Trinyčių tvenkiniui grąžintas istorinis pavadinimas

Trinyčių tvenkiniui ir parkui sugrąžintas istorinis pavadinimas – Malūno. Tam po ilgų diskusijų pritarė miesto taryba. Siūlyta net atsiklausti miestiečių, koks pavadinimas jiems priimtinesnis.

Pasidalijo į dvi stovyklas

Ar sugrąžinti Trinyčių tvenkiniui Malūno pavadinimą miesto taryba sprendė ketvirtadienį vykusio posėdžio metu. Tarp politikų šis klausimas įplieskė ginčus.

Tarybos nariai pasiskirstė į dvi stovyklas. Vieni buvo įsitikinę, kad tvenkinio pavadinimo keisti nereikėtų. Miestiečiai yra pripratę prie esamo.

„Neskubėčiau priimti tokio sprendimo. Prie pavadinimo pakeitimo reikia pereiti sistemiškai. „Trinyčių“ fabrike dirbo daug žmonių. Jiems šis tvenkinys visada išliks Trinyčių“, – diskusiją pradėjo Klaipėdos mero pavaduotojas Artūras Šulcas.

Vicemerui pritarė ir tarybos narys Viačeslavas Titovas: „Nesuprantu, kodėl reikia keisti pavadinimą, jei visi klaipėdiečiai šį tvenkinį vadina Trinyčių. Manau, kad miestiečiai tokio sprendimo nesupras“.

Atkreiptas dėmesys, kad žmonės ir toliau šį tvenkinį vadins ne Malūno, o Trinyčių vardu. Prisiminta, kad kai kurie ir dabar Atgimimo aikštę vadina Lenino, o Lietuvininkų – „puškos“.

Netiko sąsajos su fabriku

Tarybos narys Audrius Vaišvila tvirtino, kad Trinyčių pavadinimas taip pat susijęs su miesto istorija: „Kodėl reikia grįžti į dar gilesnė istoriją?“, – klausė politikas.

Tarybos narys, Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijos pirmininkas Vytautas Čepas išsakė pastarosios poziciją.

„Trinyčių tvenkiniui reikia sugrąžinti istorinį Malūno pavadinimas. Pastaruoju vardu jis buvo vadintas ilgesnį laiką. Nereikia vadovautis emocijomis, o vertinti faktus“, – pabrėžė V.Čepas.

Politikui pritarė ir kolegos Tomas Meškinis, Vygantas Vareikis, Nina Puteikienė. Jie pabrėžė, kad Trinyčių tvenkiniui reikia kuo greičiau sugrąžinti istorinį pavadinimą – Malūno.

„Žmonių atmintis egzistuoja tiek, kiek pats žmogus. Šešiolikmečiai tikrai nežino, kad buvo „Trinyčiai“. Nemanau, kad šios vietos pavadinimą reikia sieti su fabriko istorija“, – komentavo V.Vareikis.

Tarybos narė Nika Puteikienė atkreipė dėmesį, kad ruošiamas šio tvenkinio ir šalia jo esančio parko atnaujinimo projektas.

„Atnaujinimas galėtų būti siejamas su Malūno vardu. Gal projektas būtų išplėstas. Tikrai nemanau, kad šią vietą reikėtų sieti su „Trinyčių“ fabriku“, – pabrėžė politikė.

Siūlė surengti apklausą

Miesto mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė siūlė atidėti šio klausimo svarstymą ir sužinoti, ką apie tvenkinio pavadinimo keitimą mano visuomenė.

„Galime surengti visuotinę apklausą. Miestiečiai galėtų išsakyti savo poziciją, ar Trinyčių tvenkiniui sugrąžinti Malūno vardą“, – tvirtino vicemerė.

„Jei taip sprendžiamo klausimai, tai gal reikėtų paleisti komisiją. Ar dabar miestiečių nuomonės klausime dėl kiekvienos gatvės pavadinimo?“, – klausė V.Čepas. A.Šulcas atkreipė dėmesį, kad komisijos balsas tėra patariamasis.

Miesto taryba nepritarė J.Simonavičiūtės siūlymui ir sugrąžino Trinyčių tvenkiniui istorinį pavadinimą – Malūno.

„Nuo šiol šiukštu tarti žodį „Trinyčiai“. Galima tik Malūno“, – šmaikštavo miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Keisis ir parko vaizdas

Siūlymas pakeisti Trinyčių tvenkinio pavadinimą Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijai pateiktas praėjusių metų viduryje. Tą padarė paveldo puoselėtojas Vytautas Albertas Gocentas.

Komisija pritarė siūlymui ir rekomendavo sugrąžinti Trinyčių tvenkiniui istorinį Malūno pavadinimą bei kreipėsi į savivaldybės administraciją, kad pradėtų procesą.

Pabrėžiama, kad istorinis pagrindas grąžinti Trinyčių tvenkiniui Malūno pavadinimą yra. Nuo 16 amžiaus šis vandens telkinys tarnavo malūnui. Dar ir dabar yra likusios pastarojo liekanos Bangų gatvėje. Jos įtrauktos į Kultūros vertybių registrą.

Akcentuojama, kad tvenkinys Malūno vardu buvo vadintas 500 metų, Trinyčių kur kas trumpiau – tik 50.

Ateityje keisis ne tik Trinyčių parko pavadinimas, bet ir aplinka. Ketvirtadienį 17.30 val. Kultūros fabrike (Bangų g. 5A) visuomenei siūloma susipažinti su šio parko sutvarkymo projektiniu pasiūlymu.

Jį pristatys techninio darbo projekto rengėjų atstovai, dalyvaus savivaldybės specialistai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Evelina

Evelina  portretas
Straipsnis ir tema aiški, bet tiek elementarių rašybos klaidų, netiksli sąvoka "pusmetis" vietoj "pušimtis". Kodėl, ar dėl laiko stokos, laikraščio formato (internetas) ar nuomonės, kad auditorijai nesvarbu ir nepastebės. Linkiu, tobulėti ir nuosekliai dirbti savo darbą.

Ar tikrai

Ar tikrai  portretas
Tik PUSMETĮ ?...

Klaipedietis

Klaipedietis portretas
Tegul jie kanors naudingo daro, kad zmonem geriau butu... Visi vadino ir vadins "Trinyciais" matos kad neturi ka veikti.. Apsimeta kad dirba :)
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių