentuoja. Jie prašė priteisti didesnį žalos atlyginimą – per 300 tūkst. eurų, tačiau teismas ieškinį tenkino tik iš dalies.

Šis sprendimas dar gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Priteistą žalą solidariai turės atlyginti Lietuvos valstybė, atstovaujama Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos, ir Neringos savivaldybė.

Valstybės institucijos, pasak anksčiau priimto Klaipėdos apygardos teismo sprendimo, yra atsakingos už tai, kad teritorijos detaliojo plano sprendiniai, patvirtinti savivaldybės tarybos, akivaizdžiai prieštarauja Kuršių nerijos nacionalinio parko planavimo schemos sprendiniams, draudžiantiems marių pusėje esančią teritoriją papildomai apstatyti ir numatantiems marių pusėje esančią neapstatytą teritoriją apželdinti tradiciniais želdiniais.

Neringos meras Darius Jasaitis BNS sakė, kad savivaldybė Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą skųs.

„Esame labai patenkinti teismo sprendimu, kad priteista per 17 tūkst. eurų, o ne daugiau kaip 300 tūkst., bet jį skųsime. Aš, kaip pilietis, suprantu, kad čia prisidarė reikalų visos institucijos, ir teisinga, kad verslui, žmonėms turi būti atlyginta, bet kaip savivaldybės vadovas, savivaldybės biudžeto administratorius, turiu iki pat galo jį ginti. Tai biudžetą ginsiu, dėl to ir skųsime“, – aiškino D. Jasaitis.

Jis pažymi, kad teismai iš anksčiau ya priteisę kompensacijų ir griūčiai pasmerktus, bet realiai tebestovinčius statinius.

„Šiaulių teismas jau anksčiau yra priteisęs berods 750 tūkst. eurų šeimoms, kurios ten gyvena, buvo ir kitų sprendimų. Taip pat teisinga būtų pasakyti, kad turime ieškinių iš viso už beveik 6 mln. eurų dėl tų namų, kurie dar nenugriauti“, – sakė D. Jasaitis.

Pagal Vyriausybės 2012 metų nutarimą UNESCO saugomoje Kuršių nerijoje buvo numatyta nugriauti penkis objektus, kai kuriuos iš jų sudaro po kelis statinius. Iki šiol iš penkių griauti pasmerktų objektų kol kas nugriautas tik minėtas Juodkrantėje stovėjęs žuvų restoranas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jurgis

Jurgis portretas
Nuo kada Jasaitis biudžeto administraorius. Mulkis, jis tik ekologinio posto kasininkas o ne biudžeto administratorius. Absoliučiai nevykęs meras Jasaitis

...

... portretas
Tokius statilius reikia NACIONALIZUOT, o jų statytojams - BAUDOS, viršijančios pastatų vertę.

antanas

antanas portretas
tai nusikalstama griauti normalius statinius vien del to, kad Vyriausybe nepatvirtina naujo Neringos plano. Tegul po to neplepa apie patraukluma investuotojams, nes sita valdzia verslo visikai negerbia
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių