Uostamiestis galynėsis su Kaunu

Uostamiestis užsibrėžė tikslą tapti Europos kultūros sostine. Spėjama, kad kovoje dėl šio vardo Klaipėdai teks susigrumti su Kaunu. Jei siekį pavyks įgyvendinti, per kelerius metus miestas dalimis turėtų atseikėti 15 mln. eurų.

Prieš kurį laiką Klaipėdos miesto taryba įpareigojo savivaldybės administraciją rengti paraišką, kad miestas bandytų 2022-aisiais tapti Europos kultūros sostine.

Anot Klaipėdos savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento direktorės Nijolės Laužikienės, paraiškos projektas baigiamas rengti. Pateikti jį atrankai reikia gegužės pabaigoje. Tačiau prieš tai būtinos dar kelios procedūros. Viena jų – finansavimo užtikrinimas.

"Prašome miesto tarybos skirti Europos kultūros sostinės projektui įgyvendinti 2017–2023 m., išdėstant lėšas per šį laikotarpį, 15 mln. eurų", – vakar posėdžiavusiems Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariams teigė N.Laužikienė.

Departamento direktorės teigimu, apie 70 proc. šių lėšų būtų atseikėta europinei kultūros programai įgyvendinti, 12 proc. – reklamos išlaidoms, o likusi dalis pinigų – administravimui bei kitokioms išlaidoms.

Tiesa, 15 mln. eurų iš miesto kišenės reikės tik tuo atveju, jeigu vis dėlto bus nuspręsta Klaipėdą 2022-aisiais paskelbti Europos kultūros sostine. Kaip uostamiesčiui seksis kovoti dėl šio vardo, turėtų paaiškėti kitų metų viduryje.

N.Laužikienė pastebėjo, kad šiuo metu planuojama dalyvauti dar tik pirmame teikimo etape. Į antrąjį paprastai patenka du miestai.

"Mes tikimės, kad pakliūsime su Kaunu", – teigė departamento direktorė.

Konkurse planuoja dalyvauti 6 Lietuvos miestai.

Anot N.Laužikienės, Klaipėda jau yra žengusi žingsnius, kurie gali prisidėti prie sėkmės siekiant Europos kultūros sostinės vardo. Politikai yra numatę, kad per šią kadenciją turėtų būti padvigubintas kultūrai skirtas biudžetas.

"Tai turbūt yra viena geriausių politinių nuostatų, kuri galėtų lemti šio projekto sėkmę. Yra daug planų kultūros infrastruktūrai gerinti", – teigė pašnekovė.

Miesto parengtą paraišką vertins tarptautiniai ir du Lietuvos ekspertai.

Komiteto nariai pritarė tokiam siūlymui, tačiau galutinį žodį dar turės tarti miesto taryba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių