Uostamiestyje – tuopų pūkų debesys

Klaipėdoje pradėjo skraidyti tuopų pūkai. Jie ne tik nukloja šaligatvius, automobilius, bet ir per pravirus langus patenka į balkonus, kambarius. Tai ypač erzina ir piktina gyventojus.

Specialiai medžių nekerta

Vadinamojo tuopų sniego kasmet sulaukiama pavasarį, nors šių medžių mieste ir mažėja.

„Sunku pasakyti, kiek tiksliai šios rūšies lapuočių auga mieste. Specialiai jų nekertame. Tačiau, jei tvarkomas namo kiemas ar kita miesto erdvė, leidimas šiems darbams dažniausiai išduodamas“, – tvirtino Klaipėdos savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Rasa Povilanskienė.

Pasak jos, praėjusiais metais tuopos buvo kertamos Mokyklos gatvėje. Taip pat šių medžių nebeliko prie Pilies gatvėje esančios atnaujinamos automobilių stovėjimo aikštelės.

Tradiciškai, kai mieste pradeda sklisti tuopų pūkai, gyventojai piktindamiesi ima skambinti į savivaldybę, prašo, kad šie medžiai būtų iškirsti. Tiesa, šiais metais, bent kol kas, tokių skambučių nesulaukta.

„Dar tik pūkų sklidimo pradžia“, – tvirtino vedėja.

Erzina ir valytojus, ir gyventojus

Įmonės „Klaipėdos želdiniai“ direktorius Gediminas Valašinas tvirtino, kad tuopų mieste dar yra gana daug. Šios rūšies medžiai išsidėstę visame uostamiestyje. Daugiau jų auga Sausio 15-osios, Debreceno, Reikjaviko gatvėse. Augančias tuopas galima išvysti ir prie dažno vaikų lopšelio-darželio.

„Savivaldybė po truputį tuopas šalina, tačiau jų yra likę daug. Dar pagadins nervus pūkai“, – tvirtino vadovas.

Tuopų pūkai apsunkina darbus valytojams. Nušlavus šaligatvį jų vėl prikrenta. Gyventojai piktinasi, kad pūkai nukloja automobilius, priskrenda į namus.

Pūkai – tai tuopų vaisiai. Kai kurie žmonės tikina, kad jie sukelia alergiją. Tačiau specialistai atkreipia dėmesį, kad alerginę reakciją iššaukia šių medžių žiedai, o ne vaisiai.

Tai yra patvirtinę tyrimai, kurie parodė, jog pūkai nesukelia alerginės slogos, astmos paūmėjimo ar kitų tikrosios alergijos požymių.

Pūkai labiau veikia kaip dirgikliai. Panašiai kaip dulkės, dūmai suerzina kvėpavimo takus, skatina čiaudulį. Neretai tuo laiku, kai pasklinda tuopų pūkai, alergiją sukelia kiti žydintys augalai.

Intensyviai sugeria teršalus

G.Valašinas tvirtino, kad tuopos tik pradėjo barstyti savo pūkus. Paprastai šis procesas trunka apie tris savaites. Jiems sklisti ypač palankūs sausi orai.

Be to, vadovas atkreipė dėmesį, kad ne visos tuopų rūšys skleidžia pūkus. Jis taip pat akcentavo, kad šie medžiai gerai valo orą, sugeria teršalus, lengvai prisitaiko vešėti mieste, tačiau sukelia ir kitų problemų.

Tuopos užauga greičiau nei kiti medžiai, išsikerojusios jų šaknys iškilnoja šaligatvių plyteles, gatvių dangą. Tuopos nėra ilgaamžės. Po 60 metų joms ateina branda. Pačios tuopos – labai trapios. Jos išvirsta po audrų, lūžta jų šakos.

Prieš daugiau nei dešimt metų Klaipėdos savivaldybė vykdė programą, pagal kurią buvo kertamos mieste augančios tuopos. Per ketverius metus buvo pašalinta beveik 800 šių lapuočių.


Šiame straipsnyje: pūkaituopų pūkaituopos

NAUJAUSI KOMENTARAI

vvv

vvv portretas
tvarko pempininku aikste, saunu - du topoliai pataike i teritorija, du iskirto. Aplink 10-100m atstumu dar kokie 4medziai stovi, ir pagal viska stoves desimtis metu. Isivaizduokim vietoj 60kg puku turesim 40kg... kaip ir geriau, o gal ir ne visai gerai?

Marija

Marija portretas
Metai ir metu tas pats per ta pati, ziema- slidus saligatviai, vasara-tuopos...Trumpo proto savininkai aisku vadovaujasi rusisku posakiu - Lomatj - ne stroitj, aciu dievui savivaldybe dabar siek tiek atsakingiau pradejo ziureti i tuopu (kuri irgi beje-medis) kirtima/naikinima. Jau negali pakenteti keliu savaiciu kol zydi, atrodo kad mieste be tuopu daugiau nera nei uzterstumo zidiniu nei svarbesniu problemu.....Dar jei vietoj iskirstu nauju tiek pat medziu atsodintu, suprasciau...o juk iskirsti lengva, o paskui ka....

viva

viva portretas
Sausio 15 g.nuo 18namo iki 22 namo jau 30 metu medziai negeneti nei is gatves puses, nei is kiemo. Taip pat reikia pasalinti tuopas/
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių