Uostamiestyje vakcinuojantis nuo COVID-19 pirmauja ukrainiečiai

Uostamiestyje vakcinuojantis nuo COVID-19 pirmauja ukrainiečiai. Daugelis jų, siekdami pasiskiepyti, noriai registruojasi pas naujuosius šeimos gydytojus. Tačiau besiskiepijančių klaipėdiečių gerokai sumažėjo – per savaitę ateina tik vienas kitas.

Neskuba net senjorai

Pasak Klaipėdos miesto poliklinikos Vakcinacijos centro koordinatorės Jadvygos Kateivienės, daugiausia skiepijasi vidutinio amžiaus žmonės – nuo 35 iki 50 m.

"Šiuo metu labiausiai skiepijasi ukrainiečiai. Ir vienas kitas vietinis klaipėdietis ateina. Mūsų senjorai skiepytis neskuba, tų, kam virš 60 metų, ateina taip pat nedaug. O ukrainiečiai skiepijasi, pas mus ateina ir trečiosios dozės. Tik jų mūsų sistemoje nėra, todėl turi prisirašyti pas šeimos gydytojus ir, kai jau bus sistemoje, galėsime juos skiepyti. Kol kas jie dominuoja", – teigė J.Kateivienė.

Pagal oficialiosios statistikos portalą, pavyzdžiui, rugsėjo 12-ąją pasiskiepijo tik trys klaipėdiečiai.

Pastebima, kad tarp besiskiepijančių klaipėdiečių nėra ne tik senjorų, bet ir vaikų bei jaunuolių. O priežastys, dėl kurių skiepijamasi, dažniausiai, susijusios su darbu arba kelionėmis į užsienį.

"Nuo gegužės 1-osios nebeveikia mobilieji punktai, kiekviena įstaiga pati atlieka greituosius testus, juos siunčia šeimos gydytojui. O nuo rugpjūčio 16 dienos žmonės ir patys gali vykdyti savikontrolę, pasidaryti testą namuose, atsiųsti nuotrauką savo gydytojui. Į polikliniką ateina tie, kuriems reikia europinio sertifikato. Bet apskritai sergančiųjų labai sumažėjo", – sakė pašnekovė.

Jau perėjome sunkųjį periodą.

Rekomendacijos neišnyko

Vakcinacijos centro koordinatorės nuomone, tai, kas buvo sunkiausia, jau išties praeityje.

"Dabar kiekvienas saugo save individualiai. Jau perėjome sunkųjį periodą. Visi žino, kad reikia rankas dezinfekuoti, kaukes dėvėti. O kaukės labai padėjo. Pernai ir gripo sergamumo rodikliai buvo žymiai mažesni. Kad tik situacija ir toliau tokia būtų – be pakilimų, pikų ir tų sunkių atvejų", – vylėsi J.Kateivienė.

Mokyklose susirgimų skaičius nestebimas, tačiau testuotis, jaučiant simptomus, ir toliau yra rekomenduojama.

Kaukių dėvėjimas privalomas tik gydymo įstaigose, kitur jis taip pat tik rekomenduojamas. Tačiau vis dar pasitaiko vienas kitas žmogus, kaukę dėvintis ir viešajame transporte ar parduotuvėje.

Daugelyje viešų vietų vis dar yra dezinfekcinio skysčio.

Testuojasi ir namuose

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro direktorės Jūratės Grubliauskienės teigimu, mokymo įstaigose kreipiamas dėmesys ne tik į COVID-19, bet ir į viršutinių kvėpavimo takų ligas.

"Ugdymo įstaigose šiuo metu profilaktinis testavimas dėl COVID-19 ligos nevykdomas, tačiau atlikti COVID-19 greitąjį antigeno testą, esant poreikiui, karščiuojant, jaučiant tam tikrus ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijos požymius arba kitus ligos simptomus, mokiniams yra rekomenduojama. Ugdymo įstaigose visuomenės sveikatos specialistai yra aprūpinti COVID-19 greitaisiais antigeno testais, testus mokiniai gali atlikti ugdymo įstaigose arba, tėvams pageidaujant, testuotis namuose. Šiuo metu ugdymo įstaigose nėra fiksuojamas didelis mokinių sergamumas ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis", – nurodė J.Grubliauskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

,,ISDURE" JUOS

,,ISDURE" JUOS portretas
Ukrainieciai nemoka Lietuviu kalba, jiems pasake, kad skiepys nuo gripo, o suleido nuodus nuo Covid....Tokia cia ir logika !

O tai čia ką...

O tai čia ką... portretas
estafetė kokia, ar ką ?? kada buvo paskelbtas startas ?? - ai nesvarbu. SVARBIAUSIA PASKELBKITE KAS LAIMĖJO !!!

?

? portretas
Ar jau turėtume pavydėt ir pradėt su jais varžytis?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių