Uostamiesčio gatvėse – karinė technika

Nuo šiandien klaipėdiečių žvilgsnius gali traukti miesto gatvėse judanti karinė technika, kuri vyks į pratybų "Kardo kirtis 2018" vietas – Lietuvos poligonus.

Suderino tris kelius

Tarptautinės karinės pratybos "Kardo kirtis 2018", organizuojamos JAV pajėgų, vienu metu vyks Baltijos šalyse ir Lenkijoje nuo birželio 3 iki 15 d.

Didelė dalis karinės technikos bus atgabenta per Klaipėdos uostą. Kita – vadinamuoju Suvalkų koridoriumi.

Į Klaipėdą dalis technikos atkeliaus jau šiandien. Sutarta dėl judėjimo trimis keliais. Pagal pirmąjį variantą karinė technika judės Kalnupės, Minijos gatvėmis, Baltijos prospektu, Vilniaus plentu iki Klaipėdos miesto ribos, o toliau – autostrada.

Pagal antrąjį variantą technika iš Minijos gatvės važiuos ne į Baltijos, o į Statybininkų prospektą, pagal trečiąjį – į Jūrininkų prospektą, Šilutės plentą, Rimkų gatvę, kol pasieks magistralinį kelią.

Po pratybų karinė technika tais pačiais keliais pasieks uostą. Planuojama, kad tai bus birželio 16–25 d.

Lietuvos kariuomenės Gynybos štabo atstovas kapitonas Tomas Pakalniškis teigė, kad bus gabenama pati įvairiausia amerikiečių naudojama technika.

"Dalis važiuos pati, dalis bus vežama ant platformų", – tvirtino kapitonas.

Judės ne piko metu

Nors su savivaldybe suderinti trys keliai, labiausiai ketinama naudotis pirmuoju: Kalnupės, Minijos gatvės, Baltijos prospektas, Vilniaus plentas iki Klaipėdos ribos.

Kariams leista važiuoti Minijos gatvės dalimi, kur ribojamas sunkiasvorio transporto eismas. T.Pakalniškis pabrėžė, kad karinė technika bus gabenama ne piko metu – dieną ar anksti ryte.

"Tikimės, kad miestiečiams nesudarysime daug rūpesčių. Iš pradžių galvojome važiuoti per Jūrininkų prospektą, kad gyventojams būtų dar mažiau nepatogumų. Tačiau ten vyksta remontas, ribojamas eismas. Dėl to derinome, kad galėtume pasinaudoti kitais keliais. Manau, kad technika lanksčiai judės ir nekils problemų", – pabrėžė atstovas.

Atplauks apie 40 laivų

Panašiu metu vyks ir NATO tarptautinės jūrinės karinės pratybos "Baltops", kurios šiemet bus didžiausios Baltijos jūroje.

Įvadinis jų etapas vyks gegužės 31–birželio 4 d. Planuojama, kad į Klaipėdą atplauks 37 karo laivai su daugiau kaip 3,5 tūkst. jūrininkų iš 20 šalių.

Numatyta, kad laivai stovės septyniose skirtingose vietose – per visą miesto ilgį. Laivai įsikurs ir Tarptautinėje jūrų perkėloje, ir "Vakarų laivų gamyklos" teritorijoje. Miestiečiai kai kuriuos galės aplankyti.

NATO kariai susitiks ir su klaipėdiečiais. Jie lankys vaikų namus, kapines, susitiks su miesto valdžios atstovais.

Dangėje vyks įvairių šalių karo jūrininkų valčių regata. Vyks ir sporto renginių.

Įvadinį renginį vainikuos karinė operacija Nemirsetoje birželio 4 d. Po to laivai paliks Klaipėdos uostą ir išplauks į pratybų vietas.

Autobusais važiuos nemokamai

Uostamiesčio savivaldybė suteiks kariams galimybę nemokamai naudotis miesto viešuoju transportu, lankytis Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje.

Tokia praktika paprastai naudojama šalyse ir miestuose, kur vyksta šios pratybos. Tačiau sprendimui dar turės pritarti miesto taryba, kurios posėdis vyks gegužės 31 d.

Lėšų poreikio dėl nemokamo apsilankymo Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje nenumatoma. Leidimas nemokamai naudotis viešuoju transportu atsieis apie 8 tūkst. eurų.

Pratybų kariai nešios specialias apyrankes, kad būtų aišku, jog jiems priklauso lengvata.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jooooo))))

Jooooo))))  portretas
Šaunuoliai daugiau grybu paradu darytu. Ekonomika kyla, santikiai gerėja. Idijotai

Z

Z portretas
NATO padarė iš Lietuvos poligoną. O tokia technika, tai tik demonstrantams vaikyti.

Galėtų

Galėtų  portretas
paskelbti kiek šįkart kainavo Lietuvai toki žaiimai
VISI KOMENTARAI 61

Galerijos

Daugiau straipsnių