Uostamiesčio seniūnaičiams – didesnės išmokos

Seniūnaičiai gaus daugiau nei tris kartus didesnes išmokas išlaidoms, susijusioms su šia veikla, apmokėti. Svarstant šį klausimą, kai kurie tarybos nariai pasijuto lyg dalyvautų akcijoje „Pirmyn prie lovio“.

Mokės avansu už pusmetį

Iki šiol seniūnaičiams, kurie dirba visuomeniniais pagrindais, buvo mokama 15 eurų per mėnesį.

Išmoka gali būti panaudota išlaidoms, susijusioms su šia veikla, apmokėti. Prie tokių priskiriamos išlaidos transportui, kanceliarinėms prekėms, telefonui, internetui.

Miesto taryba padidinimo išmoką seniūnaičiams. Dabar jie per mėnesį gaus 50 eurų. Per metus seniūnaičiams būtų išmokėta 33 tūkst. eurų.

Klaipėdos savivaldybės administracija siūlė šias visuomenines pareigas einantiems miestiečiams patvirtinti mažesnę išmoka – 35 eurus. Tokia suma suskaičiuota, įvertinant seniūnaičių išlaidas ryšiui, kanceliarinėms prekėms transportui, kitų savivaldybių patirtį.

Taip pat buvo numatyta galimybė, kad šias pareigas užimantys galėtų naudotis savivaldybės patalpomis du kartus per savaitę, naudotis kompiuterine technika, internetu.

Tačiau seniūnaičiai atkreipė dėmesį, jog šiems tai nebūtų labai patogu. Pabrėžė, kad gali patys užsitikrinti naudojimąsi kompiuteriais. Dėl to prašė padidinti išmoką iki 50 eurų.

Tokio dydžio išmoką siūlė nustatyti ir konservatorių frakcija. Miesto taryba pritarė šiam dydžiui.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Elida Mantulova atkreipė dėmesį, kad seniūnaičiams išmokos bus mokamos avansu už pusę metų.

Šie turės pateikti ataskaitą, kaip buvo panaudoti pinigai. Jei dalis sumos nebus pagrįsta, kito pusmečio išmoka bus atitinkamai sumažinta. Šiuo metu Klaipėdoje dirba 19 seniūnaičių. Dar du turėtų būti išrinkti artimiausiu metu. Iš viso mieste yra 55 seniūnaitijos.

Vėl prabilo apie seniūnijas

Svarstant klausimą, kai kurie tarybos nariai stebėjosi, kad dalis naujai išrinktų seniūnaičių veiklą pradėjo nuo išmokų didinimo, o ne nuo darbų.

„Pats ėjau šias pareigas ir žinau virtuvę. Liūdna, kad kai kurie naujai išrinkti seniūnaičiai veiklą pradėjo nuo atlygio. Manau, kad pirmiausia reikėtų imtis darbų, parodyti, kad esi reikalingas. Tada gali reikalauti didesnės išmokos. Anksčiau išmoka buvo dar didesnė, o kai kurie seniūnaičiai iš vis jos buvo atsisakę ir sėkmingai dirbo“, – tvirtino tarybos narys Saulius Liekis.

Vėl prabilta ir apie seniūnijų mieste steigimą. Tarybos narys Vytautas Čepas tvirtino, kad yra pasiūlęs miestą suskirstyti į rajonus. Politiko nuomone, pastaruosiuose turėtų būti įsteigtos seniūnijos.

„Vilkiname tuos dalykus. Seniūnaičiai galėtų būti to pradžia. Reikia aprašyti, ką seniūnaičiai turi daryti. Tada viskas būtų aiškiau. Seniūnaičiai nebūtų paleisti laigyti pievoje. Žinotų, ką turi dirbti. Nereikėtų reikalauti ataskaitų dėl 50 eurų rašyti. Tai maža suma. Mažiausiai seniūnaičiams reikėtų skirti 100 eurų išmoką, tačiau tokio pasiūlymo nėra“, – tvirtino tarybos narys.

Kolegai, kad mieste reikia įkurti seniūnijas, pritarė ir Nina Puteikienė: „Sukurkime seniūnijas ir tapkime tikru didmiesčiu“.

Pageidavo ir 200 eurų

Klaipėdos mero pavaduotojas Artūras Šulcas atkreipė dėmesį, kad kai kurie nauji išrinkti seniūnaičiai pageidavo ir 200 eurų dydžio išmokos.

„Matyt, gyventojai juos palaiko. Gal šie seniūnaičiai padėjo per potvynius, tiekė karštą maistą įkalintiems ar griebė lapus nuo grotelių. Tad kodėl tik 50 eurų?“, – ironizavo vicemeras.

A.Šulcas atviravo, kad jam svarstant šį klausimą truputį nejauku ir gėda.

„Toks jausmas, kad dalyvaujame akcijoje „Pirmyn prie lovio“. Pasirinkdamas darbo vietą, žmogus žino sąlygas. O čia surinko kelių gyventojų balsus ir jau reikalauja. Mano akimis, ši situacija nėra korektiška. Seimas taip pat neskuba tvirtintis sau algų pirmos kadencijos metu“, – dėstė vicemeras.

A.Šulco nuomone, nekorektišku įvardijo ir kai kurių politikų įvertinimą, kad 50 eurų nėra didelė suma: „Paklauskite pensininkų, ką jie galvoja“.

Pasak tarybos narė Lilijos Petraitienės, Klaipėda per mažas miestas kurti seniūnijoms.

„Kam tada reikalinga savivaldybės administracija? Seniūnaičiai skatina bendruomeniškumą, pilietiškumą. Reikia palaikyti seniūnaičius. Pabandykite suburti laiptines, kaimynus. Tai yra sudėtinga“, – tvirtino politikė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kodel

Kodel portretas
Klaipedoje savivaldybes darbuotoju dideja, o gyventoju mieste mazeja.

+++

+++ portretas
Dar ka nors sugalvokit,te seniunaiciai reikalingi. Dar vienus parazitus pasodinot ant zmoniu sprando. Gyventoju mazeja - islaikitiniu daugeja.

na žinote ir man nejauku ir gėda

na žinote  ir man nejauku ir gėda  portretas
gal reikėtų patylėti papuolusiems į "valdininkus " iš sąrašų . Atsiminė ponas Šulcas pensininkus , tik gaila , kad juos užmiršta būdamas Klaipėdos vandenų stebėtojų tarybos pirmininku . Ar pensininkams vanduo nebrangs ?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių