Uostamiesčio gyventojams – išbandymas šalčiu

Šilti orai pajūrį džiugino neilgai. Meteorologų prognozės apie atšalimą šią savaitę išsipildė su kaupu. Šildymo sezoną baigę klaipėdiečiai dairosi storesnių drabužių, šluosto dulkes nuo elektrinių radiatorių. Šiaurinės miesto dalies gyventojai patiria ir išbandymą lediniu vandeniu.

Bijo sušalti ir susirgti

Orai šią savaitę klaipėdiečių tikrai nelepins. Dienomis tebus 5–7 laipsniai šilumos, naktimis termometro stulpeliai gali nukristi ir iki vieno laipsnio šalčio.

Pirmadienio vidutinė paros temperatūra vos perkopė 6 laipsnius šilumos. Kitų savaitės dienų prognozės – dar liūdnesnės. Šioks toks atšilimas numatomas tik savaitgalį.

"Nieko neįprasto. Šildymą išjungė ir orai atšalo. Nebūtų keista, jei tokie orai vyrautų balandį, bet dabar – jau gegužė. Greitai vasara prasidės, o dar sninga", – stebėjosi miestiečiai.

Oficialiai šildymo sezonas Klaipėdoje baigtas praėjusį penktadienį. Buvo išlaikyti visi reikalavimai – tris paras iš eilės vidutinė oro temperatūra siekė 10 ir daugiau laipsnių šilumos.

Gyventojai taip pat jau buvo pradėję skambinti ir prašyti, jog metas išjungti šilumą.

Nors šis šildymo sezonas buvo rekordinis – ilgiausiai užsitęsęs, atvėsus orams dalis klaipėdiečių teigė, kad šilumos išjungti dar nereikėjo.

Gyventojai pripažįsta, kad šiomis dienomis iš spintų ne tik traukia šiltesnius rūbus, bet ir ieško elektrinių šildytuvų.

"Mano butas – šiaurinėje pusėje, saulės gauna retai. Namie – tikrai šalta. Dar ir karšto vandens nėra. Nori nenori turi įsijungti šildytuvą. Priešingu atveju galiu peršalti, tada išlaidos gydymui būtų kur kas didesnės", – sakė viena klaipėdietė.

Dalis gali įsijungti šildymą

Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda pažymėjo, kad nors orai ir atšalo, šildymo sezono mieste niekas nežada atnaujinti.

"Noriu dar kartą priminti, kad įsakymas dėl šildymo sezono pabaigos galioja tik mūsų įstaigoms. Daugiabučių namų gyventojai patys gali apsispręsti, kada pradėti ir baigti šildymo sezoną", – teigė direktorius.

Priimant tokį sprendimą, reikia gauti daugumos (50 proc.+1) būstų savininkų sutikimą. Taip pat turi būti nepažeidžiamos higienos normos. Gyvenamosiose patalpose turi vyrauti ne mažiau nei 18 laipsnių šilumos.

"Jei gyventojai sutinka, gali įsijungti šildymą vėl. Tiesa, to negalės padaryti šiaurinės miesto dalies gyventojai, kur vyksta hidrauliniai bandymai", – įspėjo direktorius.

Labai šąlantiems gyventojams L.Dūda patarė susirasti elektrinį šildytuvą.

"Manau, kiekvienas ūkiškas žmogus namie turi bent vieną elektrinį radiatorių, tad prireikus gali juo naudotis. Labiausiai atšals naktimis, o tada žmonės miega. Juk ir specialistai rekomenduoja miegoti vėsesnėje patalpoje. Dieną butus gal prišildys saulė", – komentavo vadovas.

Maudosi dubenyse ir vonelėse

Didžiausią išbandymą šalčiu patiria šiaurinėje miesto dalyje nuo Kauno gatvės gyvenantys klaipėdiečiai. Dėl šioje pusėje vykstančių šilumos trasų patikrinimų padidintu slėgiu jiems tenka verstis be karšto vandens. Nešyla ir gyvatukai vonios kambariuose.

Tad kiekvieno šiaurinėje miesto dalyje gyvenančio klaipėdiečio rytas prasideda vandens kaitinimu puoduose, virduliuose ir maudynėmis dubenyse, kibiruose, vonelėse.

Pirmadienio rytą didžioji dalis šios teritorijos gyventojų dar džiaugėsi šiltu vandeniu. Ši diena buvo skirta sistemoms užaklinti.

Antradienį ir trečiadienį numatyti šilumos trasų bandymai. Tačiau paprastai jie atliekami pirmąją dieną. Šilumininkai dirba iki vėlaus vakaro, kad vartotojams be karšto vandens tektų verstis kuo trumpiau.

Užbaigus hidraulinius bandymus, trasos užpildomos vandeniu ir atnaujinamas šilumos tiekimas. Reikia laiko, kol ji pasiekia visus vartotojus. Tačiau paprastai ketvirtadienį po pietų didžioji dalis jau džiaugiasi į namus sugrįžusiais patogumais.

Kito būdo nėra

Bandymų metu išryškėja silpniausios vamzdynų vietos, organizuojami ir remonto darbai. Jei šie užsitęsia, šilumininkai stengiasi, kad be karšto vandens liktų kuo mažiau vartotojų.

Klaipėdiečius, kurių pastatams dėl defektų šilumos trasose šilumos tiekimas nebus atnaujintas ilgesnį laiką, žadama informuoti papildomai.

Hidraulinių bandymų metu rekomenduojama užsukti buto įvadinį karšto vandens ventilį, kad už šaltą vandenį nereikėtų mokėti kaip už karštą.

Pietinėje miesto dalyje nuo Kauno gatvės hidrauliniai bandymui vyks birželio 5–9 d.

Specialistų teigimu, hidrauliniai bandymai – vienintelis būdas, kuriuo galima patikrinti šilumos trasų būklę. Jų metu išryškėja silpniausios vamzdynų vietos, o defektai pašalinami.

Neatlikus šilumos trasų patikrinimo padidintu slėgiu, rimtų problemų gali kilti žiemą – sutrikti šildymas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Verksniai

Verksniai portretas
Nu apsiverkit dabar dar del to karsto vandens, kuo anksciau prades tuo anksciau baiks. Gi ne pasaulio pabaiga. Bambat kai kokios senos bobos. Nepatinka kas nors emigruokit nieks nelaiko jusu cia.

dk

dk portretas
Taip buvo sovietmeciu taip ir dabar, kad siaurineje miesto dalyje nera karsto vandens kai dar gana salta. Kaip salom taip salam. Na o lyginti su Vakaru Europa neverta. Cia sildyma reguliuoja savo bute kiekvienas gyventojas - nera jokio "sildymo sezono"...

****

**** portretas
Mūsų valdininkai rūpinasi tik verslininkais ...aiškiai pasakė, kad taip pageidavo verslininkai,kad ankščiau vykdytų patikrą. Žmogus jiems nerūpi (vaikai, seneliai visi šala)....
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių