Uostamiesčio turguose – grybų gausa

Klaipėdos ir aplinkinių miestų grybautojai džiūgauja. Mažiau nei prieš kelias savaites tik voveraičių pasiūlyti galėję prekiautojai uostamiesčio turgavietėse rikiuoja baravykų eiles.

Klaipėdos ir aplinkinių miestų grybautojai džiūgauja. Mažiau nei prieš kelias savaites tik voveraičių pasiūlyti galėję prekiautojai uostamiesčio turgavietėse rikiuoja baravykų eiles.

Išperka akimirksniu

Lietingas oras liūdina ne visus. Grybautojai ruošia krepšius ir skuba į mišką rinkti gėrybių. Baravykų jau galima rasti visuose pagrindiniuose uostamiesčio turguose. Nors kainos nemenkos, tačiau pirkėjų netrūksta.

Ant turgaviečių prekystalių galima išvysti įvairių miško gėrybių: voveraičių, raudonviršių, lepšių, baravykų. Daugiausia  prašoma už pastaruosius.

Vis dėlto, kaip pasakojo Naujojo turgaus direktorius Viačeslavas Karmanovas, pirkėjai juos kaipmat išgraibsto.

"Grybų mūsų turguje yra tikrai nemažai. Jų kainos, priklausomai nuo kiekio, svyruoja nuo 3 iki 5 eurų. Kol kas brangiausi – baravykai. Pirmojo derliaus grybai visuomet nepigūs, tačiau žmonės perka. Prekybininkai išparduoda per kelias valandas", – komentavo V.Karmanovas.

Į turgų – iš visos Lietuvos

Patys grybautojai sakė esantys patenkinti šiųmetiniu sezonu. Esą oras jam – idealus. Jų žodžiais, ir naktį, ir dieną vyraujanti panaši temperatūra bei drėgmė puikiai tinka grybams augti. Grybautojai tikisi, kad vėliau šių miško gėrybių priaugs dar daugiau.

Senojo turgaus direktorius Arvydas Gaudiešius džiūgauja – turguje lankytojams siūloma įvairių rūšių grybų. "Turime, kaip aš vadinu, šlapių grybų, tai yra augančių po lietaus. Tiesa, rytais pirkėjų būna mažiau, jų pagausėjimo laukiame per pietus", – šypsojosi pašnekovas.

Grybautojai į Klaipėdos turgavietes atvyksta iš Šilutės, Švėkšnos, Darbėnų, Šventosios, Veiviržėnų, Skuodo ir net Jurbarko.

Senajame turguje prekiaujanti Regina grybauja Švėkšnoje. Už litrą voveraičių pardavėja prašo 2 eurų, o už kilogramą baravykų – 6 eurų.

Ingos iš Jurbarko raudonikių indelis kainuoja 3 eurus, o baravykų kilogramas kiek mažiau nei prieš tai minėtos prekiautojos – 5 eurai. Ši prekiautoja siūlo ir pigesnių voveraičių. Litras – 1,5 euro.

Pralenksime Dzūkiją?

V.Karmanovas pažymėjo, esą kol kas sunku spręsti apie šiųmečio sezono derlingumą.

"Keli pastarieji metai buvo gausūs grybų. Į turgavietes prekiautojai atveždavo ir šimtą kilogramų, net juokaudavome, kad tai – urminis darbas. Grybautojas tik atvažiuoja, parduoda ir po pusvalandžio vėl išvažiuoja grybauti. Kol kas reikia laiko", – kalbėjo pašnekovas.

Naujojo turgaus direktorius pridūrė, kad šiemet Žemaitija galbūt pranoks ir grybų kraštu vadinamą derlingąją Dzūkiją.

Tiesa, grybų rinkėjai turėtų būti atidūs. Draudžiama rinkti, parduoti ir supirkti voveraites, kurių kepurėlės skersmuo yra mažesnis kaip 1 cm, ir baravykus, kurių kepurėlės skersmuo mažesnis nei 1,5 cm.

Aplinkosaugininkai įspėja, kad įsibėgėjus grybų sezonui bus vykdomos specialios patikros. Už tvarkos pažeidimus renkant bei parduodant grybus šiemet yra skiriamos didesnės baudos nei pernai – nuo 7 iki 579 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VIDAS

VIDAS portretas
Nemegstu grubu, o grybauti tuo labiau
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių