Uostamiestis pakvipo stintomis

Poledinės žvejybos šį sezoną vis dar neragavę žvejai, tikėdamiesi kimbančių stintų, savaitgalį užplūdo Klaipėdos uosto krantines. Kol kas žūklės entuziastai gausiais laimikiais pasigirti negali, tačiau specialistai prognozuoja, kad tikrasis stintmetis uostamiestyje tradiciškai prasidės sausio viduryje.

Laukia šiltesnio oro

Pirmosios šių metų stintos pradėjo kibti dar prieš kelias dienas, tačiau lauke spaudęs nemažas šaltukas žvejams tiesiog neleido patogiai jų gaudyti.

"Kokia ten žvejyba, kai valas ledėja ir po kiekvieno ištraukimo ledu apvelia žiedelius? Vienas vargas. O ir išbūti lauke kelias valandas nėra itin malonu, kai spaudžia 12–15 laipsnių šaltis. Maišais stintų dar niekas netraukia. Tiesa, reikia pastebėti, kad itin kantrių žvejų buvo ir per pačius šalčius. Vienas entuziastas gyrėsi sugavęs septynis kilogramus stintų. Tačiau paaiškėjo, kad ant krantinės jis sėdėjo nuo ryto iki vėlyvo vakaro", – pasakojo žvejys mėgėjas Remigijus Dailidė.

Žvejai būriuojasi tik Kruizinių laivų terminalo krantinėse. Anapus marių jų nėra. Priežastis – Smiltynės pakrante judantis ledų ir ižo sluoksnis.

"Aš savomis akimis mačiau, kad kai kas jau daugiau pagauna, tačiau tai nėra tas fatališkas kiekis, koks būna. Žvejų padaugės, kai tik atšils orai", – kalbėjo R.Dailidė.

Stintmetis prasidės savaitgalį

Visą gruodį žūklės mėgėjai taip pat mėgino laimę su meškerėmis ant kranto. Tačiau pajūryje rudenį vyravo rytų vėjai, o tai, pasak žvejų, lėmė, kad žuvų mūsų pakrantėje nebuvo daug.

"Tenka laukti, kol nusistovės vėjai iš Suomijos pusės, tik tuomet padaugėja žuvų, jas atneša srovės", – aiškino R.Dailidė.

Kurį laiką vyravę vakarų vėjai šiuo metu ir sunešė didesnius kiekius žuvų į vakarinį šalies pakraštį.

"Dvi savaites pūtė neblogas vėjas, pasikeitė srovės jūroje. Spėju, kad tikrasis stintų gaudymas prasidės po sausio 15-osios. Tradiciškai. Kiek metų stebiu pakrantę, dažniausiai ši taisyklė pasitvirtina. Svarbu, kad nepradėtų vyrauti stiprūs vakarų vėjai, kurie gali atnešti šiltą vandenį. Manau, kad šiemet stintų bus, kur jos dings", – juokėsi R.Dailidė.

Lydekų žvejybai – draudimas

Tiesa, pajūrio žvejai nesnaudė ir šiomis dienomis. Ieškodami ešerių, jie ropštėsi ant nedidelių Žemaitijos ežerėlių.

"Dabar žvejams liūdnos dienos – įsigaliojo draudimas gaudyti lydekas. Ventėje – sangrūdos, marios neužšalusios, nėra ant ko lipti, kad kokią vėgėlę pagautum. Liūdna. Toliau už Vėžaičių gal kas nors ir lipa ant ledo, kad ežerėliuose ešeriukus pavaikytų. Tiesa, jūroje sezonas nepasibaigęs, jei tik nebus ižo, manau, daug kas plauks kateriais menkių pagaudyti", – kalbėjo R.Dailidė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Angliukai Rusena

Angliukai Rusena portretas
Kas skaitys Vincą Mykolaitį Putiną, kai Vladas Putinas šneka rusiškai. Ar sugrįš į gimtinę Vincas Trumpa, kai Donaldas Trumpa jau nekalba lietuviškai...

Klaipėdietis

Klaipėdietis portretas
Murziai, šiukšles po savęs susirinkite

ciklonas

ciklonas portretas
Žemaitija iki Nevėžio.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių