Turgaus halėje įkurs mini miestą

Senojo turgaus pagrindinė halė bus prikelta naujam gyvenimui. Užbaigus kapitalinį remontą, vaizdas patalpoje kardinaliai pasikeis. Halėje numatyta įkurti mažą miestą, kuris atspindėtų Klaipėdos senamiesčio dvasią.

Šalins drebėjimo pasekmes

Senojo turgaus paviljono kapitalinio remonto projektas penktadienį pristatytas visuomenei.

Pirmojo etapo metu numatyta pakeisti stogo dangą, sustiprinti konstrukcijas, apšiltinti pamatus ir grindis, atnaujinti pačią patalpą. Bus pašalinti ir prieš 10 metų Lietuvoje vykusio žemės drebėjimo padariniai. Pastato išorę numatyta tvarkyti antrojo etapo metu.

Po rekonstrukcijos halė pasikeis iš esmės. Dizaineris Saulius Remeika pasakojo, kad patalpa bus aiškiai suskirstyta į zonas. Vienoje bus prekiaujama mėsa, kitoje – gėlėmis, daržovėmis, kepiniais.

Žuvų prekyvietė bus atskirta nuo kitų dėl čia sklindančių kvapų. Mėsos ir žuvų prekyvietėse bus įrengti išpjaustymo skyriai su šaldytuvais, kurių dabar nėra. Taip pat veiks kavinė, kepyklėlė.

„Dabar yra šiokios tokios zonos, tačiau jos bus atskirtos aiškiau. Skirtingoms prekėms naudosime visiškai skirtingus prekystalius. Skirsis jų spalva. Pagal prekių grupes bus parinktas ir apšvietimas“, – tvirtino S.Remeika.

Bus įrengtos patalpos su dušais prekeiviams, valytojos patalpa. Pastarųjų dabar taip pat nėra. Senajame turguje veiks ir viešasis tualetas, kuriuo galės naudotis miestiečiai.

Projektą rengęs architektas Vytautas Grykšas tvirtino, kad atsiras daugiau įėjimų į halę. Dabar jų yra du. Be to, patalpą bus galima pereiti skersai.

Atsigręš į senąją Klaipėdą

Pasak V.Grykšo, bus išnaudota ir antresolė. Dabar ji naudojama kaip sandėlis. Taip nuspręsta, nes norėta, kad pirmajame aukšte liktų daugiau vietos.

Vienoje antresolės pusėje bus įrengtos administracinės patalpos, kitoje bus sumontuoti įrenginiai – vėdinimo, kondicionavimo ir kitos sistemos.

Ypač didelis dėmesys bus skirtas prekyvietės dizainui. Pasak S.Remeikos, iš pradžių buvo du variantai. Svarstyta rinktis skandinaviškąjį arba šiltesnį stilių, turintį aliuzijų į Mėmelio architektūrą.

„Po diskusijų apsispręsta atsigręžti į senąją Klaipėdą. Sukurti turgų, kuris atspindėtų senamiesčio dvasią, nebūtų lyg koks svetimkūnis“, – tvirtino dizaineris.

Senojo turgaus dizainui išrinktos spalvos, būdingos Klaipėdos senamiesčiui. Net iškabas siūloma rašyti gotiniu šriftu, kuris siejamas su Mėmeliu. Grindų plytelės išrinktos rudos – molio spalvos. Prekystaliai net turi čerpių stogus, kurie būdingi senamiesčio pastatams.

„Arkos – vienintelis architektūrinis dalykas, kuris liko halėje“, – teigė dizaineris.

S.Remeika pabrėžė, kad Senojo turgaus halėje norima sukurti mažą miestą, kuris nebūtų monotoniškas, nuobodus.

Nori pradėti pavasarį

Senojo turgaus direktorius Arvydas Gaudiešius pasakojo, kad halėje bus 12 vietų šviežios mėsos prekeiviams, žuvų turgavietėje – 8, gėlių – 8, 18 vietų bus universalios su šaldymo vitrinomis, 12 – be pastarųjų. Prekybos vietos numatytos ir ūkininkams, prekiaujantiems pieno produktais.

Pasak vadovo, skaičiai pasirinkti neatsitiktinai. Atlikta analizė, kad vietų neatsirastų per daug.

„Pasirinkome optimalų variantą. Jei reikės, galėsime keisti“, – tvirtino direktorius.

A.Gaudiešius vylėsi, kad vėliausiai iki sausio 15-osios bus gauti visi reikalingi leidimai darbams. Remontą norima pradėti kovą ar balandį. Svarstoma, ką daryti su prekeiviais rekonstrukcijos metu.

„Turime kelis variantus. Pagal pirmąjį darbai iš pradžių vyktų vienoje, o paskui kitoje halės pusėje. Taip pat galvojame pirkti modulinius namelis, iš kurių būtų prekiaujama. Tačiau tokiu atveju turime turėti sutartis su prekybininkais. Juk nameliai kainuoja. Tačiau kol kas kai kurie prekybininkai nežino, ar prekiaus, ir nenori pasirašyti sutarčių“, – komentavo vadovas.

Skaičiuojama, kad atnaujinti paviljoną atsieis 900–950 tūkst. eurų. Tikslūs skaičiai paaiškės po konkurso. A.Gaudiešius neslėpė, kad atnaujinus salę vietų kainos brangs.

„Juk yra skirtumas, ar dirbi apsivilkęs tris paltus, ar geromis sąlygomis. Atitinkamas yra ir mokestis. Aišku, pastarasis už vietą drastiškai kilti neturėtų. Mums svarbu išlaikyti prekeivius. Mums jie reikalingi“, – pabrėžė direktorius.

Klaipėdos mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė informavo, kad savivaldybė ruošiasi atnaujinti ir pagrindinę turgaus aikštę. Darbai turėtų prasidėti kiek vėliau nei pastato remontas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Memellander

Memellander portretas
Super , svarbiausia senojo Memelio architektūra ir gotinis šriftas ,bet būtų gerai grąžinti ir pavadinimą Friedricho turgus .

seniai laikas

seniai laikas portretas
sukultūrinti šią vietą.Būtų gerai kad ir produktai būtų daugiau iš kaimo ūkininkų o ne iš tų pačių gamintojų kurie tiekia Maxsimai ar kitiems PC savo celiuliozinę produkciją

ezys

ezys portretas
>>>>Leonai o jus tikriausiai noretumete, kad vietoje remonto tiesiog isimtu haleje langus, nes tada vietos kaina pigtu ir, tiketina, produkcija taip pat? :) Pigios produkcijos galite parduotuveje isigyti, ten kainos nesikeis ir po rekonstrukcijos.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių