Uostamiesčio prieglaudose – ir laukiniai gyvūnai

Uostamiesčio beglobiais gyvūnais besirūpinantieji į pagalbą skuba ir nukentėjusiems laukiniams gyvūnams. Dažniausiai tenka slaugyti sužalotus paukščius. Pasitaiko ir tokių atvejų, kai gyventojų siekis padėti atneša daugiau žalos nei naudos.

Tėvai sugrįžta jauniklių

Vasarai skubant pabaigos link, beglobiais gyvūnais besirūpinantieji neretai sulaukia pranešimų apie pasimetusius arba be priežiūros likusius laukinių gyvūnų jauniklius.

Žmonės, pastebėję sveiką, tačiau vienišą klaidžiojantį „laukinuką“, nusprendžia, kad jis pateko į bėdą, ir suskumba padėti – kviečia gyvūnų prieglaudų atstovus arba specialistams nelaimėlį atgabena patys.

Uostamiesčio beglobius gyvūnus prižiūrinčios įmonės „Nuaras“ darbuotoja Eglė Mulevičiūtė apgailestavo, kad kartais siekis padėti pridaro daugiau žalos nei naudos.

„Jauniklis ar ne – tai vis tiek yra gyvūnas, jį reikia atgabenti tik tokiu atveju, jeigu jis yra sužeistas“, – patikino E.Mulevičiūtė.

Anot jos, kai gyvūnas yra sveikas, jo sugavimas ir transportavimas į gyvūnų prieglaudą prilygsta savotiškai vagystei, mat jauniklis atimamas iš tėvų.

Pasak E.Mulevičiūtės, dažniausiai mažylių tėvai jų sugrįžta, tik šiam procesui neturi trukdyti žmonės.

„Nereikia laukti ir stebėti. Gyvūnas nėra kvailas, jis mato, kad kažkas yra šalia, todėl save saugo ir nesiartina. Reikėtų palikti ramybėje, nesiliesti, nes paukščiai puikiai užuodžia svetimą kvapą ir paskui atsisako savo jauniklių“, – pabrėžė gyvūnus globojančios įmonės darbuotoja.

Reikia įvertinti situaciją

Pasitaiko ir tokių atvejų, kai jauniems laukiniams gyvūnams pagalba yra būtina, nors jie ir nėra sužeisti. Tačiau pagelbėti susiruošę žmonės turėtų gerai įvertinti situaciją.

„Būna, kai matome, kad šalia guli jauniklio mamos lavonas. Tada gyvūną reikia priglausti. Kitais atvejais kišamasi į gamtą be reikalo“, – paaiškino prieglaudos darbuotoja.

Daugiausia pranešimų apie neva pasiklydusius laukinių gyvūnų jauniklius gaunama vasaros viduryje, nes tuomet paukščių atžalos mokosi skraidyti, prisitaikyti aplinkoje ima ir ūgtelėję kitų gyvūnų palikuonys.

Dažniausiai gelbsti paukščius

Šiuo metu pranešimų gaunama jau mažiau. Gyventojai įstaigos atstovus informuoja apie tokius gyvūnus, kuriems iš tiesų reikia pagalbos.

„Dažniausiai pranešama apie paukščius. Lapiukai ar kiti gyvūnėliai moka pasislėpti ir žmonėms per daug į akis nekrenta“, – pastebėjo E.Mulevičiūtė.

Pašnekovės teigimu, neretai pranešama apie sužalotus gandriukus, kuriuos, dar tik besimokančius skraidyti, nubloškia vėjas ir jie susilaužo sparnus.

Visai neseniai į „Nuarą“ buvo patekusi lingė, kentusi vieno sparno lūžį. Netrukus paukščiui pavyko rasti laikinus namus.

„Dar pas mus atskrenda keletas gandrų. Jie jau iškeliavę į laisvę, nes yra sveiki, tačiau čia grįžta palesti“, – sakė pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių