Uostamiesčio mokytojai telkiasi streikui

Beveik trys dešimtys uostamiesčio mokyklų ir vienas darželis nuo pirmadienio kyla streikuoti. Streikuosiančių ugdymo įstaigų pedagogai vaikų nemokys ištisą dieną. Ar ilgai moksleiviams nereikės kulniuoti į pamokas – kol kas neprognozuojama, mat streikas laikomas neterminuotu.

Streikuos neterminuotai

Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojos ir Klaipėdos miesto susivienijimo pirmininkės Laimos Juknienės teigimu, ateinančią savaitę uostamiestyje streikuos 27 švietimo įstaigos. Iš jų – vienas lopšelis-darželis „Želmenėlis“.

„Ši ikimokyklinė įstaiga yra ne mūsų profesinės sąjungos, tačiau taip pat streikuoja, o visos kitos – mokyklos“, – paaiškino L.Juknienė.

Numatoma streiko pradžia – 8 val. Streikuojančių mokytojų pamokos nevyks ištisą dieną.

Apie ugdymo procesą streiko metu mokinių tėvai, anot pašnekovės, bus informuojami atskirai. Tose įstaigose, kur streikuos ne visi mokytojai, pamokų tvarkaraštis bus sudėliotas iš naujo.

Kiek dienų truks streikas – kol kas neprognozuojama. Pašnekovė prisiminė, kad 2008-aisiais neterminuoto streiko metu pamokos nevyko 17 darbo dienų.

Priekaištai – ministerijai

L.Juknienė pastebėjo, kuo daugiau ugdymo įstaigų streikuos, tuo greičiau pavyks pasiekti norimų rezultatų. Todėl pašnekovė pažėrė kritikos Klaipėdos darželiams, kurie esą abejingai laukia ir taip rodo nepagarbą kolegoms.

Uostamiesčio mokytojų vedlės teigimu, streiku siekiama geresnės švietimo sistemos ir vaikų ugdymo kokybės, todėl vertėtų kaltinti šių ugdymo įstaigų darbdavį – Švietimo ir mokslo ministeriją.

„Visą ugnį tėveliai privalo nukreipti į darbdavį“, – patikino L.Juknienė.

Mokytojai nusiteikę kovingai

Mokytojų reikalavimai nuo keltųjų įspėjamojo streiko metu, kuris vyko praėjusių metų gruodį, nepasikeitė.

Streikuosiantieji toliau reikalauja, kad mokinio krepšelis būtų didinamas iki 2009-ųjų lygio.

Taip pat prašoma palaipsniui didinti pedagogų darbo užmokestį, skirti lėšų išeitinėms kompensacijoms pensinio amžiaus mokytojams, kurie savo noru palieka švietimo sistemą bei mažinti mokinių skaičių klasėse.

Pašnekovės teigimu, Vyriausybei vertėtų apsvarstyti dideles švietimo sistemos administravimo išlaidas bei to būtinumą ir įsigilinti į savivaldybėms skiriamų pinigų skaičiavimo skaidrumą.

Kol kas mokytojai nusiteikę ryžtingai ir savo tikslų planuoja siekti nieko nesibaimindami.

„Spaudoje pasirodo Vyriausybės kanclerio pasisakymai, kad streikas bus neteisėtas ir direktorius paduos į teismą. Tai yra kaip trukdymas streikuojančiam, nes streikuoti yra konstitucinė teisė“, – pabrėžė L.Juknienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

reikia

reikia portretas
streikuoti būtinai reikia.Gaila, kad ne visos švietimo įstaigos streikuoja.

Klaipedietei

Klaipedietei portretas
Tai tegul jusu vaikai eina ir mokinasi pas valytojas, pagalbinius darbuotojus ar sekretores?

Loni

Loni portretas
Mes, lietuvių tauta, išlaikome alkanus ,,šakalus,, sutūpusius prie valstybės lovio. Tik UŽ streiką. Senai visiems reikėjo ir reikia streikuoti, gaila, kad mes ne graikai, prancūzai ir kt. Mes kenčianti tauta.
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių