Trūko kantrybė: susivieniję klaipėdiečiai gelbėjo gulbę

Ilgai negalėję prisikviesti atsakingų tarnybų žmonės patys ėmėsi veiksmų. Žardės tvenkinyje nuo žvejybinio valo nukentėjusios gulbės snapas buvo išlaisvintas – po kelias savaites trukusios kankynės paukštis vėl gali normaliai maitintis.

Padėti gyvūnui antradienio rytą įstengė tik Klaipėdos universiteto lektorius, ornitologas Julius Morkūnas. Kol ugniagesiai gelbėtojai svarstė, ką daryti, klaipėdietis greitai darbavosi: prisiviliojo gulbę maistu, jai prisiartinus staigiai sugriebė gyvūną už sparnų, ištraukė iš vandens, išnarpliojo snapą, sužiedavo ir paleido į laisvę.

Tuo metu prie Žardės tvenkinio susirinkęs būrelis entuziastų stebėjo gelbėjimo operaciją. Į pagalbą atvyko Klaipėdos rajono žvejai, gelbėtojai narai, neabejingi miestiečiai.

Ištrauktas virš trijų metų patinas svėrė stebėtinai mažai – apie 9,5 kg. Gyventojų teigimu, apie kelias savaites gulbė kankinosi, nes negalėjo nuryti maisto, todėl sulyso.

Sparnuočius jau ne pirmą kartą gelbstintis ir žieduojantis J. Morkūnas pasidžiaugė, kad gyvūnas nebuvo nurijęs žvejybinio valo. Pirmadienį sužinojęs apie kenčiančią gulbę jau kitą dieną ėmėsi veiksmų.

Sugavęs ir sužiedavęs esu apie 1,5 tūkst. paukščių visoje Lietuvoje.

„Dirbau su laukiniais gyvūnais, gulbių gaudyme jau turiu patirties, sugavęs ir sužiedavęs esu apie 1,5 tūkst. paukščių visoje Lietuvoje. Dešimtis jų buvo ištikęs panašus likimas. Reikia tik šiek tiek patirties. Valus, kablius gamtoje paliekantys žvejai paukščiams pridaro nemažai žalos, kultūringi žmonės taip nedaro“, – tikino pašnekovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Inge

Inge portretas
Tai iš valstybės pinigai nuarui, o darbą dirbti nėr jų kūtvelų, kur bus, juk iš Kauno po visą Lietuvą tingi važiuoti, bet pinigus pasiimti iš mokesčių mokėtojų tai pirmi, o dar kiek aukų prašo per animal.lt puslapį, per dresavimo mokyklą, per nuaro fondą ir dar bala žino kiek... vot ir aukokite aukokite nuarui, va kaip jiems rūpi... tik pinigus pasiimti ir popierius priforminti o realiai jiems nusispjauti ant tų gyvūnų... parazitai daugiau nieko.

Atsakingi kurie neregavo

Atsakingi kurie neregavo portretas
Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas Gyvosios gamtos apsaugos inspekcija.

Žemaitė

Žemaitė portretas
Tas Nuaras išvis pravalas... Nieko gero apie juos nesu girdėjus, absoliučiai. :/ O šiaip, labai geras pavyzdys čia, kad mums patiems reikia dažniau apsidairyti ir padėti artimesniam ar tolimesniam. Tarnybos arba slepiasi po biurokratija arba nespėja..
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių