Uostamiestyje – jaunųjų geografų desantas

Klaipėdoje susibūrė geriausi Lietuvos ir kaimyninių šalių jaunieji geografai. Uostamiesčio S.Dacho progimnazijoje prasidėjo 4-oji Baltijos šalių geografijos olimpiada, kurioje dalyvauja 70 mokinių iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Rusijos ir Baltarusijos.

Tarptautinio renginio iššūkiai

Geografų bendruomenė džiaugiasi, kad tarptautinė vyresniųjų klasių moksleivių olimpiada vyksta Klaipėdoje.

"Esame renginio šeimininkai, kurie sukvietė penkių kaimyninių valstybių jaunuosius geografus į tarptautinę olimpiadą. Tai – didelis įvykis. Ir atsakomybė jos rengėjams, tai yra mums, yra labai didelė. Beje, olimpiados turinio parengimas mums buvo nemenkas iššūkis mūsų geografų bendruomenei ir visai švietimo sistemai. Ne taip daug Lietuvoje vyksta tarptautinių olimpiadų", – pabrėžė Lietuvos geografijos mokytojų asociacijos prezidentas Rytas Šalna.

Olimpiadą organizuoja Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras, Lietuvos geografijos mokytojų asociacija, Klaipėdos S.Dacho progimnazija, Kuršių nerijos nacionalinio parko administracija, Klaipėdos miesto savivaldybė.

Užduotis peržengia vadovėlių ribas

Pasak R.Šalnos, šio formato tarptautinėje geografijos olimpiadoje, vykstančioje anglų kalba, jos dalyviams parengtos trys užduotys. Tai yra teorinė dalis, kur mokiniai atlieka užduotis auditorijose, tai vyksta panašiai kaip egzaminas.

Kita užduotis yra darbas su vaizdiniais šaltiniais, kur visi mokiniai didžiuliame ekrane stebės vaizdus ir, remdamiesi jais, turės atsakyti į pateiktus klausimus.

"Ir trečiasis tipas užduočių yra aplinkos tyrimai, kur mokiniai susipažins su urbanistine arba gamtine aplinka, turės spręsti visas problemas, teikti siūlymus, kaip išplėtoti vieną ar kitą teritoriją. Kokią tai naudą turės gyventojams ar verslui, su visais pliusais ir minusais. Jiems teks sudaryti po kelis žemėlapius. Dalyviai turi turėti labai daug įgūdžių, kurie gerokai peržengia mokyklinių programų ribas", – teigė R.Šalna.

Pasak olimpiados organizatoriaus, mokiniai turi būti specialiai rengiami tokiems renginiams. Renginys vyks beveik visą savaitę. Penktadienį bus apdovanoti nugalėtojai.

"Mūsų tikslas, kad svečiai iš šio renginio išsivežtų kuo geriausius prisiminimus ir apie olimpiadą, ir apie Klaipėdą, ir apie Lietuvą", – vylėsi R.Šalna.

Viltis deda į favoritą

Jaunųjų Lietuvos geografų komandą sudaro 8 mokiniai, vieno dalyvio ranka traumuota, jam rašyti bus sunkiau, tad manoma, kad dėl to jis gali prarasti kažkiek taškų.

Tačiau didžiausios viltys dedamos į klaipėdietį, "Ąžuolyno" gimnazijos abiturientą Gilbertą Umbražūną, kuris yra laurus skynęs ne vienoje olimpiadoje.

"Dėl rezultatų labai nesisielojame. Mes šią olimpiadą traktuojame kaip pasiruošimą vykstant į pasaulinę geografų olimpiadą. Todėl mums svarbiausia išsiaiškinti mūsų mokinių spragas, suteikti jiems galimybę pasivaržyti tarpusavyje ir pamatyti, kaip atrodo tarptautinių tokio pobūdžio renginių formatas. Nes ši olimpiada Klaipėdoje yra būtent tokia", – tikino R.Šalna.

Kiekvienas mokinys bus vertinamas individualiai. Jauniausias olimpiados dalyvis yra devintokas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių